Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor şi salariilor: Creşterea trebuie să se încadreze într-un buget. Decizia este la Guvern

Președintele Klaus Iohannis a cerut clar: pensiile şi salariile trebuie să crească. Cu ce procent trebuie să stabilească guvernanţii, a mai spus șefului statului.

06 oct. 2022, 15:36
Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor şi salariilor: Creşterea trebuie să se încadreze într-un buget. Decizia este la Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat cu privire la procentul de 11% avansat de premierul Nicolae Ciucă pentru majorarea pensiilor, că această creştere trebuie să se încadreze în bugetul pentru pensii, atât timp cât există un anumit buget pentru acestea.

„Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt în realitate, atâta vreme cât pensiile de stat au un anumit buget, creşterea trebuie să se încadreze în acest buget. Ori datele acestea sunt la Ministerul Finanţelor şi la Guvern. Solicitarea mea către Guvern a fost să creştem pensiile şi salariile şi să nu lăsăm oamenii să poarte singuri povara inflaţiei, dar cu cât se realizează această creştere, trebuie să se calculeze la finanţe şi la modul mai general în Guvern”, a afirmat Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Veşti bune pentru români. Noi creşteri de salarii şi pensii din 2023. Ciolacu: „Trebuie să intrăm într-o normalitate”

Premierul Nicolae Ciucă anuntă majorarea pensiilor cu 11% de anul viitor. Este ceea ce ne permitem în momentul de fată pentru a nu produce un deficit si mai mare în bugetul de pensii, a spus şeful Guvernului după şedinţa PNL.

„Procentul cu care putem crește pensiile trebuie să fie acela cu care nu producem un deficit mai mare pe bugetul de pensii. Ca atare, în acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%. Propuneri au venit din mai multe direcții, noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea și să venim cu acele propuneri care sunt sustenabile pe bugetul de stat”, a spus Nicolae Ciucă la finalul ședinței conducerii PNL.

În plus, Guvernul va majora salariul minim la 3.000 de lei brut. „A fost o propunere făcută de noi toţi. Ne-am ghidat după ceea ce putem să facem din punct de vedere al bugetului. Asta putem sa ne permitem. (Întrebare: veti sustine cresterea la 3000 lei?) Sigur ca da”, a mai spus premierul Ciucă.