Klaus Iohannis: „Eu zic că masca de protecţie sanitară trebuie purtată tot timpul până când se vaccinează destui”

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că, în opinia sa, masca de protecţie sanitară trebuie purtată tot timpul până se vaccinează anti-COVID suficiente persoane pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2.

07 oct. 2021, 16:34
Klaus Iohannis: „Eu zic că masca de protecţie sanitară trebuie purtată tot timpul până când se vaccinează destui”

Iohannis a mai spus că este un paradox pe care nu îl înţelege de ce multe persoane nu se vaccinează, deoarece acest vaccin este verificat şi răsverificat şi făcut de milioane de oameni şi a lansat un nou îndemn ca lumea să se vaccineze.

„Eu zic că masca trebuie purtată tot timpul până când se vaccinează destui şi până scăpăm de această pandemie. Este o măsură de precauţie simplă, uşor de folosit şi eficientă.

Suntem în plină pandemie. Este foarte trist şi sunt în situaţia să repet de nenumărate ori. Suntem în pandemie, valul patru ne-a lovit foarte rău şi îi rog foarte mult pe români să meargă să se vaccineze. Suntem într-un paradox. Suntem în pandemie, avem arma pentru a termina pandemia, este vaccinul şi, în continuare, lumea stă şi nu se vaccinează. Nu pot să înţeleg foarte bine aceste reticenţe. Este un vaccin verificat şi răsverificat pe miliarde de oameni între timp, este un vaccin care funcţionează foarte bine şi îi rog pe români să meargă să se vaccineze, să terminăm odată cu această pandemie şi să ne vedem de treaba noastră”, a afirmat şeful statului.

Iohannis a fost întrebat de ce evenimentele private şi concertele nu sunt interzise, în contextul în care virusul este transmis într-o proporţie mare în cadrul acestora.

„Sunt convins că la Comitetul Naţional (pentru Situaţii de Urgenţă) se discută aceste măsuri şi cum dumnealor au toate datele relevante vor lua măsurile care se impun. Din informaţiile mele, dumnealor se bazează pe date colectate din toată ţara şi iau măsuri care trebuie luate în plan naţional, pentru toată lumea, iar fiecare Comitet judeţean ia măsuri suplimentare pentru ce se întâmplă acolo”, a transmis preşedintele Iohannis.

Klaus Iohannis: „Este în discuţie şi vaccinarea obligatorie”

El a fost întrebat şi dacă este de părere că certificatul verde ar trebui să devină obligatoriu la locul de muncă aşa cum se va întâmpla în Italia din 15 octombrie.

„Este o măsură care se discută şi la noi. Ştiţi bine că am avut această discuţie. Este o măsură deocamdată în discuţie, ca şi vaccinarea obligatorie. Eu nu sunt neapărat adeptul unor măsuri obligatorii şi cu represalii, dar, dacă nu reuşim prin alte măsuri să încetinim răspândirea virusului, de exemplu prin măsura cea mai matură, prin vaccinare, atunci este posibil ca la un moment dat şi astfel de măsuri mai puţin populare să fie luate în discuţie şi aprobate probabil acum de Parlament, cum Guvernul este interimar şi nu poate să dea ordonanţe de urgenţă. Or, astfel de măsuri care afectează libertatea cetăţenilor se iau prin lege”, a explicat Iohannis.

Şeful statului a vizitat joi Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la punerea în funcţiune a Unităţii 1.

Citeşte şi:  Dacian Cioloş reacţionează după ce Klaus Iohannis a acuzat USR că a abandonat guvernarea. „Un premier care a tratat cu o crasă lipsă de respect partenerii de guvernare şi a dat afară fără motiv doi dintre miniştri”