Klaus Iohannis: „Din martie va fi vaccinată anti-Covid populația generală. Până în vară e posibil să scăpăm de pandemie”

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, vineri, o vizită la Centrul național de stocare a vaccinurilor anti-COVID-19 din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

18 dec. 2020, 13:35
Klaus Iohannis: „Din martie va fi vaccinată anti-Covid populația generală. Până în vară e posibil să scăpăm de pandemie”

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis

„Dozele de vaccin vor începe să vină imediat după Crăciun. Aici la Cantacuzino s-a creat un centru special. Toate dozele vor veni iniţial de aici vor fi distribuite în ţară. Este impresionant ce s-a realizat de la ultima vizită pe care am făcut-o.

Imediat după Crăciun vom intra direct în campania de vaccinare.

Despre campania de vaccinare. Dozele de vaccin nu vin toate odată. Vin în tranşe. Prima dată vine o tranşă mai mică, simbolică de 10.000 de doze care va fi administrată imediat încă în acest an.

Klaus Iohannis: „Vaccinarea este voluntară. Nu e nimeni obligat”

„Din ianuarie vin doze mai mari. Noi credem că el puțin 100.000 de doze pe săptămână sau mai mult pe măsură ce se poate vaccina mai mult.

În prima etapă va fi vaccinat personalul medical. În a doua etapă va fi vaccinat personalul esenţial. Noi credem că în martie – aprilie este faza când va fi vaccinată populația generală.

Vaccinarea este voluntară. Nu e nimeni obligat, dar noi recomandăm tuturor să se vaccineze pentru că această vaccinare este singura cale de scăpa de pandemie.

Vom avea diferite tipuri de vaccin. Toate sunt foarte bune, toate sunt autorizate la cele mai înalte standarde europene. Toate sunt eficiente, adică îşi fac efectul. Toate sunt sigure şi în acest fel vom putea, dacă ne mobilizăm şi mergem la vaccinare, până în vară, probabil să scăpăm de această pandemie”

Klaus Ionannis anunţă restricţii de Crăciun şi de Anul Nou

Până atunci trebuie să avem grijă şi să respectăm restricţiile.

Am observat că foarte multă lume este interesată să ştie ceva fi de Crăciun şi Anul Nou. Pot să vă spun ce va fi: restricţiile, toate restricţiile care sunt acum în vigoare, rămân în vigoare şi de Crăciun şi de Anul Nou.

Aceste restricţii nu sunt facultative. Aceste restricţii sunt obligatorii. Este interesul fiecărui român să respecte aceste restricţii dintr-un motiv simplu: ca să nu ajungă el sau copilul lui sau părintele lui în spital.

Aceste măsuri sunt gândite pentru a ne proteja de boală. Ele trebuie respectate. Există dispozitive suplimentare, organizate de MAI. Pentru cei care nu înţeleg vorba bună, vor avea surpriza neplăcută să fie amendaţi.

Restricţiile nu sunt doar aşa ca să fie şi respectarea lor este obligatorie.

Preşedintele Klaus Iohannis: „Nu am scăpat de pandemie”

„Cred că majoritatea românilor înţeleg rostul acestor restricţii, înţeleg rostul măştii, distanţării. Toate acestea sunt pentru a ne proteja de boală. Este foarte clar un lucru pe care-l observăm pe zi ce trece: aceste măsuri sunt corecte.

Cu toţii vedeţi datele care se comunică oficial. Nu am scăpat de pandemie. Avem în fiecare zi mii de persoane care s-au infectat, însă numărul de la o zi la alta nu mai este în creştere, cum din păcate a fost exemplul în noiembrie.

Lucrurile s-au stabilizat şi se poate observa chiar o mică scădere, însă să nu o înţelegem greşit. Nu este momentul pentru relaxare. Chiar dacă începe campania de vaccinare, până când nu va fi toată lumea vaccinată nu putem să ne relaxăm.

În timpul sărbătorilor, de Crăciun, de Anul Nou, dacă vreţi să vă fie bine, staţi acasă cu familia”.


Vizita preşedintelui Klaus Iohannis are loc în contextul în care Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București urmează să fie avizat ca centru național de stocare al vaccinurilor împotriva COVID-19. Sunt finalizate toate etapele de amenajare a spațiilor, inclusiv montarea ultracongelatoarelor de stocare la -80 ° C.

Până vineri, 18 decembrie 2020, vor fi finalizate la nivelul CNCAV procedurile de lucru care privesc activitățile medicale și logistice desfășurate pe parcursul campaniei de vaccinare.

Citeşte şi: Care sunt cele 10 spitale ce vor avea primele doze de vaccin anti-Covid. Ar putea ajunge în România în perioada 26-31 decembrie

Autorităţile au anunţat care sunt principalele activități din cadrul Strategiei de Vaccinare împotriva COVID-19 desfășurate în perioada imediat următoare, în vederea finalizării pregătirilor de tip logistic și medical pentru recepționarea vaccinului împotriva COVID-19, BNT162b2, produs de BioNTech și Pfizer.

Citeşte şi: Vaccin anti-COVID-19. Întrebări şi răspunsuri despre vaccinarea împotriva coronavirusului

Astfel, luând în considerare că Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat data de 23 decembrie 2020 ca dată probabilă pentru acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotrivaCOVID-19 produs de BioNTech și Pfizer, Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) are în vedere primirea vaccinului în România în perioada 26-31 decembrie 2020.

Dozele de vaccin alocate primei tranșe „simbolice” vor fi alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele 10 unități medicale de fază I, conform ordinului MS nr 555 din 3 aprilie 2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2:

1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“

3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ (inclusiv secția externă modulară Pipera)

4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca

5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța

6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova

7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

8. Maramureș – Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr Nicolae Rustea”, Baia Mare

9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava

10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara (inclusiv secția exterioară a acestui spital – secția clinică de recuperare cardiovasculară – din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara)

Citeşte şi: PNL, USR-PLUS şi UDMR au ajuns la un consens. Cum se împart funcţiile statului şi cine va fi premier – SURSE