Klaus Iohannis, după ce ruşii s-au dezlănțuit în Ucraina: nu există o creştere a riscurilor pentru România

Președintele Klaus Iohannis susține că intensificarea atacurilor rusești în Ucraina nu reprezintă o creștere a riscurilor pentru România. Iohannis a spus că atacurile Rusiei asupra civililor sunt inacceptabile, iar România le condamnă oficial.

11 oct. 2022, 13:22
Klaus Iohannis, după ce ruşii s-au dezlănțuit în Ucraina: nu există o creştere a riscurilor pentru România

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la atacurile ruseşti cu rachete în mai multe oraşe din Ucraina, că astfel de acţiuni trebuie să fie condamnate de comunitatea internaţională, iar uciderea civililor nevinovaţi trebuie să înceteze.

VIDEO Momente dramatice în orașul lui Zelenski: rușii au tăiat curentul, iar minerii au rămas blocați în subteran

„Am discutat cu doamna preşedinte şi despre actualul context regional şi internaţional, marcat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Ieri, rachete ruseşti au lovit din nou oraşe şi infrastructuri civile din Ucraina. Astfel de atacuri trebuie să fie condamnate de întreaga comunitate internaţională, iar uciderea civililor nevinovaţi trebuie să înceteze. Alături de partenerii noştri, România va continua să sprijine Ucraina şi poporul ucrainean în lupta împotriva agresiunii Federaţiei Ruse. În cadrul convorbirilor de astăzi, am transmis un mesaj ferm de sprijin pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Georgiei, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional. În prezent, România este al doilea principal contribuitor, cu experţi, la Misiunea Civilă de Observare a Uniunii Europene în Georgia. Misiunea are un rol esenţial în monitorizarea situaţiei din zonele afectate de agresiunea Rusiei împotriva Georgiei din 2008”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie comună de presă cu preşedintele Georgiei Salome Zourabichvili.

Preşedintele Dumei: „Paharul răbdării s-a terminat, iar regimul de la Kiev poate fi considerat acum terorist”. Medvedev anunţă dezmembrarea Ucrainei

Şeful statului a adăugat că „aşa-numitele conflicte prelungite din Abhazia şi Osetia de Sud au un impact extrem de nociv asupra securităţii şi stabilităţii regionale, limitând dezvoltarea socio-economică şi generând dificultăţi considerabile pentru populaţiile din regiunile afectate”.

„De aceea, România continuă să susţină foarte activ mobilizarea atenţiei Uniunii Europene şi a comunităţii internaţionale asupra acestor conflicte şi identificarea de soluţii durabile ale acestora, concomitent cu susţinerea consolidării rezilienţei Georgiei. Analiza noastră nu relevă o creștere a riscurilor pentru România, în acest moment”, a spus Klaus Iohannis.”, a completat Iohannis.