Klaus Iohannis l-a desemnat prim-ministru pe Ludovic Orban. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat marţi pe Ludovic Orban pentru funcţia de premier. Şeful statului s-a arătat încrezător că Guvernul Orban va avea succes, în ciuda perioadei dificile pe care o traversează. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial marţi seară.

15 oct. 2019, 03:31
Klaus Iohannis l-a desemnat prim-ministru pe Ludovic Orban. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial

UPDATE „Se desemnează domnul Ludovic Orban în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin (2) din Constituţia României, republicată”, se arată în decretul emis de preşedintele Klaus Iohannis şi publicat în Monitorul Oficial.

_______

UPDATE Klaus Iohannis, declaraţii de presă:

A trecut moţiunea de cenzură şi a căzut guvernul PSD şi e foarte bine aşa.

PSD a inhibat efectiv dezvoltarea României şi ne-a ţinut pe toţi pe loc.

PNL a fost singurul partid care a spus directcă sunt dispuşi să-şi asume guvernarea în aceatsăperioadă de tranziţie.

Guvernul va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare.

Personal, cred că alegerile anticipate sunt o soluţie bună, dar nu cu Guvernul Dăncilă.

Am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana lui Ludovic Orban.

Situaţia nu va fi simplă deloc.

Opoziţia în Parlament este cea pe care am văzut-o la moţiunea de cenzură.

Am toată încrederea că Guvernul Orban se va ocupa serios de toate aceste chestiuni.

______

UPDATE Liderul Pro România, Victor Ponta, a afirmat, marţi, că formaţiunea sa va vota şi va susţine doar ceea ce consideră ”că este bine pentru România”, afirmând că este nevoie de ”competenţă şi eficienţă”. Ponta declară că Guvernul PNL nu crede că poate răspunde aşteptărilor societăţii, de aceea Pro România nu va vota Guvernul PNL. „Pro România este un proiect politic nou, de centru stânga, progresist şi proeuropean! România are nevoie imediat de reforme curajoase, de competenţă şi eficienţă! Vom vota şi susţine doar ce considerăm că este bine pentru România, pentru alegătorii social democraţi şi pentru Pro România”, a scris, marţi, pe Facebook, Victor Ponta.

Acesta a completat: ”Nu am văzut în niciun fel modul în care un Guvern PNL răspunde acestor aşteptări ale societăţii, aşa că NU se pot baza pe voturile noastre!”, a mai transmis Ponta.

______

UPDATE Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, după consultările de la Cotroceni, că formaţiunea nu respinge nicio propunere de premier, dar nici nu va promite sprijin până când nu va vedea prevederile programului de guvernare.

_______

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a început la Cotroceni la ora 10.30 discuțiile cu Dan Barna, președintele USR, după care a urmat Kelemen Hunor (președintele UDMR), iar ziua consultărilor se va încheia cu Ludovic Orban. Iohannis ar urma să facă anunțul de premier după-amiază, în funcție de soluția degajată din consultări.

Preşedintele anunţă marţi viitorul premier, chiar dacă mai sunt probleme cu realizarea unei majorităţi care să voteze şi să susţină noul cabinet. Klaus Iohannis va avea, în aceeaşi zi, consultări cu liderul liberalilor, Ludovic Orban, cu preşedintele USR, Dan Barna, şi cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

 

Guvernul Ludovic Orban. Cum arată schiţa viitorului guvern negociat la Cotroceni

Vinerea trecută, Klaus Iohannis a avut o altă rundă de întâlniri cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor parlamentare. De la aceste consultări au lipsit social-democraţii.

Şeful statului afirma atunci că în această săptămână va avea discuţii cu reprezentanţii partidelor „într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica ce trebuie făcut şi de ce trebuie făcut”.

„Vreau să ştie toată lumea că intenţionez să fac repede o desemnare. Cel târziu marţi, voi desemna un prim-ministru care va veni în Parlament cu o propunere de guvern. Contextul desemnării să fie foarte clar: nu voi desemna un personaj din PSD, nu voi desemna pesedişti pentru guvernare”, preciza şeful statului vineri.

Iohannis declara că este nevoie de un guvern de tranziţie, adăugând că preferă unul politic, context în care, adăuga el, se conturează posibilitatea constituirii unui cabinet în jurul PNL.

Luni, preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Pro România, Victor Ponta, şi cu preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, conform declaraţiilor acestora. De asemenea, potrivit unor surse, şeful statului a avut consultări cu preşedintele PMP, Eugen Tomac, şi cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Parlamentarii PSD nu vor da votul de învestitură pentru noul guvern, decizia fiind luată în unanimitate în cadrul şedinţei care a avut loc luni, potrivit unui comunicat al social-democraţilor.

Victor Ponta, despre negocierile pentru susţinerea unui guvern PNL: Nu văd un proiect de succes

Călin Popescu Tăriceanu: Nu cred că putem vota un guvern care să-l aibă pe Petrov, informatorul Securităţii

Liderul PMP Eugen Tomac a scris luni seară, pe Facebook, că a răspuns luni invitaţiei preşedintelui Klaus Iohannis la discuţii pe tema situaţiei politice. iar preşedintele a transmis că marţi va nominaliza premierul. La rândul său, preşedintele PMP a prezentat condiţiile pentru susţinerea Guvernului în Parlament.

”Am răspuns astăzi invitaţiei Preşedintelui Klaus Iohannis de a avea, la Palatul Cotroceni, o discuţie pe marginea situaţiei politice din ţară. După analiza ultimelor evenimente, preşedintele ne-a informat că mâine va face desemnarea prim-ministrului României”, anunţă Tomac.

El afirmă că a reiterat, cu această ocazie, priorităţile PMP în perspectiva susţinerii noului guvern: revenirea la alegerea primarilor în două tururi, necesitatea de a reduce numărul de parlamentari la 300 sau înfiinţarea unui Minister pentru Relaţia cu R. Moldova.

La rândul său, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că ALDE susţine ideea unui „guvern monocolor” format din reprezentanţi ai PNL, şi că formaţiunea este dispusă să susţină un astfel de executiv, însă cu anumite condiţii pe care le va discuta cu premierul desemnat. Tăriceanu a precizat că exclude acordarea susţinerii unui guvern din care să facă parte Traian Băsescu.

„E firesc ca preşedintele, având prerogativele constituţionale, să facă aceste consultări pentru a vedea dacă propunerea pe care doreşte să o facă întruneşte majoritatea necesară în Parlament pentru a primi votul de învestitură. Am avut consultări săptămâna trecută şi i-am spus că avem disponibilitatea de a susţine un guvern monocolor PNL. Cu primul ministru desemnat vom discuta condiţiile. (…) Nu suntem în situaţia de a da un vot necondiţionat. Nu cred că putem vota un guvern care să-l aibă pe Petrov, informatorul Securităţii, mă refer la Băsescu, este un exemplu de gen de condiţii pe care le vom discuta foarte deschis cu domnul prim ministru desemnat”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, luni seara,

DECLARAŢIILE LIDERULUI PNL LUDOVIC ORBAN DESPRE FORMAREA GUVERNULUI

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat luni că prezentarea Guvernului liberal va fi făcută după parcurgerea paşilor constituţionali şi că aşteaptă decizia lui Klaus Iohannis pentru desemnarea candidatului la funcţia de premier. ”Şansa ca viitorul Guvern să fie învestit este mai mare decât şansele pe care le-a avut moţiunea de cenzură”, a spus Orban.

“Guvernul Partidului Naţional Liberal va fi prezentat public, după decurgerea paşilor constituţionali. În primul rând, aşteptăm decizia preşedintelui privitoare la desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru. (…) Odată ce va fi finalizat primul pas, vă voi prezenta şi pasul al doilea”, a afirmat luni, Ludovic Orban.

Întrebat dacă a avut întâlniri cu liderii celorlalte partide şi dacă acestea vor susţine guvernul, preşedintele PNL a răspuns: “La fel cum v-am spus şi în privinţa negocierilor pentru moţiunea de cenzură, că vom avea întâlniri. (…) Nu vor fi comunicate, discuţiile sunt foarte importante şi vom avea, cu siguranţă, discuţii cu toţi liderii formaţiunilor politice, care au fost alături de noi în succesul moţiunii de cenzură”..

Conducerea PNL a stabilit luni echipa de negociere, atât echipa de negociere la nivel instituţional, cât şi echipa de negociere la nivelul fiecărei Camere a Parlamentului.

Orban a mai spus că se află departe de încheierea negocierilor şi, la finalul discuţiilor cu toate formaţiunile, va prezenta soluţia la care s-a ajuns, dacă va fi vorba de un guvern minoritar sau unul monocolor. El a precizat că există disponibilitatea unei formule de guvern fie PNL, fie în jurul PNL. 

După cum indica şi textul moţiunii de cenzură,care a dus la căderea Cabinetului Dăncilă, viitorul Guvern ar urma să aibă 15 – 16 ministere, să fie unul suplu, european.

CE PREVEDE CONSTITUŢIA ÎN LEGĂTURĂ CU FORMAREA GUVERNULUI

Articolul 103 din Constituţie stabileşte că Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. 

Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Iohannis, noul Guvern îţi poate începe activitatea.

În conformitate cu Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, până la instalarea nooului guvern, Cabinetul Dăncilă va continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.