Klaus Iohannis, despre ameninţarea Omicron. „Vom discuta despre cum vom obţine un vaccin nou”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înaintea participării la reuniunea Consiliului European, desfăşurat la Bruxelles, că va discuta cu liderii europeni despre cum poate fi obţinut un nou vaccin împotriva tulpinii Omicron care se răspândeşte îngrijorător în Europa.

16 dec. 2021, 11:02
Klaus Iohannis, despre ameninţarea Omicron. „Vom discuta despre cum vom obţine un vaccin nou”

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că „există o îngrijorare larg răspândită în legătură cu noua variantă a virusului numit Omicron”.

„Vom discuta ce se poate face în comun şi foarte important vom discuta despre cum vom obţine un vaccin nou pregătit pentru a combate această nouă formă a virusului.

Este între timp foarte clar pentru toată lumea şi am discutat ieri şi cu alţi lideri: doar vaccinarea poate să oprească răspândirea acestei pandemii. Sunt teme complicate şi sper să ajungem rapid astăzi la o concluzie cum obţinem acest vaccin nou şi cum va fi achiziţionat şi împărţit între statele membre.

Tot în legătură cu pandemia, voi atrage atenţia să nu se exagereze cu măsurile de restricţionare în special când e vorba despre traficul de mărfuri, despre economia europeană şi sper să ajungem la concluzii pozitive în aceste sens”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Studiu: Omicron se răspândeşte de 70 de ori mai repede în bronhii, decât varianta Delta

Klaus Iohannis, despre criza din energie. „Vom discuta despre preţurile enorme la care a ajuns gazul”

„A doua temă foarte importantă se referă la energie. Vom discuta despre preţurile enorme la care a ajuns gazul, despre preţul mare în general la energie şi despre ce se poate face, fiindcă aceste preţuri există în fapt.

Noi am luat acasă măsuri. Există măsuri de compensare, însă aceste măsuri nu pot merge la infinit şi trebuie văzut de ce s-a putut ajunge la aceste preţuri mari, în condiţiile în care , de exemplu, nu toată capacitatea de transport a conductelor europene este folosită. Înseamnă că undeva trebuie analizată foarte bine piaţa pentru a vedea cum putem să îmbunătăţim condiţiile concurenţiale în aşa fel încât să existe o concurenţă reală şi evident o protecţie a consumatorului în acest sens.

În acelaşi context, voi reitera nevoia acelui act delegat care stabileşte că gazul şi energia nucleară sunt energii bune de tranziţie dacă ne îndreptăm spre o economie verde. Pentru noi, acestea două sunt vitale şi aceste lucruri trebuie subliniate foarte clar”, a declarat preşedintele României.

Klaus Iohannis: „Nu putem să acceptăm paralelisme între NATO şi UE”

„A treia temă, care pentru noi este extrem de importantă, este tema securităţii şi a busolei strategice. Este un document care va stabili cum se orientează UE în anii, în deceniile ce vin, şi în zona de securitate.

Voi sublinia foarte clar importanţa deosebit strategică a întregii regiuni a Mării Negre, importanţa consolidării securităţii la Marea Neagră şi în acelaşi timp, importanţa colaborării între UE şi NATO. E nevoie de sinergie, de colaborare pozitivă şi în niciun caz nu putem să acceptăm paralelisme între NATO şi UE”, a conchis şeful statului.

Citeşte şi: Incendiu devastator la un bloc din Constanţa. 250 de oameni, evacuaţi cu autoscările. Printre victime sunt şi copii VIDEO