Klaus Iohannis, de la tribuna ONU: Există serioase ameninţări în regiunea Marea Neagră

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut un discurs în cadrul dezbaterilor celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

26 sept. 2018, 17:58

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că liderii mondiali au datoria să explice mai bine provocările actuale la adresa păcii şi să propună soluţii clare la acestea, punctând că România acţionează în acest sens în regiunea sa.

„Avem datoria să explicăm mai bine care sunt provocările actuale la adresa păcii, echităţii şi sustenabilităţii societăţilor noastre şi să vorbim mai mult despre rolul jucat de ONU în abordarea acestora. Este necesar să explicăm că ne confruntăm cu ameninţări grave la adresa securităţii, că terorismul trebuie să primească un răspuns coordonat la nivel global, că proliferarea armelor de distrugere în masă şi mijloacele lor de livrare rămân ameninţări existenţiale pentru securitatea globală. Evidenţierea acestora este necesară, dar nu suficientă. Trebuie să le abordăm propunând soluţii clare. România acţionează în regiunea sa în acest sens. Există în continuare conflicte nerezolvate în zona extinsă a Mării Negre, care reprezintă ameninţări serioase pentru regiune şi pentru securitatea internaţională”, a afirmat Iohannis în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa, miercuri, că evoluţia României în cadrul ONU îi va convinge pe liderii mondiali să sprijine candidatura ţării noastre pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate pentru perioada 2020-2021.

„România candidează pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate pentru perioada 2020-2021. Prin această candidatură, ne asumăm partea noastră de responsabilitate în efortul de a spori eficacitatea Consiliului. Sperăm că întreaga noastră evoluţie de până acum în cadrul ONU vă va convinge încă o dată că România este determinată să sprijine ONU în activităţile sale de promovare a păcii şi dezvoltării pentru toţi membrii săi. Pacea, dezvoltarea şi justiţia sunt piloni fundamentali ai strategiei noastre multilaterale. Ne respectăm partenerii şi ne bazăm pe dialog. Contăm pe sprijinul dumneavoastră extrem de valoros pentru candidatura noastră. România va fi un partener responsabil în promovarea agendei comune a ONU”, a afirmat Iohannis în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. 

 Iohannis a declarat miercuri că România este determinată să consolideze parteneriatul UE-ONU în timpul Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene.

„Ca stat deţinător a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019, România este determinată să consolideze parteneriatului UE-ONU. Atunci când vorbesc despre angajament nu mă refer doar la politicieni şi diplomaţi. Trebuie să implicam şi tinerele generaţii, reprezentanţii societăţii civile, jurnaliştii, oamenii de afaceri. Avem nevoie de toţi aceştia pentru a promova cauza multilateralismului şi a leadershipului global”, a afirmat Iohannis.