MJ propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia după decizia CEDO în cazul Kovesi

Ministerul Justiţiei propune Guvernului României eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia, se arată într-un comunicat al Ministerul Justiţiei. Propunerea vine după ce Laura Codruţa Kovesi a câştigat la CEDO procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA.

RomaniaTV.net
05 mai 2020, 12:02
MJ propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia după decizia CEDO în cazul Kovesi

„În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicaţiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor şi respectul regulilor de drept, Ministerul Justiţiei va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneţia solicitarea de a aplica dispoziţiile statutare ale Comisiei în privinţa domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia. Precizăm faptul că mandatul d-lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneţia a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiţiei”, se arată în comunicatul MJ.

Citeşte şi: Tudorel Toader, prima reacţie după victoria lui Kovesi la CEDO:”Preşedintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci a deciziei CCR”

Laura Codruţa Kovesi a câştigat procesul la CEDO împotriva României. Fosta şefă a DNA a contestat decizia de revocare din funcţie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în unanimitate, că Laurei Codruţa Kovesi i-au fost încălcate drepturile prevăzute de Articolele 6 şi 10 atunci când a fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA.

„Art 6 (civil). Accesul la proces. Imposibiltiatea procurorului-şef de a contesta eficient încheierea prematură a mandatului. Nu au fost întrunite ambele condiţii ale testului Eskelinen. Lipsa controlului judiciar al legalităţii deciziei de revocarea, nefiind în interesul Statului. (….) Subminarea a dreptului esenţial al accesului la un proces echitabil.

Articolul 10. Libertatea de exprimare. Închierea prematură a mandatului procurorului-şef ca urmare a criticării reformelor legislative. Măsura atacată care nu urmăreşte un scop legitim. Criticile în contextul dezbaterii în interes public, nu conţine atacuri la adresa sistemului judiciar” precizează CEDO.

Judecătorii CEDO au constatat, cu unanimitate, că procurorului şef al Parchetului European i-au fost încălcate dreptul la un proces echitabil şi dreptul la liberă exprimare.

Citeşte aici întreaga decizie a CEDO.

 

Orban: „Avem confirmarea. CCR s-a compromis. PSD se face vinovat de condamnarea României”

Premierul României, Ludovic Orban, a transmis, după ce Laura Codruţa Kovesi a câştigat la CEDO procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA, că astăzi „avem confirmarea a faptului că în Curtea Constituțională a României deciziile luate au avut alte considerente decât cele care ar trebui să privească legea fundamentală”.

Citeşte şi: