Klaus Iohannis, atac la plagiatori: E inadmisibil să ne jucăm cu reputaţia universităţilor pentru a proteja indivizi nepregătiţi

Presedintele Klaus Iohannis a lansat luni un atac la plagiatori si a criticat faptul ca nu exista inca o baza de date publică a lucrărilor de doctorat din Romania. Intr-un discurs la inceperea anului universitar în Constanta, Klaus Iohannis a criticat voalat si guvernul, spunand ca Romania nu are inca o solutie permanenta pentru acreditarea scolilor doctorale.

RomaniaTV.net
02 oct. 2017, 08:45
Klaus Iohannis, atac la plagiatori: E inadmisibil să ne jucăm cu reputaţia universităţilor pentru a proteja indivizi nepregătiţi

„Pentru a putea lupta împotriva ignoranței, pentru a putea deveni un reper moral și o ancoră a statului de drept, universitățile românești trebuie să aibă o reputație solidă, bazată pe un nivel ridicat de credibilitate.
Ani de-a rândul, această credibilitate a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat. Din nefericire, chiar și astăzi găsim scuze pentru a nu avea o bază de date publică a lucrărilor de doctorat. De asemenea, nu avem o soluție permanentă pentru acreditarea școlilor doctorale. Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolvenților noștri pe plan internațional, punându-i în dezavantaj chiar pe tinerii care au depus eforturi considerabile pentru a-și finaliza studiile cu succes”, a avertizat preşedintele Klaus Iohannis. 

„Nu este de acceptat să ne batem joc de eforturile lor, din dorința de a proteja reputația personală a unui număr de indivizi care și-au dorit o carieră sau un titlu academic pentru care nu au fost realmente pregătiți. Nu este drept ca un brevet românesc să nu fie pus pe picior de egalitate cu unul din Europa de Vest”, a continuat Iohannis.

Şeful statului a lăudat „eforturile vizibile ale universităților pentru a elimina problemele de verticalitate existente în mediul academic, de la utilizarea softurilor anti-plagiat, la inițiative locale de publicare a tezelor la nivel de instituție”.

„Pe toți aceia care fac asemenea demersuri îi susțin și îi încurajez să meargă mai departe pentru însănătoșirea vieții academice”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că este nevoie de eforturi susținute pentru a face din învățământul superior românesc un mediu cu adevărat atractiv, dar pentru asta este nevoie de „simplificarea procedurilor birocratice și a proceselor administrative, dar și dezvoltarea unui mediu prietenos și tolerant care să-i încurajeze pe studenții străini să aleagă țara noastră”.

„Pe măsură ce țara noastră se dezvoltă, o parte din activitatea academică poate fi sprijinită prin încurajarea și atragerea tinerilor talentați către universitățile românești. Mă refer în primul rând la absolvenții de top ai liceelor noastre, dar și la tinerii din alte țări atrași de specializările oferite în România”, a spus şeful statului.

Preşedintele Iohannis a avertizat Guvernul, în special Ministerul Educaţiei, că este nevoie de „predictibilitate” în acest domeniu, „deoarece nu ne mai permitem transformarea tuturor ideilor năstrușnice despre educație în acte legislative care nu au nicio legătură unele cu altele și cu atât mai puțin cu o strategie mai amplă în domeniul educației și cercetării”.
„Cred că România ar putea deveni un reper relevant pe harta globală a educației numai prin centre universitare unite, așa cum se încearcă la Constanța prin aducerea la un loc a liceelor și colegiilor naționale, universităților comprehensive, militare sau de profil maritim, într-o strânsă colaborare cu autoritățile locale și cu mediul privat”, a conchis şeful statului.