Klaus Iohannis cere NATO trimiterea urgentă de trupe în România

În cadrul ședinței de vineri seară vor fi stabilite măsurile care vor fi luate de membrii NATO ca răspuns la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
Filip Stan
25 feb. 2022, 20:01
Klaus Iohannis cere NATO trimiterea urgentă de trupe în România

Președintele României, Klaus Iohannis, a spus că este nevoie de un răspuns ferm, coordonat și puternic din partea comunității Euro-Atlantice la ședința extraordinară a NATO.

„Ședință extraordinară NATO după atacul nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Toți suntem de acord că este nevoie de un răspuns ferm, coordonat și puternic din partea comunității Euro-Atlantice”, a scris președintele Klaus Iohannis.

Vladimir Putin, discurs halucinant: Nu permiteţi drogaţilor să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane!

În cadrul ședinței vor fi stabilite măsurile care vor fi luate de membrii NATO ca răspuns la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

„Solicit cu tărie accelerarea proceselor interne pentru a adopta măsuri suplimentare pentru întărirea poziției pe #EasternFlank. În acest sens, trebuie să stabilim imediat mai multă prezență consolidată NATO, inclusiv un Grup de Luptă în România”, a mai scris Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis găzduiește, alături de președintele Poloniei Andrzej Duda, un summitul al formatului București 9. „Am cerut îmbunătățirea posturi de apărare și descurajare pe flancul estic, în special la Marea Neagră”, spune președintele, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Președintele României a subliniat, în intervenția sa că, în acest moment, afirmarea clară și fără echivoc a sarcinii fundamentale a NATO, de apărare colectivă, reprezintă un mesaj puternic al unității și solidarității aliate. Președintele Klaus Iohannis menționat, în acest sens, și coordonarea eficientă realizată în cadrul Summitului Formatului B9, găzduit chiar înainte de reuniunea NATO de către România și Polonia.

Președintele României a condamnat în mod ferm invazia militară neprovocată a Rusiei asupra Ucrainei, arătând că aceasta reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, un act de agresiune împotriva unui stat suveran și independent. A reiterat necesitatea ca răspunsul comunității euroatlantice să fie ferm, coordonat, unitar și substanțial.

Președintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, precum și pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de  politica externă și de securitate.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat că actualul context grav de securitate regională demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă și unitară, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră. Președintele României a reiterat și importanța consolidării securității cibernetice.

Președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri tuturor partenerilor aliaților pentru deciziile luate de a trimite trupe și echipamente militare în România.

Totodată, șeful statului s-a referit la importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a NATO în regiune.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, și cu această ocazie, sprijinul care trebuie acordat și Republicii Moldova și Georgiei, afectate de această situație de securitate.

În cadrul Summitului, liderii aliați au condamnat, în cei mai fermi termeni, invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia. Aceștia au solicitat încetarea imediată a asaltului militar și retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei și au afirmat că Rusia poartă toată responsabilitatea acestui conflict, respingând calea diplomației și a dialogului oferită în mod repetat de către NATO și aliați. De asemenea, au subliniat că atacul neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva unui stat suveran, independent și pașnic a încălcat prevederile dreptului internațional și principiile Cartei ONU.

Liderii aliați au reafirmat faptul că NATO este pe deplin solidară cu Ucraina, autoritățile ucrainene și curajosul popor ucrainean.

De asemenea, șefii de stat și de guvern participanți au reiterat angajamentul Alianței Nord-Atlantice pentru principiile securității europene, inclusiv al celui prin care fiecare națiune are dreptul de a își alege aranjamentele de securitate la care să fie parte. Liderii aliați au precizat că vor continua să acorde tot sprijinul politic și practic Ucrainei.

În lumina acțiunilor Rusiei, NATO va trage concluziile necesare pentru adaptarea posturii de descurajare și apărare. Aliații au avut consultări în cadrul articolului 4 din Tratatul de la Washington, iar Alianța Nord-Atlantică va continua să adopte toate deciziile și măsurile solicitate pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor statelor aliate.

Liderii NATO au subliniat că rămân uniți în a proteja întreg teritoriul aliat și au precizat că angajamentul care decurge din Articolul 5 din Tratatul de la Washington rămâne unul extrem de solid.

Volodimir Zelenski le-a transmis liderilor europeni că „este posibil să fie ultima dată când mă vedeţi viu”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa CSAT, marţi, 1 martie, pe tema agresiunii din Ucraina şi implicaţiile asupra României / Se va discuta şi despre măsurile pentru gestionarea integrată a unui eventual flux masiv de refugiaţi

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc marţi, 1 martie 2022, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Tema şedinţei este situaţia agresiunii din Ucraina, şi implicaţiile asupra ţării noastre precum şi gestionarea unui eventual flux masiv de refugiaţi.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la evoluţiile privind situaţia de securitate euroatlantică în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi implicaţiile pentru România;

Un alt subiect se referă la măsurile pentru gestionarea integrată a unui eventual flux masiv de refugiaţi/persoane strămutate pe teritoriul naţional, în contextul securitar internaţional.

În cadrul şedinţei Consiliului vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale.

O şedinţă CSAT a fost convocată şi joi, imediat după atacul Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după şedinţa CSAT pe tema situaţiei din Ucraina, că Federaţia Rusă a ales calea reprobabilă a violenţei armate masive împotriva unui stat suveran, a ales forţa tancurilor în detrimentul vieţilor cetăţenilor, iar România condamnă ferm această agresiune.

Preşedintele a reluat afirmaţia potrivit căreia niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranţa sa, adăugând că România nu va fi atrasa în conflictul militar din Ucraina.

De asemenea, Iohannis a anunţat că România este pregătită să facă faţă oricăror consecinţe economice şi umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia şi Ucraina. ”Oricât de mult rău ar încerca să facă, ultimii revizionişti ai istoriei trebuie să ştie că lumea pe care vor să o reînvie a apus demult”, a conchis el.

 

 

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Fără aceste documente nu poți intra în cabina de vot
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Metamfetamină în loc de cafea. Germania a umplut Europa de droguri și arme
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cum ne îmbrăcăm la alegeri. Ținute potrivite pentru fiecare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile