Klaus Iohannis ar putea declara din nou STAREA DE URGENŢĂ. „Există riscul de a ne confrunta cu o explozie majoră a infectărilor”

Klaus Iohannis a avertizat, marţi, că România ar putea intra din nou în starea de urgenţă dacă ne vom confrunta cu o explozie majoră a infectărilor şi dacă presiunea pe spitale va creşte semnificativ. Din acest motiv, preşedintele a cerut autorităţilor locale să îşi asume un rol mai ferm odată cu starea de alertă.

RomaniaTV.net
19 mai 2020, 15:32
Klaus Iohannis ar putea declara din nou STAREA DE URGENŢĂ. „Există riscul de a ne confrunta cu o explozie majoră a infectărilor”

Şeful statului a amintit că România a trecut de câteva zile din starea de urgenţă în starea de alertă, perioadă în care a constatat că foarte mulţi români respectă regulile – poartă măşti de protecţie şi menţin distanţarea socială.

„Din nefericire, au fost în aceste zile nişte exemple de comportamente în totală contradicţie cu normele sanitare pe care trebuie să le respectăm cu toţii. Unii au înţeles complet greşită că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor. Procedând aşa s-au pus atât pe ei, cât şi pe ceilalţi în pericol.

Dragi români, virusul este încă printre noi. Cu cât conştientizăm mai bine că este responsabilitatea fiecăruia să respecte câteva reguli de prevenţie, cu atât cresc şansele noastre, ale tuturor, să controlăm şi să stopăm definitiv epidemia”, a declarat Klaus Iohannis.

STARE DE ALERTĂ. Mai este nevoie să purtăm măşti şi să respectăm regulile de distanţare socială? Ce spun medicii

Preşedintele a avertizat că „există în mod real riscul de a ne confrunta cu o explozie majoră a infectărilor”.

„În acest moment trebuie să vă spun că dacă regulile vor fi constant încălcate, ne îndreptăm spre un scenariu în care vom avea noi focare şi un nou val de îmbolnăviri. Solicit autorităţilor locale să îşi asume odată cu starea de alertă un rol mai ferm, mai activ de gestionare a situaţiei, în comunităţile pe care le administrează.

Am reuşit până acum să controlăm epidemia şi măsurile pe care le-am luat în starea de urgenţă şi-au dovedit eficienţa. Au fost două luni foate grele pentru toţi.

Ar fi dramatic să le compromitem tocmai acum când am reuşit să facem un pas important pentru a ne relua încet, încet, un mod de viaţă cu care eram mai obişnuiţi.

Cred că nimeni nu-şi mai doreşte să reintrăm în starea de urgenţă, dar vom fi obligaţi să luăm din nou această decizie în situaţia în care ritmul de infectare şi presiunea pe spitale vor creşte semnificativ”, a afirmat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, două şedinţe de urgenţă pe tema coronavirus. „Prioritatea PSD-ului este dărâmarea Guvernului”