Klaus Iohannis: „Este esențial să ne asigurăm că tranziția climatică va fi echitabilă, incluzivă și compatibilă cu creșterea economică”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj important de la Palatul Cotroceni după întâlnirea cu climatologii.

24 oct. 2023, 12:36
Klaus Iohannis: „Este esențial să ne asigurăm că tranziția climatică va fi echitabilă, incluzivă și compatibilă cu creșterea economică”

Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat marți, la Palatul Cotroceni, cu ocazia evenimentului „Schimbări climatice și dezvoltare: perspective pentru România”, că schimbările climatice reprezintă o provocare majoră la adresa țării noastre, a Uniunii Europene și a întregii lumi. Șeful statului a mai declarat că efectele acestor schimbări devin tot mai evidente și mai acute pentru cetățenii României, adăugând că trebuie să existe beneficii pentru toată lumea, evitând accentuarea inegalităților sociale și economice între regiuni sau între mediul urban și cel rural.

 

Klaus Iohannis, întâlnire importantă la Cotroceni. „Ne-am reunit astăzi, la Palatul Cotroceni, pentru a aborda o provocare majoră la adresa țării noastre, a Uniunii Europene și a întregii lumi: schimbările climatice. Efectele acestor schimbări climatice devin tot mai evidente și mai acute pentru cetățenii României, fie că este vorba de valuri de căldură care își pun amprenta asupra sănătății, de fenomenul de secetă, cu impact negativ în economie, sau de furtuni violente care distrug bunuri și pun în pericol viețile oamenilor.

Răspundem provocărilor climatice prin măsuri de adaptare la noile realități, dar și prin măsuri de atenuare, adică prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

România este parte a proceselor internaționale de tranziție climatică, ce vor aduce inevitabil modificări importante în numeroase sectoare ale vieții și activității noastre.

Este esențial să ne asigurăm că tranziția climatică va fi echitabilă, incluzivă și compatibilă cu creșterea economică. Aceasta înseamnă că trebuie să existe beneficii pentru toți cetățenii noștri, evitând accentuarea inegalităților sociale și economice între regiuni sau între mediul urban și cel rural.

Discuțiile de astăzi se vor axa pe aceste aspecte, având ca punct de plecare Raportul de Țară privind Clima și Dezvoltarea, elaborat de Banca Mondială, în colaborare cu Guvernul României și cu Administrația Prezidențială, și care va fi lansat public în cadrul acestui eveniment.

PROGNOZA IERNII. Oana Păduraru (ANM) anunţă pătrunderi succesive de aer polar: „Nu este exclus să avem ninsori la începutul lui noiembrie”
Una dintre concluziile-cheie ale Raportului arată că în cazul României există potențial pentru a îmbunătăți semnificativ calitatea vieții cetățenilor noștri și, în același timp, pentru a parcurge procesul decarbonizării, necesar atingerii neutralității climatice.

Raportul avansează o serie de recomandări care se aliniază cu direcțiile pe care și eu le-am susținut și promovat la nivel național și internațional în ceea ce privește abordarea problematicii schimbărilor climatice.

De exemplu, raportul subliniază că persoanele deja defavorizate din punct de vedere socio-economic sunt mai expuse riscurilor climatice și mai puțin reziliente în fața acestora, atât în România, cât și la nivel internațional.

Măsurile care vizează transformările climatice servesc interesului tuturor, iar costurile inacțiunii sau acțiunii amânate sunt enorme.

Prin urmare, trebuie să creăm instrumente financiare și sociale noi, care să se concentreze mai eficient asupra cetățenilor cu grad ridicat de vulnerabilitate în contextul schimbărilor climatice. Totodată, consolidarea resursei umane prin educație și prin dezvoltare de competențe devine esențială pentru o tranziție verde de succes, de care să beneficieze întreaga societate.

Raportul indică modurile în care putem reconcilia acțiunea climatică cu dezvoltarea socială și economică a țării noastre prin investiții, dezvoltarea de industrii verzi și integrarea în lanțuri valorice globale verzi.

Caracterizare-agrometeorologica-2022-2023

Sunt evidențiate, de asemenea, domenii în care România are un avantaj competitiv, extinzând astfel experiența și cunoștințele la nivel național în aceste zone.

Preşedintele cere „o colaborare solidă între instituţiile statului”

„Salut prezența reprezentanților Guvernului și ai Parlamentului României la acest eveniment. Efortul național de combatere a schimbărilor climatice și a consecințelor acestora, precum și tranziția ordonată și echitabilă către o economie cu emisii reduse necesită o colaborare solidă între instituțiile statului.

Mă bucură abordarea integrată a schimbărilor climatice în cadrul Comitetului Interministerial privind Schimbările Climatice, înființat în urma demersurilor Administrației Prezidențiale, Comitet a cărui activitate este apreciată în Raportul de Țară lansat astăzi și ai cărui membri se află aici, în sală.

Pentru a gestiona eficient schimbările climatice, este nevoie de un pact transpartinic care să asigure angajamentul și continuitatea în atingerea obiectivelor climatice pe termen mediu și lung.

De asemenea, trebuie să dezvoltăm un parteneriat pentru tranziție climatică între instituțiile statului, societatea civilă, sectorul privat și mediul academic, de cercetare și inovare.

Vă îndemn, așadar, pe toți să colaborăm mai strâns în efortul de a limita schimbările climatice și impactul lor asupra cetățenilor noștri, depășind interesele particulare și viziunile politice ușor diferite”

 

Am încredere că după această întâlnire la Palatul Cotroceni vom fi cu toții mai conștienți de importanța acțiunilor de protecție a mediului și vom accelera acțiunea climatică. Îmi doresc, totodată, să obținem mai multă claritate cu privire la modul în care putem asigura pentru România o tranziție climatică ordonată și justă, esențială pentru prosperitatea cetățenilor noștri.

Prognoza iernii 2023-2024. Unde aduce vortexul polar nămeţii de altădată. Un „buzunar” uriaş de presiune scăzută se rotește în sensul invers al acelor de ceasornic la Polul Nord

În încheiere, îmi exprim aprecierea și susținerea pentru toți cei implicați în construirea unei Românii durabile și prospere și pentru toți cei dedicați furnizării unor soluții eficiente la provocarea fără precedent a schimbărilor climatice”, a declarat Klaus Iohannis.