Klaus Iohannis, după ce Rareş Bogdan a ameninţat UE în problema Schengen: „L-a luat puțin valul!”

Președintele Klaus Iohannis a comentat amenințările lansate de europarlamentarul PNL Rareș Bogdan. Iohannis a precizat că nu se pune problema blocării exportului de cereale din Ucraina, iar pe Rareș Bogdan "l-a luat valul".

06 oct. 2022, 14:33
Klaus Iohannis, după ce Rareş Bogdan a ameninţat UE în problema Schengen: „L-a luat puțin valul!”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că România ar putea intra în Spaţiul Schengen până la finalul acestui an.

„Există această posibilitate, dar garanţia, trebuie să o spun clar, nu există încă. Ne implicăm cu toţii pentru a reuşi acest lucru, eu, Guvern, europarlamentarii. MAI lucrează foarte intens la aceste chestiuni. Sunt şanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit şi mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei şi asta se poate realiza dacă România, Bulgaria şi Croaţia vor deveni membre în Spaţiul Schengen”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat despre declaraţiile europarlamentarului PNL Rareş Bogdan, potrivit cărora România ar putea bloca exportul de cereale din Ucraina, dacă ţara noastră nu va fi primită în Schengen, preşedintele Iohannis a spus: „L-a luat puţin valul”.

„Nu se pune problema se aşa ceva. Noi căutăm să susţinem Ucraina şi exportul de cereale către Europa, de aceea nu se pune problema de aşa ceva”, a completat Klaus Iohannis.

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat miercuri, la dezbaterea din Parlamentul European dedicată aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, că blocarea României in afara Schengen este o nedreptate faţă de un popor profund european, întrebând retoric ce trebuie să mai facă România pentru a fi tratată de la egal la egal şi respectată de toţi membrii UE. ”Nu ne obligaţi să jucăm şi noi dur!”, a avertizat el.

Citeşte şi: România, aproape de intrarea în Schengen. Preşedinţia Uniunii Europene cere aderarea ţării noastre în decembrie

”De 11 ani, 2 ţări europene pe care românii le tratează cu respect, îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen. Şi asta deşi companiile lor au afaceri uriaşe în România şi deţin o bună parte din sistemul bancar şi de asigurări. Mereu, România şi-a tratat partenerii cu respect.
Ce trebuie să mai facem pentru a fi trataţi de la egal la egal şi respectaţi de toţi membrii UE? Să provocăm o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniţă trenurile şi sutele de camioane cu cereale, care traversează zilnic România pentru a ajunge pe pieţele occidentale, în Olanda, Belgia, Franţa, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligaţi să jucăm şi noi dur!”, a afirmat europarlamentarul liberal.

El a precizat că nu suntem mai puţin europeni decât cei Vest.  ”Nu-i trimiteţi pe alegătorii români către populişti si eurosceptici”, a cerut el.

Rareş Bogdan a mai afirmat că ”blocarea României in afara Schengen este o nedreptate faţă de un popor profund european”
”Acum 500 de ani, un român a fost primul european care l-a înfrânt si blocat pe cuceritorul Constantinopolului, Mehmet al 2-lea. Se numea Iancu de Hunedoara. În onoarea lui, şi astăzi, toate bisericile catolice din lume trag clopotele la ora 12. Vă avertizez că, acum, Mehmet al 2-lea se numeşte Putin. A atacat Ucraina cu tancurile, dar a atacat şi eurosistemul”, a mai spus europarlamentarul liberal.
El a afirmat că Putin are două arme: minciuna şi politicieni cărora le oferă sprijin, dar şi ”oameni care deja le spun românilor că eurosistemul i-a abandonat”.

”Pentru a anula orice demers antieuropean şi pentru a anula discursul eurosceptic in interiorul granitelor României, ţara mea trebuie să fie obligatoriu in Schengen! Nu vă bateţi joc incă o dată de România. Ajunge!”, a încheiat Rareş Bogdan.