Klaus Iohannis: „Să nu aibă cineva impresia că dacă a venit primăvara s-a terminat pandemia”

Klaus Iohannis a făcut declaraţii, miercuri, după ce a efectuat o vizită oficială la centrul mobil de vaccinare din comuna Afumați din judeţul Ilfov.

21 apr. 2021, 12:15
Klaus Iohannis: „Să nu aibă cineva impresia că dacă a venit primăvara s-a terminat pandemia”

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis vine în contextul în care de astăzi începe vaccinarea în centrele mobile din România.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis

Este o nouă etapă a campaniei de vaccinare. Suntem foarte aproape de capacitatea pe care ne-am dorit-o de 100.000 de persoane vaccinate pe zi.

Sunt foarte mulţumit de cum a decurs campania de vaccinare până acum şi pregătirile pentru această etapă s-au făcut într-un timp record.

Pe de altă parte, sunt foarte bucuros că foarte multă lume vine la vaccinare.

Astfel de containere vor fi folosite în toate locaţiile unde este nevoie de vaccinare de acest tip. Se face pur şi simplu fără programare şi oamenii pot veni în comuna lor la centrul de vaccinare.

Vom continua campania de vaccinare. Se vor deschide noi centre.Vom găsi noi modalităţi pentru a veni în întâmpinarea cetăţeanului care doreşte să se vaccineze. Este extrem de important!

Klaus Iohannis, despre restricţii: „Nu înlătură pandemia, doar diminuează impactul”

Am văzut că în aceste zile s-a dezbătut foarte mult la TV, la radio, pe internet cum e cu restricţiile – pro-contra restricţii, pro-contra vaccinare.

Suntem în continuare în plină pandemie. Să nu aibă cineva impresia că dacă a venit primăvara s-a terminat pandemia. Din păcate nu este aşa!

Aceste restricţii nu înlătură pandemia, doar diminuează impactul. Încetinesc răspândirea epidemiei în aşa fel încât eroii noştri din prima linie, personalul medical, să primească o şansă să-i trateze pe cei care, din păcate, fac forme grave.

Iohannis, despre ieşirea din pandemie: „Există o singură cale de ieşire din pandemie”

Există o singură cale de ieşire din pandemie şi asta este vaccinarea.

Avem tot mai mai multe tipuri de vaccin la dispoziţie şi chiar dacă există foarte multe dezbateri şi discuţii, se vede că Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat toate tipurile de vaccin. Ele pot fi folosite. Sunt verificate, sunt sigure şi previn apariţia unor forme grave ale bolii.

Preşedintele Iohannis: „Doar vaccinarea ne permite ca la vară să facem concedii”

Mă voi implica în continuare în campania de vaccinare. Nu restricţiile înlătură şi termină pandemia. Doar vaccinarea în masă ne permite să ieşim din pandemie.

Doar vaccinarea ne permite ca la vară să facem concedii, să plecăm unde dorim. Să mergem la concerte, la teatru. Contez pe voi toţi să participaţi la această campanie de încurajare a vaccinării.

Klaus Iohannis, despre incendiul de la Spitalul de Psihiatrie din Slatina

Am primit o veste tristă. Există un incendiu la un spital de Psihiatrie din Slatina. Datele de până acum ne arată că nu sunt persoane grav rănite. Persoanele care au fost în incintă au fost evacuate. Pompierii abia acum intră acolo să vadă dacă nu a mai rămas cineva.

Situaţia definitivă va fi prezentată de cei care sunt a acolo. Deocamdată, nu este atât de grav pe cât ar fi putut să pară.

Semnalul de alarmă este clar. Este nevoie de reformă. Trebuie să intervenim. Trebuie  să facem spitalele mai performante, mai sigure

Klaus Iohannis, despre noul ministru al Sănătăţii

„Probabil în această seară cred că vom avea ceremonia pentru un nou ministru al Sănătăţii”

„Despre numirea noului ministru veţi afla pe parcursul zilei planificarea noastră. Vom vorbi mai în detaliu atunci”

Klaus Iohannis, despre contrele dintre PNL şi USR privind campania de vaccinare

Despre anumite contre din Guvern, aţi urmărit cu atenţie ce s-a întâmplat. Au fost oarece afirmaţii mai puţin fericite din diferite părţi.

Haideţi să revenim la campania de vaccinare. Campania de vaccinare este un succes. Suntem la peste două milioane de persoane vaccinare şi am reuşit să le folosim pe toate. Este o reuşită certă.

Campania de vaccinare până acum a fost un succes şi va fi un succes până la sfârşit. Am anunţat încă din toamna anului trecut că vom fi pregătiţi. Vom avea doze.

Ne vom vaccina şi până în vară vom fi în sitauţia să renunţăm la foarte multe măsuri de restricţie. Dacă continuăm într-un ritm susţinut campania de vaccinare, putem să ne gândim la renunţarea graduală la unele restricţii.

Klaus Iohannis, despre restricţiile de Paşte

Ne pregătim cu toţii de marea sărbătoare a Învierii Domnului şi vreau să ne pregătim foarte bine nu doar acasă, ci vreau să ne pregătim foarte bine în societate.

