Klaus Iohannis cere reexaminarea legii privind evaluarea pentru acreditarea institutelor de cercetare-dezvoltare

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea de aprobare a Ordonanţei Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea şi completarea OG nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, pe motiv că actul normativ conţine neclarităţi.

RomaniaTV.net
27 iul. 2018, 13:02
Klaus Iohannis cere reexaminarea legii privind evaluarea pentru acreditarea institutelor de cercetare-dezvoltare

Preşedintele Iohannis arată în cererea de reexaminare transmisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, că această lege vizează modalităţile şi condiţiile de evaluare în vederea acreditării institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, elaborarea normelor metodologice necesare realizării acestui scop, criteriile de evaluare a acestora, precum şi nivelul minim de finanţare ce trebuie alocat de la bugetul de stat pentru realizarea programului-nucleu de cercetare, dezvoltare şi inovare propriu unei unităţi sau unui institut naţional acreditat.

„Considerăm că această lege prezintă neclarităţi sub aspectul reglementării atât a procedurii, cât şi a îndeplinirii criteriilor de evaluare a activităţilor de cercetare-dezvoltare, fiind de natură să determine un impact negativ asupra acestor activităţi, ceea ce impune reexaminarea de către Parlament a conţinutului normativ al acesteia”, se precizează în cererea de reexaminare publicată de Administraţia Prezidenţială.

Potrivit lui Iohannis, legea prevede eliminarea obligativităţii certificării activităţii de cercetare ştiinţifică pentru instituţiile de învăţământ superior cu grad ridicat de încredere, urmând ca pentru acestea evaluarea instituţională să reprezinte în acelaşi timp şi certificarea pentru activitatea de cercetare ştiinţifică, opinând că această reglementare este de natură să creeze o diferenţiere între activitatea de cercetare derulată în cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate şi cea derulată în institutele de cercetare-dezvoltare şi inovare (INCD), prin crearea unor condiţii distincte de evaluare pentru instituţii similare.

„Considerăm că acest aspect poate avea un impact negativ asupra activităţii de cercetare pentru instituţiile de învăţământ superior, motiv pentru care se impune reanalizarea acestei soluţii legislative”, afirmă el.

Şeful statului indică faptul că legea elimină unele organisme din procesul de elaborare a metodologiei de evaluare a unităţilor şi instituţiilor din sistemul naţional de cercetare-dezvoltare, precum consiliile consultative la nivel naţional din domeniul cercetării şi dezvoltării, organizaţiile profesionale neguvernamentale din domeniu, Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior, Academia Română şi alte academii de ramură. În acest context, el susţine că autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare este obligată, potrivit acestei noi reglementări, să consulte doar Colegiul consultativ, a cărui structură, regulament şi componenţă le decide tocmai această autoritate de stat.

„Învederăm faptul că această modificare în procesul de elaborare a metodologiei de evaluare a unităţilor şi instituţiilor din sistemul naţional de cercetare-dezvoltare, fără a fi utilizată expertiza altor organisme în luarea deciziei, poate afecta independenţa şi obiectivitatea procesului de elaborare a metodologiei de evaluare a acestor instituţii”, se arată în cererea de reexaminare.

Preşedintele Iohannis menţionează cu privire la criteriile prevăzute de lege pentru metodologia de evaluare a activităţilor de cercetare a institutelor respective că noua reglementare prevede înlocuirea criteriilor referitoare la impactul şi eficienţa economică a activităţilor de cercetare-dezvoltare cu aspecte privind realizările în planul inovării şi transferului tehnologic.

Şeful statului subliniază că acest lucru este de natură să îngreuneze atingerea obiectivelor Strategiei de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014-2020 (SCDI), care prevede finanţarea institutelor de cercetare-dezvoltare (INCD) în funcţie de impactul economic şi social al rezultatelor activităţii lor de cercetare.

„Considerăm că modificările operate prin legea transmisă la promulgare pot fi de natură să afecteze activitatea desfăşurată de institutele de cercetare – dezvoltare, institute finanţate în mare parte de la bugetul de stat, ca parte a eforturilor de stimulare a dezvoltării economice”, se mai arată în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului.