Klaus Iohannis, despre clasarea dosarului Revoluţiei din ’89: „Trebuie mers pe calea contestării”

Klaus Iohannis a declarat, luni seară, referitor la clasarea dosarului Revoluţiei din decembrie 1989, că se va merge iniţial "pe calea contestării" deciziei procurorilor militari. Consilierul prezidenţial Andrei Muraru s-a întâlnit, luni seară, cu preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, care i-a prezentat o serie de documente de la CEDO privind dosarul Revoluției.

26 oct. 2015, 17:50
Klaus Iohannis, despre clasarea dosarului Revoluţiei din ’89: „Trebuie mers pe calea contestării”

Am luat act de aceasta decizie, azi a fost o runda de discutii la Cotroceni cu un consilier prezidential, caile prevazute de lege sunt foarte simple si clare si cred ca prima oara trebuie mers pe calea contestarii si ulterior vom vedea ce rezultat se obtine„, a spus Klaus Iohannis.

Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care au fost făcute cercetări privind 709 morţi, 2.198 de răniţi, dintre care 1.855 împuşcaţi, şi 924 de reţinuţi, PICCJ precizând că pentru unele fapte există condamnări în alte cauze.

Președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, s-a întâlnit luni, la Palatul Cotroceni, cu consilierul prezidențial Andrei Muraru, căruia i-a prezentat o serie de documente de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) privind dosarul Revoluției.

Ne-am întâlnit cu consilierul Andrei Muraru, care cred că este persoana cea mai potrivită în acest caz deoarece este cel care cunoaște foarte bune lucrurile, fiind fostul director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. I-am lăsat rezoluția de clasare a dosarului Revoluției, i-am dus o serie de documente atât din dosarul Revoluției, cât și din dosarul Mineriadei pe care le deținem de la CEDO și alte documente care au fost desecretizate în timpul regimului Băsescu„, a declarat, pentru AGERPRES, Teodor Mărieș.

El a precizat că i-a comunicat lui Andrei Muraru că va depune la procurorul ierarhic superior din Parchetul General o plângere împotriva rezoluției de clasare, iar dacă soluția va fi tot una nefavorabilă va ataca decizia la instanța supremă.

Așteptăm cu interes să vedem ce va decide procurorul ierarhic superior. Noi ne-am exprimat dorința de mediere a președintelui, dar după epuizarea căilor de atac. Deocamdată lăsăm justiția să funcționeze. Va avea loc o nouă întrevedere cu Andrei Muraru în funcție de ce va decide procurorul ierarhic superior„, a precizat Mărieș.

El a caracterizat rezoluția procurorilor de clasare a dosarului Revoluției drept „o bombă urât mirositoare”.

CITEŞTE ŞI Monica Macovei despre clasarea dosarului Revoluţiei: Este o ruşine, faptele de omor sunt imprescriptibile

Printre motivele de închidere a dosarului Revoluției se află: s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale, există autoritate de lucru judecat, faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală, a intervenit amnistia.

Ordonanța de clasare poate fi contestată la procurorul șef al Parchetului Militar și apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dosarul Revoluţiei a ajuns în aprilie 2011 la Secţia de urmărire penală a Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce Secţia Parchetelor Militare (SPM) şi-a declinat competenţa de soluţionare.

CITEŞTE ŞI Petre Roman: Clasarea dosarului Revoluţiei, un bun început de a repune Revoluţia la locul meritat