În noaptea de Înviere, restricţiile de circulaţie se ridică. Creştinii vor putea să participe la slujbele de Înviere.

Nu vor trebui să completeze declarații. Vor merge pur şi simplu la biserică. În noaptea de Înviere, fiecare creștin poate să meargă la biserică dacă doreşte.

Biserica va organiza slujba, aşa cum este datina. Nu ne amestecăm în felul în care vor fi organizate slujbele la biserică. Ştim cu toţii că prima parte a slujbei se ţine afară, după care o parte intră în biserică. Creştinii merg la biserică să ia lumină, să ia paştile.

Eu îmi doresc şi aşa vom organiza lucrurile ca totul să se desfăşoare în linişte şi în bună rânduială.

Aceste lucruri sunt deja prevăzute în HG pentru starea de alertă care acum în vigoare şi nu vor exista modificări în aceste reglementări.

Nu vor fi restricții suplimentare în noaptea de Înviere. În noaptea de Înviere vor fi mai puţine restricţii pentru că ne dorim ca oamenii să poată merge la biserică.

Klaus Iohannis, despre procotolul din coaliţia de guvernare

În ceea ce priveşte protocolul, au negociat o formă de înţelegere politică care nu taie din atribuţiile nimănui. S-au înţeles partenerii de coaliţie să existe o formă aprofundată de consultare. Este bine. În orice coaliţie este bine ca aceste reguli de colaborare să fie bine gândite şi bine puse în practică.

Sunt convins că lucrurile în coaliţie vor funcţiona mai bine.

Iohannis, despre încurajarea românilor să se vaccineze. „Nu cunosc pe nimeni care nu vrea să scape de pandemie!”

Campania de vaccinare a mers foarte bine până acum, dar am avut la dispoziţie un număr oarecum redus de doze. Asta nu a depins decât în mică parte de noi.

Vreau să ştiţi că Guvernul a avut grijă ca România să primească doze suplimentare de vaccin. România beneficiază de doze suplimentare pe care le-am comandat ca să facem faţă cererii.

Stăm foarte bine şi în comparaţia europeană. E clar. Campania de vaccinare trebuie să accelereze. De aceea am venit aici ca să dau semnalul cu această campanie de vaccinare mobilă.

Vrem să reducem mult timpul de aşteptare. Vom găsi noi căi de a veni în întâmpinarea cetăţenilor.

Vrem să avem o campanie de vaccinare care să ne scoată din pandemie.

Campania de vaccinare nu se poate face  de unul singur sau de o instituţie. Este o campanie care ne priveşte pe toţi.

Nu cunosc pe nimeni care nu vrea să scape de pandemie!

Despre demiterea lui Vlad Voiculescu. Modificarea din Guvern care s-a făcut a fost corectă.

Astăzi, 21 aprilie, a început vaccinarea anti-COVID prin centrele mobile începe miercuri, conform unui anunţ făcut de preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.

„Începe activitatea de vaccinare prin centrele mobile. (…) Avem 14 judeţe identificate în care vom demara pentru moment această etapă de vaccinare. Sigur că vor intra, rând pe rând, şi alte judeţe. (…) Avem şapte judeţe în care vor fi dislocate aceste centre mobile de vaccinare. În celelalte judeţe, acolo unde există spaţii adecvate, vom aloca doar echipe mobile împreună cu tot ce au nevoie pentru a efectua vaccinarea în spaţiile deja amenajate”, a explicat, marţi, şeful CNCAV, citat de Agerpres.

El a precizat că judeţele în care vor fi dislocate centre mobile pentru vaccinarea anti-COVID sunt Arad, Bacău, Constanţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi şi Sibiu.

Valeriu Gheorghiţă a informat că pentru centrele mobile vor fi distribuite, pentru moment, vaccinuri de la compania Moderna, care permit din punct de vedere logistic organizarea activităţilor, având în vedere stabilitatea la temperaturi obişnuite, de plus 2 – 8 grade Celsius, pentru 30 de zile.

„Au fost stabilite şi o serie de criterii de organizare a activităţii de vaccinare, în mod deosebit prin intermediul operatorilor economici, operatorii privaţi. Aşa cum s-a menţionat deja, vorbim de angajaţii proprii, de angajaţii altor operatori economici cu care sunt în relaţie contractuală, precum şi membrii familiei acestora. Vorbim de cele trei tipuri de vaccinuri disponibile, nu vorbim doar de un vaccin disponibil”, a spus medicul militar.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, întâlnire cu Maia Sandu la Palatul Cotroceni. Preşedintele Republicii Moldova, întâlnire şi cu Florin Cîţu

De asemenea, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că vor fi operate modificări în ceea ce priveşte modalitatea de programare pentru imunizare împotriva noului coronavirus. El a explicat că se ia în calcul imunizarea împotriva SARS-COV2 în spitalele non-COVID.

Citeşte şi: Astăzi a început vaccinarea anti-Covid în centrele mobile din țară. În prima etapă au intrat 14 judeţe. Anunţ oficial de la MApN