Klaus Iohannis anunță marea înarmare a României: avioane multi-rol, echipamente defensive, sisteme radar

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent miercuri în Parcul Carol, din București, la celebrarea Zilei Armatei, prilej cu care a transmis că astăzi, prin apartenenţa la NATO şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, România beneficiază de cele mai solide garanţii de securitate din istorie.

25 oct. 2023, 11:42
Klaus Iohannis anunță marea înarmare a României: avioane multi-rol, echipamente defensive, sisteme radar

Președintele Klaus Iohannis a mai transmis că, pentru a întări securitatea României, țara noastră va continua să investească masiv în înzestrarea Armatei, pentru a avea o bază solidă ce ne va permite să derulăm o serie de programe de modernizare a echipamentelor existente şi de înzestrare cu altele moderne, printre care: avioane multi-rol, sisteme şi echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum şi echipamente de protecţie individuală şi colectivă.

Vom continua să acordăm o atenție deosebită și înzestrării cu echipamente de luptă și de protecție moderne. Începând cu acest an, alocăm 2,5% din PIB Apărării, iar cel puțin 20% din acest buget va fi destinat în continuare înzestrării forțelor armate. Această bază solidă ne va permite să derulăm o serie de programe de modernizare a echipamentelor existente și de înzestrare cu altele moderne, printre care: avioane multi-rol, sisteme și echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum și echipamente de protecție individuală și colectivă. Acestea, alături de un nivel de pregătire ridicat, vor asigura o capacitate de apărare credibilă, puternică și adaptată noilor cerințe de securitate. Trebuie să fim permanent în măsură să răspundem prompt și eficient provocărilor din ce în ce mai diverse cu care ne confruntăm”, a declarat șeful statului.

Iohannis a explicat de ce este nevoie de modernizarea armatei

Traversăm o perioadă foarte complicată, în care pacea și întregul climat de securitate la nivel global sunt amenințate de conflicte regionale cu potențial de agravare. Europa se confruntă cu o criză fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a agresiunii militare brutale și ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în timp ce atacul terorist șocant și reprobabil din 7 octombrie împotriva Statului Israel riscă să destabilizeze complet Orientul Mijlociu pe termen lung. În acest context dificil, este cu atât mai relevant rolul Armatei României în asigurarea securității naționale și a apărării colective pe Flancul Estic al NATO. Militarii români, alături de aliații prezenți pe teritoriul țării noastre, cărora le mulțumesc și cu acest prilej, sunt elemente-cheie în menținerea posturii de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre, o zonă de importanță strategică pentru spațiul euroatlantic”, a afirmat acesta.

Citește și: Cancelarul Austriei spulberă speranța românilor de a intra în Schengen: „Nu există nicio posibilitate ca România să se alăture spațiului Schengen, până când acesta nu va fi reparat”

 

Marcel Ciolacu a participat şi el la ceremoniile organizate cu prilejul Zilei Armate Române la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I din București. Aici, șeful Executivului și-a exprimat angajamentul în numele Guvernului României, de a continua programele de înzestrare ale forțelor armate române.

Aflat pentru a depune o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I din Capitală, premierul Marcel Ciolacu le-a transmis militarilor români recunoștința pe care le-o poartă acestora, având în vedere contextul de securitate dificil de la granița României, dar și din Orientul Mijlociu.

Vreau să încep prin a transmite tuturor femeilor și bărbaților care servesc în armata noastră tot respectul și admirația pentru ceea ce reprezentați pentru România și pentru fiecare român. (…) Vreau să le mulțumesc, de asemenea, bravilor veteran de război, pe care îi asigur de toată recunoștința și prețuirea pentru modul în care și-au servit patria în cele mai grele momente, până la eliberarea ultimei palme de pământ românesc, a transmis premierul, în începutul discursului său.
Premierul a amintit de faptul că Executivul a alocat începând din 2023, 2,5% din PIB-ul României pentru armată, lucru care a permis derularea unor programe de înzestrate și întreținere al echipamentelor militare aflate în folosința armatei române.

„Însă trebuie să înțelegem că descurajarea și combatere eficientă a diferitelor tipuri de amenințări la care suntem supuși nu se poate face decât dacă vom investi masiv și în dotări. Acesta este motivul pentru care, începând din acest an, am alocat un buget de 2,5% la apărare. Această decizie politică a permis derulare a unui număr mai mare de programe de înzestrare, dar și inițierea unui amplu proces de modernizare și de transformare a Armatei Române”, a precizat Ciolacu.

Nu în ultimul rând, primul ministru i-a asigurat pe militarii români de susținerea Guvernului României pentru ca armata noastră să poată se se ridice la nivelul tehnologic al celorlalte state, lucru care va consolida apărarea pe flancul estic al NATO și în regiunea Mării Negre.

MAE confirmă decesul unui soldat cu cetățenie română pe frontul din Ucraina. Mesajul sfâșietor al iubitei sale: ”Tu ești eroul meu, ești eroul Ucrainei”
Guvernul României va continua să fie alături de Armata Română și să ofere toate resursele atât pentru pregătirea militarilor la cele mai înalte standarde, cât și pentru achizițiile necesare pentru întărirea flancului estic al NATO și consolidarea cooperării cu aleși în aliații noștri. Este esențial ca armata noastră să fie pregătită să investească în resurse și în tehnologie pentru a face față acestor provocări într-un mod eficient, a conchis Marcel Ciolacu.
La evenimentul din Parcul Carol din București au participat președintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Angel Tîlvîăr, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, președintele interimar a Camerei Deputaților, Alfred Simonis, vicepremierul, Marian Neacșu, dar și Lucian Bode, Dan Barna și Sorin Cîmpeanu.

Evenimentele dedicate Zilei Armate Române vor continua în București. Miercuri seara, de la ora 19:00, are loc retragerea cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Bd. Mihail Kogălniceanu – Splaiul Independenţei – Bd. Eroilor Sanitari – Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu – Şoseaua Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Bd. General Paul Teodorescu – Bd. Timişoara – sediul Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul. (detalii AICI)

Potrivit datelor transmise de MApN, în campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă.