Rusia ajunge la graniţa României. Planul lui Putin de cucerire a Ucrainei

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat în parlamentul de la Kiev că nu exclude posibilitatea unui atac din partea Federaţiei Ruse la sfârşitul lunii ianuarie, indicând că numărul efectivelor comasate de Rusia în apropierea frontierelor cu Ucraina este de 94.000 de persoane.

06 dec. 2021, 08:57
Rusia ajunge la graniţa României. Planul lui Putin de cucerire a Ucrainei

Ucraina şi aliaţii săi din NATO au tras un semnal de alarmă cu privire la concentrarea de trupe şi echipamente militare din Rusia în apropiere de frontierele Rusiei cu Ucraina în acest an, ceea ce provoacă îngrijorări că ostilităţile aflate în stare latentă în Donbas, în estul Ucrainei, ar putea degenera într-un război deschis.

În cazul în care președintele rus Vladimir Putin va decide invazia, atacul ar urma să aibă loc în ianuarie-februarie 2022. Detaliile posibilului plan rusesc au fost dezvăluite jurnaliștilor germani de surse din NATO și din serviciile de informații.

Ministrul Apărării de la Kiev a declarat în Parlament că Rusia ar putea invada Ucraina, luna viitoare. Moscova a trimis deja aproape 100.000 de soldaţi la graniţă
Astfel, în prima etapă, Rusia intenționează să cucerească sudul Ucrainei, „pentru a asigura aprovizionarea Crimeei, precum și a tăia accesul Ucrainei la mare și, în consecință, la aprovizionare”, a spus un ofițer de rang înalt pentru Bild.

Rusia intenționează să folosească navele transferate din Marea Baltică în regiune în primăvară, „pentru a transporta tancuri și trupe din Crimeea în regiunea Odesa”, a declarat un ofițer superior al informațiilor occidentale.

Un alt oficial militar de rang înalt a clarificat că planurile Rusiei prevăd o operațiune de debarcare „la est de Odesa, între orașele Fontanka și Koblevo”. Trupele ruse „vor înainta la nord-est de oraș, apoi vor face stânga și vor avansa în Transnistria”, înconjurând Odesa.

Totodată, în regiunea Herson, de-a lungul fluviului Nipru, se vor desfășura operațiuni aeropurtate ale forțelor speciale, blocând poduri peste cel mai important râu al țării și întrerupând astfel aprovizionarea. Totodată, din Crimeea vor fi lansate focuri de artilerie asupra pozițiilor ucrainene cele mai puternice.

Alertă la graniţa de est: război reluat în Ucraina. Preşedintele Zelenski se teme de o invazie totală a Rusiei
În același timp, unitățile de tancuri rusești, cu sprijinul marinei și al forțelor aeriene, vor avansa spre vest din Donbasul ocupat, apoi se vor diviza și vor avansa, pe de o parte, spre Zaporojie (un important centru militar din sudul Ucrainei) și spre Crimeea.

Dacă acest lucru va reuși, întregul sud al Ucrainei va fi sub control rusesc, iar Putin va construi un coridor din Rusia până la granița NATO cu România, scrie ziarul german.

În paralel cu prima fază a războiului, aeronavele și rachetele balistice ale lui Putin plănuiesc să slăbească capacitățile militare ale Ucrainei în toată țara. Dacă Kremlinul va considera că sunt îndeplinite condițiile, unitățile de tancuri rusești ar putea trece granița în regiunile Lugansk și Harkov și ar putea avansa spre marile orașe Dnipro și Poltava.

„În primul rând, vor înconjura orașele și vor întrerupe electricitatea, gazul și aprovizionarea cu alimente. În câteva săptămâni, rușii se vor afișa ca salvatori ai civililor, invadează orașele capitulate și vor salva populația ucraineană de la foame sau de la moarte”, a spus un ofițer.

În a treia etapă, armata Kremlinului va ataca Kievul din nord. @Desigur, acest lucru s-ar putea întâmpla la începutul războiului, dacă circumstanțele o cer”, a declarat o sursă pentru Bild.

Strategii NATO nu sunt siguri dacă regimul Lukașenko din Belarus va lua parte la ostilități. Dacă Belarus se alătură atacului, Rusia ar putea înconjura Kievul din nord-est și nord-vest.

În cele din urmă, trupele ruse vor avansa „aproximativ până la linia Korosten-Uman pentru a întrerupe aprovizionarea din vestul Ucrainei. Atunci s-ar putea aștepta la capitularea Kievului și, în consecință, a Ucrainei”.

Ca urmare a unui astfel de plan, Rusia ar putea ocupa aproximativ două treimi din teritoriul actual al Ucrainei.

O altă sursă a spus: „Dacă Rusia intră, sancțiunile vor fi în continuare. Deci nu are sens să te oprești la jumătatea drumului”.

„Ucrainenii vor lupta, dar nu vor putea rezista marelui atac al rușilor”, a mai declarat oficialul de rang înalt pentru BILD. Potrivit acestuia, forțele armate ale Kievului se vor retrage în vestul țării „dacă nu sunt complet distruse”.

Un alt ofițer a spus că rachetele antitanc americane Javelin nu vor fi suficiente pentru toate tancurile rusești și că dronele turcești Bayraktar ar fi o pradă ușoară pentru avioanele de război rusești.

Potrivit acestuia, pentru apărarea Ucrainei sunt necesare rachete antiaeriene occidentale moderne, precum Patriot, și rachete antinavă, precum Harpoon.

„Aliații regândesc acum aprovizionarea cu arme către Ucraina. Dar această decizie nu poate veni de la NATO, ci doar de la membrii săi suverani”, a spus un ofițer de securitate occidental.

Expert: Întreţinerea trupelor rusești în apropierea graniţei cu Ucraina costă circa 10 milioane de dolari pe zi
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi ruși în apropierea graniţei cu Ucraina şi în teritoriile „ocupate temporar” costă Rusia aproximativ 10 milioane de dolari pe zi, spune Andrei Rîjenko, adjunct al şefului Comandamentului Forţelor navale ucrainene între 2004 şi 2020.

„Toate acestea costă bani serioşi. Dacă luăm ca referinţă cifra anunţată de ministrul apărării, Oleksii Reznikov – 94.000 de soldaţi ruşi comasaţi în apropierea graniţelor Ucrainei – întreţinerea unui astfel de grup costă aproximativ 10 milioane de dolari pe zi”, a afirmat Rîjenko.

El a adăugat că, în comparaţie cu alte campanii, aceste costuri nu sunt chiar atât de mari, relatează Ukrinform, citată de Agerpres.

„M-am uitat special la cât a costat menţinerea forţelor coaliţiei internaţionale în Afganistan. Aşadar, în momentul de vârf al acestei operaţiuni în 2011-2012, întreţinerea efectivului de 120.000 de soldaţi a costat aproape o treime de miliard de dolari pe zi. Deci, întreţinerea trupelor ruseşti în apropierea graniţelor ucrainene nu este atât de costisitoare pentru Moscova”, a concluzionat el.