Klaus Iohannis: „CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu doar decizia în cazul Kovesi, ca urmare a hotărârii CEDO”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, în conferinţă de presă, că CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu doar decizia în cazul Kovesi, ca urmare a hotărârii CEDO. Iohannis a afirmat că CCR a decis revocarea din funcţie a lui Kovesi la propunerea unui ministru al Justiţiei de tristă amintire. Preşedintele a mai declarat că este necesară o reformă profundă a CCR şi a lansat un nou atac la adresa PSD.

RomaniaTV.net
05 mai 2020, 13:26
Klaus Iohannis: „CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu doar decizia în cazul Kovesi, ca urmare a hotărârii CEDO”

„CEDO a decis că doamnei Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei CCR de revocare a sa de la DNA: Drepturile fundamentale ale omiului depăşesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiţie şi libertatea de exprimare sunt valori esentiale pentru o societate democratică.

Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care invocau încălcarea liberului acces la justiţie al doamnei Kovesi, CCR a decis revocarea sa din funcţie la propunerea unui ministru al Justiţiei de foarte tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremaţiei Constituţiei, nu poate rămâne fără consecinţe.

Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este şi mai afectată. CCR face parte din ansamblul autorităţilor statului român şi este obligată să respecte la rândul ei Constituţia”, a declarat Iohannis.

„Hotărărea CEDO ne arată cât de necesară este o reformă la nivel constituţional a acestei instituţii. Este evident că parlamentul actual, în această configuraţie politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea doamnei Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetăţenilor.

Acesta este partidul care vreme de 3 ani a făcut un scop din bulversarea întregului sistem judiciar prin construirea unei legislaţii penale menite să-i protejeze pe infractori şi nu pe cetăţenii oneşti. Timp de trei ani, prin acest proiect construit împotriva celor mai elementare reguli de funcţionare a unei societăţi democratice, PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă menite să discrediteze pe toţi cei care ar fi putut să-i împiedice să-şi atingă scopul.

Nu mă aştept ca astăzi,când CEDO a hotărât că doamnei Kovesi i s-au încălcat drepturi fundamentale, PSD să se grăbească să înfiinţeze o comisie parlamentară prin care să ancheteze de ce a fost posibil acest lucru. Nu mă îndoiesc că românii vor sancţiona PSD prin vot pentru toate aceste acţiuni extrem de grave”, a adăugat preşedintele.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.

Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader s-a disculpat, declarând despre decizia CEDO în cazul revocării fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi, că decizia CCR a făcut ca preşedintele Iohannis să semneze actul de demitere, nu propunerea sa în acest sens.

Citeşte şi: MJ propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia după decizia CEDO în cazul Kovesi


loading...