Klaus Iohannis către Regele Mihai: Sper să reveniţi cât mai curând în viaţa publică

Casa Regală a făcut publică scrisoarea preşedintele Klaus Iohannis adresată Regelui Mihai.

04 mart. 2016, 15:58

„Sire,

Am primit cu multă îngrijorare vestea privind recentele probleme medicale ale Majestăţii Voastre.

Vă doresc multă sănătate şi putere să treceţi peste această grea încercare. Sper să reveniţi cât mai curând în viaţa publică şi să continuaţi să reprezentaţi şi pe mai departe acel simbol fundamental pentru naţiunea română”, a scris Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, PRIMA REACŢIE despre starea de sănătate a Regelui Mihai

 

Scurta biografie a Regelui Mihai

Regele Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921 (95 ani) , la Sinaia. Este fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei-Mama Elena.
 
Din iunie 1930, dupa plecarea Reginei-mama in exil, Regele Mihai a ramas in grija tatalui Sau. A urmat cursurile unei scoli organizate de Acesta la palat, alaturi de copii reprezentand toate colturile tarii si toate categoriile sociale. A devenit din ce in ce mai inchis in sine si mai ganditor. Singurele saptamani fericite erau cele petrecute la Florenta, la mama sa.
 
In adolescenta, Principele Mostenitor a urmat cursuri de sport si a inceput pregatirea militara. La varsta de saisprezece ani a devenit sublocotenent in armata romana.
 
Dupa decesul Regelui Ferdinand din 1927 si ca urmare a faptului ca Principele Carol a renuntat la statutul de Principe Mostenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege. Fiind minor, s-a instituit o Regenta, compusa din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea si Presedintele Inaltei Curti de Casatie, Gh. Buzdugan.
 
La 8 iunie 1930, Principele Carol a revenit in tara si a preluat tronul. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. In urma abdicarii tatalui Sau, la 6 septembrie 1940, a devenit Regele Mihai I.
 
In timpul razboiului, Regele i-a imbarbatat pe ostasii romani care au luptat pentru reintregirea tarii. Nu a fost insa de acord cu depasirea liniei Nistrului. In ciuda refuzului Maresalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotarat trecerea Romaniei alaturi de aliatii sai traditionali. Acest act de curaj a scurtat razboiul cu 6 luni si a crutat vietile a sute de mii de oameni.
 
Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurarii autoritatii comuniste. In cele din urma, a fost obligat sa abdice la 30 decembrie 1947.

Exilul Regelui Mihai si al Reginei Ana a inceput odata cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit pana la sfarsitul anului 1948 la vila Sparta, locuinta Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai si Regina Ana s-au mutat la Lausanne si apoi in Anglia, unde au locuit pana in 1956.