Petre Roman: Clasarea dosarului Revoluţiei, un bun început de a repune Revoluţia la locul meritat

Petre Roman, premier al Guvernului provizoriu constituit în decembrie 1989, a declarat că decizia de clasare a dosarului Revoluţiei este "un bun început pentru a repune revoluţia în locul meritat". În plus, acesta precizează că aceasta nu îi împiedică pe urmaşii unor victime să îşi ceară mai departe dreptatea.

23 oct. 2015, 18:02
Petre Roman: Clasarea dosarului Revoluţiei, un bun început de a repune Revoluţia la locul meritat

„Este un bun început pentru a repune revoluţia în locul pe care îl merită pentru că tot ceea ce am clădit ca naţiune liberă până acum pleacă de acolo, din momentul revoluţiei. (…) Se ştie foarte bine în ce împrejurări şi în ce context s-a înregistrat numărul mare de victime. Sunt toate legate de declanşarea represiunii de către dictator. Toate pleacă de acolo”, a declarat Petre Roman pentru Mediafax.

Citeşte şi: Ordonanţa de clasare a Dosarului Revoluţiei: OBOSEALA şi STRESUL, vinovate pentru morţi

Petre Roman a mai spus că singurul lucru care îl preocupă este ca „Revoluţiei din decembrie 1989 să îi fie oferită recunoaşterea pe care o indică textul constituţional”.

„Pe mine singurul lucru care mă interesează şi mă preocupă este ca Revoluţia română să fie pusă la locul pe care îl indică chiar textul constituţional”, a mai susţinut fostul premier.

Citeşte şi: DOSARUL Mineriadei. Petre Roman, la mâna lui Iohannis. Parchetul cere urmărirea penală a trei foşti miniştri

Petre Roman a apreciat că decizia Parchetului instanţei supreme de a clasa dosarul Revoluţiei nu îi împiedică pe cei care se consideră că sunt urmaşii unor victime să îşi ceară mai departe dreptatea în justiţie.

„Cred însă că această clasare a dosarului Revoluţiei din decembrie 1989 nu împiedică şi nu are cum să îi împiedice pe cei care se consideră că sunt urmaşii unor victime să îşi ceară mai departe dreptatea în justiţie. Asta mi se pare evident, de asta trăim într-un stat pe care vrem să îl numim stat de drept, pentru ca cei care se consideră lezaţi în interesele lor, nu are importanţă care sunt acestea, de această dată de ordin familial, să spunem, să poată să îşi ducă interesul în justiţie”, a adăugat Roman.

Citeşte şi: Băsescu, după clasarea dosarului Revoluţiei: Un adevăr. Dacă îl suportaţi, voi, Dumnezeii dreptăţii, luaţi-l

Procurorii militari de la Parchetul instanţei supreme au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care au fost făcute cercetări privind 709 morţi, 2.198 de răniţi, dintre care 1.855 împuşcaţi, şi 924 de reţinuţi, PICCJ precizând că pentru unele fapte există condamnări în alte cauze. Decizia nu este însă definitivă.