Klaus Iohannis, discuţie cu Zelenski. Ce i-a promis preşedintele României

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a intensificat activitatea internaţională de la izbucnirea conflictului din Ucraina.

29 mart. 2022, 13:41
Klaus Iohannis, discuţie cu Zelenski. Ce i-a promis preşedintele României

Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a promis din nou ajutor umanitar omologului său din Ucraina, Volodimir Zelenski, în urma unei discuţii telefonice.

„Am discutat cu președintele Zelensky situația critică din Ucraina. România va continua să aibă grijă de fiecare cetățean care sosește în România. Peste 125 de camioane cu ajutoare, ambulanțe și mașini de pompieri din România și alte țări UE au ajuns în UA prin hubul umanitar din Suceava”, a spus Klaus Iohannis pe Twitter.

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că a discutat cu preşedintele american, Joe Biden, despre modul în care este sprijinită Ucraina şi şi-au amintit de sprijinul pe care Biden l-a oferit României pentru a intra în NATO.

Klaus Iohannis a fost întrebat, joi seară, dacă în scurta discuţie cu Joe Biden a reuşit să îi reitereze invitaţia de a vizita România.

„Astăzi nu am discutat despre această invitaţie, dar am discutat, evident, foarte pe scurt chestiunile pe care tocmai le-am enunţat, cum sprijinim noi Ucraina şi într-una din discuţii, că am avut două astfel de discuţii, ne-am amintit împreună cum preşedintele Biden, la momentul respectiv, a sprijinit România pentru a intra în NATO”, a arătat Iohannis.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov conduce asaltul de la Mariupol, oraş transformat în ruine

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie, joi, cu preşedintele SUA Joe Biden şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de începerea lucrărilor summit-ului NATO de la Bruxelles, potrivit fotografiilor puse la dispoziţie de Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, vineri, cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, în marja reuniunii Consiliului European, despre situaţia de securitate şi continuarea sprijinirii refugiaţilor din Ucraina. Discuţiile au mai vizat şi aderarea României la Spaţiul Schengen.

Negocieri cruciale în Turcia pentru războiul din Ucraina. Ambele tabere sunt dispuse la compromisuri. Update: Abramovici participă la discuţii

„O discuţie foarte bună cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, despre sporirea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale cu accent asupra dezvoltării cooperării economice şi energetice, precum şi despre progresul procesului de aderare al României la Schengen. Vom continua să ne coordonăm cu privire la situaţia de securitate şi sprijinul oferit refugiaţilor din Ucraina”, a scris Klaus Iohannis, vineri, pe Twitter.

Strict din puncte de vedere militar, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că „este posibil” să se crească numărul de militari activi, el subliniind că nu a fost luată o decizie în acest sens. „Eu am discutat în CSAT şi i-am rugat pe cei responsabili să se gândească cum să folosim cel mai bine aceşti bani pentru a avea militari mai bine pregătiţi, deci pregătirea să fie de calitate, salarizarea să fie de calitate şi dotarea să fie la nivelul anului în care trăim”, a arătat Iohannis, referindu-se la creşterea procentului din PIB alocat Apărării.