Preşedintele Dumei: „Paharul răbdării s-a terminat, iar regimul de la Kiev poate fi considerat acum terorist”. Medvedev anunţă dezmembrarea Ucrainei

Ruşii au lansat luni peste 84 de raiduri aeriene, cu rachete de croazieră, balistice, rachete ghidate. Forţele de apărare ale Ucrainei au respins atacurile inamicului în cinci localităţi.

11 oct. 2022, 10:12
Preşedintele Dumei: „Paharul răbdării s-a terminat, iar regimul de la Kiev poate fi considerat acum terorist”. Medvedev anunţă dezmembrarea Ucrainei

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, şi şeful Dumei de stat au avut reacţii dure după atacurile cu rachete din ultimele două zile.

Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat pe canalul său Telegram că Rusia nu mai are răbdare cu țările care ajută Ucraina și a catalogat țările occidentale drept ”sponsori ai terorismului”.

„Paharul răbdării s-a terminat, iar regimul de la Kiev poate fi considerat acum terorist cu toată încrederea. Uciderea civililor, sabotajul de pe podul din Crimeea, bombardarea infrastructurii critice a centralelor nucleare – toate acestea au lipsit regimul Zelenski de orice posibilitate de negociere.

Țările occidentale care sprijină Kievul sunt, de asemenea, sponsori ai terorismului, iar noi nu negociem cu teroriștii”, a declarat Volodin.

VIDEO Momente dramatice în orașul lui Zelenski: rușii au tăiat curentul, iar minerii au rămas blocați în subteran

Dmitri Medvedev: Obiectivul trebuie să fie dezmembrarea totală a regimului politic al Ucrainei

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a arătat că loviturile ruseşti de luni nu sunt decât „un prim eposid”, cerând apoi „dezmembrarea puterii politice” în Ucraina, relatează Le Soir preluat de Rador.

Numărul doi al Consiliului de Securitate al Rusiei şi fost preşedinte Dmitri Medvedev a asigurat că loviturile masive contra Ucrainei nu sunt decât un „prim episod”, cerând „dezmembrarea totală” a puterii politice ucrainene.

„Primul episod s-a jucat, vor mai fi şi altele”, a scris el pe Telegram, după o reuniune a Consiliului sub conducerea preşedintelui Vladimir Putin. „Din punctul meu de vedere, (obiectivul) trebuie să fie dezmembrarea totală a regimului politic al Ucrainei”, a afirmat Medvedev.

S-au format noile blocuri geopolitice – Se va remodela totul, de la lanțuri de aprovizionare la tot ce înseamnă sustenabilitate

Lumea este divizată în mai multe grupuri formale sau informale, care vor remodela totul, de la lanțurile de aprovizionare până la tot ce înseamnă sustenabilitate, comentează expertul canadian în geopolitică și tehnologie Abishur Prakash.

Pe măsură ce statele din întreaga lume caută să treacă la vehicule electrice, un nou bloc geopolitic, care începe să se coaguleze în America Latină, ar putea decide reprezenta un imbold pentru ceea ce urmează să se întâmple la nivel global.

Acest nou bloc, numit „Alianța litiului”, Argentina, Bolivia, Chile și Mexix, care a intrat de curând prin naționalizarea industriei de profil. Aceste patru țări controlează cea mai mare parte a producției de litiu din lume, o resursă extrem de importantă. Dar aceasta nu este o situație izolată.

Zelenski l-a sunat pe Joe Biden după atacurile Rusiei: „Este teroare pură. Dar nu vom ceda şantajului rusesc cu rachete”

Lumea intră într-o perioadă de „globalizare pe verticală” prin formarea de noi blocuri geopolitice pe tot globul. Pe măsură ce lumea se divizează în mai multe grupuri, atât formale (alianțe), cât și informale (coridoare comerciale), acestea ar putea remodela totul, de la lanțurile de aprovizionare până la sustenabilitate, scrie Abishur Prakash în Politico.

În regiunea Indo-Pacifică, Stale Unite au inițiat „Chip 4”, o alianță pentru producerea de semiconductori care mai implică Japonia, Coreea de Sud și Taiwan și este menită contracarării ascensiunii tehnologice a Chinei. Alianța se conturează în timp ce „Corporația Internațională de fabricare a semiconductorilor”, cel mai mare producător de cipuri din China, vine pe piață cu un nou cip de minat Bitcoin în ciuda sancțiunilor americane. În plus, idei radicale ies la suprafață în China, cum ar fi perceperea unei taxe de 400% pe telefoanele mobile inteligente echipate cu chip-uri străine în detrimentul celor locale.

Între timp, în Orientul Mijlociu, Israelul și Emiratele Arabe Unite s-au alăturat Indiei și Statelor Unite în proiectul „I2U2”, un nou bloc pentru promovarea inovației. Prima întâlnire a grupului s-a încheiat cu o serie de acorduri, de la construirea de „parcuri alimentare” în Emiratele Arabe Unite până la finanțarea unor proiecte de energie solară în India în scopul de crea opțiuni de energie mai durabilă pentru lume.

Război în Ucraina. A fost potop de rachete peste Ucraina. Rusia a lovit cu rachete de croazieră, balistice, rachete ghidate antiaeriene şi drone VIDEO

În Asia Centrală, în timp ce Kazahstanul intenționează preia redirecționarea fluxurilor comerciale fizice și digitale în Eurasia, China caută noi schimburi prin „Coridorul de Nord”, care leagă Asia și Europa prin Rusia și Belarus ca parte a Inițiativei Noul Drum al Mătăsii.

În contextul în care războiul din Ucraina face ca acest coridor să fie nesigur, Kazahstanul mizează pe alternativa numită „Coridorul de Mijloc”, care ar conecta Asia și Europa via Turcia. În mod evident, acest lucru generează o nouă problemă pentru Statele Unite, care, încercând să decupleze Europa de Rusia, ar putea împinge companiile europene spre China.

Așadar, lumea se îndepărtează rapid de globalizare. Noile alianțe și coridoare aflate în formare vor duce la o fragmentare globală și vor genera șocuri mari atât pentru guverne, cât și pentru companii.

În primul rând, multe dintre aceste noi blocuri exclusive create de Statele Unite nu mai implică aliați tradiționali, cum ar fi Canada, Franța sau Germania. În afară de Regatul Unit, Statele Unite își îndreaptă atenția asupra Indo-Pacificului, aspect care provoacă o dilemă vechilor parteneri din Europa și din Orientul Mijlociu: dacă să rămână alături de Washington sau să caute alți parteneri.