Klaus Iohannis discută azi cu Joe Biden şi ceilalţi aliaţi din estul Europei după convorbirea cu Vladimir Putin legată de tensiunile cu Ucraina

Președintele american Joe Biden va avea consultări prin videoconferință, joi seară, cu președintele Klaus Iohannis și liderii celorlalte state aliate est-europene din cadrul formatului București 9, potrivit Calea Europeană.

09 dec. 2021, 10:17
Klaus Iohannis discută azi cu Joe Biden şi ceilalţi aliaţi din estul Europei după convorbirea cu Vladimir Putin legată de tensiunile cu Ucraina

Președintele SUA Joe Biden va avea joi, 9 decembrie, o serie consultări ținute prin videoconferință, joi seara cu președintele Klaus Iohannis și cu liderii celorlalte state aliate est-europene din cadrul formatului București 9.

Convorbirea preşedintelui Klaus Iohannis cu liderul american Joe Biden şi ceilalţi alianţi est-europeni din cadrul formatului București 9 are ca principală temă de discuție temerea unei invazii rusești a Ucrainei.

Președintele SUA va avea o discuție telefonică cu „liderii Grupului celor nouă de la București, format din aliații din flancul estic al NATO, pentru a rezuma întâlnirea sa cu președintele Putin, a le asculta opiniile privind situația actuală de securitate și a sublinia angajamentul Statelor Unite față de securitatea transatlantică”, a anunțat Casa Albă într-un comunicat, potrivit Calea Europeană.

Grupul celor nouă de la București include Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia și a fost creat de președinții Klaus Iohannis și Andrzej Duda.

Convorbirea va avea loc după o conversație telefonică programată cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

Discuţiile din cadrul Bucureşti 9 au loc în contextul convorbirii care a avut loc între preşedintele SUA şi omologul său rus, Vladimir Putin, pe tema crizei cauzate de către Rusia, care a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina.

În cadrul convorbirii dintre cei doi lideri, Joe Biden a avertizat că o nouă invadare a Ucranei va conduce la sancţiuni dure, care vor cauza pagube răsunătoare economiei ruse.

„Preşedintele Biden a exprimat profunda îngrijorare a SUA şi a aliaţilor noştri europeni faţă de escaladarea forţelor ruse în jurul Ucrainei şi a precizat că SUA şi aliaţii noştri vor răspunde cu măsuri economice şi de altă natură puternice în cazul unei escalade militare„, mai menţionează comunicatul Casei Albe.

La rândul său, Vladimir Putin i-a transmis preşedintelui american că ”trupele ruseşti se află pe teritoriul lor şi nu ameninţă pe nimeni”.

Citeşte şi: Vladimir Putin l-a îndemnat pe Biden să nu dea vina pe Rusia pentru situaţia din estul Europei. Preşedintele Rusiei a denunţat „încercările periculoase ale NATO, de militarizare a Ucrainei”