Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen: „Sunt șanse”

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că "sunt șanse" ca România să aderare la Spațiul Schengen. "Nevoia de unitate in Europa a devenit mult mai clara dupa invazia Rusiei in Ucraina", a completat şeful statului.

06 oct. 2022, 14:18
Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen: „Sunt șanse”

Întrebat dacă România ar putea adera la Schengen în viitorul apropiat, preşedintele Klaus Iohannis a spus că „sunt şanse”.

„Există această posibilitate, dar garanția nu există încă. Pe de altă parte, este bine să se știe că ne implicăm cu toții pentru a reuși acest lucru: și eu, și Guvernul, și Parlamentul, majoritatea europarlamentarilor, MAI lucrează intens la aceste chestiuni. Sunt șanse, pentru că nevoia de unitate în Europa a devenit şi mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei şi asta se poate realiza dacă România, Bulgaria şi Croaţia vor deveni membre în Spaţiul Schengen”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, de la Praga.

Citeşte şi: Europarlamentarul Dan Nica, despre aderarea la Spațiul Schengen: ”Cerem imperativ să se pună capăt discriminării românilor în UE!”

„După atâția ani de așteptate, cred că toți liderii și-au dat seama că acest pas nu poate decât să îmbunătățească unitatea UE și soliditatea noastră în abordare”, a mai spus Klaus Iohannis.

Întrebat dacă România s-ar putea lovi iar de refuzul Olandei privind aderarea ţării noastre la Schengen, Iohannis a explicat că suntem în faza în care se pregăteşte o vizita a experţilor în România, apoi vor fi discutii politice.

Citeşte şi: Rareş Bogdan ameninţă UE în problema Schengen: „Ajunge! Nu ne obligaţi să jucăm şi noi dur! Nu vă bateţi joc incă o dată de România”

„Suntem în faza în care se pregăteşte o vizită a experţilor în România care vor să vadă dacă, după 11 ani, ce s-a realizat atunci s-a consolidat, dacă suntem în continuare pe poziţia solidă pe care noi ştim că o avem.

După aceea vor fi discuţiile politice şi discucţia finală în JAI, acolo se ia de fapt decizia. Nu toate punctele sunt lămurite, dar cred că de data aceasta avem şanse mai bune decât în altă conjunctură”, a concluzionat Klaus Iohannis.