Dacian Cioloş reacţionează după ce Klaus Iohannis a acuzat USR că a abandonat guvernarea. „Un premier care a tratat cu o crasă lipsă de respect partenerii de guvernare şi a dat afară fără motiv doi dintre miniştri”

Preşedintele USR a făcut publice, joi, motivele care au dus la ieşirea USR-PLUS de la guvernare. Dacian Cioloş i-a răspuns astfel preşedintelui Klaus Iohannis care acuzase USR că a abandonat guvernarea în plină criză generată de pandemia COVID-19 şi de creşterea preţurilor la energie.

07 oct. 2021, 16:10
Dacian Cioloş reacţionează după ce Klaus Iohannis a acuzat USR că a abandonat guvernarea. „Un premier care a tratat cu o crasă lipsă de respect partenerii de guvernare şi a dat afară fără motiv doi dintre miniştri”

Cu doar patru zile înainte de consultările convocate la Palatul Cotroceni, Dacian Cioloş a enumerat cauzele care au determinat USR PLUS să iasă din coaliţia de guvernare.

„În aşteptarea consultărilor pentru formarea noului guvern, l-am auzit pe preşedintele Klaus Iohannis spunând că USR PLUS «a abandonat guvernarea din motive de ei ştiute». Cred că este necesar să repetăm câteva dintre motivele de noi ştiute pe care le-am tot spus public, dar nu s-au auzit bine”, a scris Dacian Cioloş, pe Facebook.

Noul preşedinte USR a afirmat că Florin Cîţu, un ”premier care a tratat cu o crasă lipsă de respect partenerii de guvernare şi a dat afară fără motiv doi dintre miniştri”, a rupt acordul de coaliţie cu bună ştiinţă.

„Cu toate că după remanierea fără evaluare a lui Vlad Voiculescu am stabilit un nou acord în Coaliţie, situaţia s-a repetat cu Stelian Ion, fără nicio discuţie în Coaliţie”, mai spune Cioloş.

Citeşte şi: Dacian Cioloş, atac necruţător la adresa lui Florin Cîţu. „Am fost aruncaţi pe scări. Reformele nu au fost priorităţi, dar bani pentru primarii PNL au fost ca să-şi câştige postul în partid”

De asemenea, Dacian Cioloş arată că un alt motiv al plecării din Guvern a fost „un premier care a aprobat intempestiv si împotriva opiniei partenerilor de coaliţie un program de 10 miliarde de euro – PNDL 3 – în care nu există criterii de împărţire a banilor altele decât pixul său. Premisele unui jaf din bani publici”. Blocarea reformelor pe care USR PLUS le-a promis cetăţenilor care ne-au votat şi care sunt parte a programului de guvernare: desfiinţarea Secţiei Speciale ca sperietoare pentru magistraţi, reformarea sistemului de pensii şi desfiinţarea pensiilor speciale, reforma legilor Justiţiei, reforma administraţiei, depolitizare şi desfiinţarea agenţiilor guvernamentale care sunt doar nişte „sinecuri” politice. Eşecul campaniei de vaccinare pe care a coordonat-o premierul şi pe care a refuzat să o lase în coordonarea Ministerului Sănătăţii. O decizie a cărei consecinţă o vedem azi, din păcate, printr-un număr-record de decese”, mai spune Cioloş.

Liderul USR consideră că oate aceste lucruri i-au adus la momentul în care pur şi simplu rămânerea USR în Guvernul condus de Florin Cîţu ar fi însemnat ”cauţionarea unui comportament nedemn pentru o astfel de poziţie şi, în mod clar, în afara parteneriatului politic stabilit iniţial cu el pentru o guvernare în interes public”.

”Ne-am dat seama că pe premierul Cîţu mai mult îl încurcăm în obiectivele sale personale şi nu vom atinge niciunul dintre punctele agreate în programul de guvernare aprobat de Parlamentul României”, a conchis Dacian Cioloş.

Potrivit News.ro, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Cernavodă, că Guvernul Cîţu a căzut victimă orgoliilor unor politicieni care nu au în spate nicio gândire pentru români.

„Politicienii care au votat moţiunea de cenzură au dorit să arate pur şi simplu că au voturi suficiente. USR, care s-a dat mare partid reformist, nu doar că a abandonat guvernarea din motive de ei ştiute, dar s-a aliat cu PSD şi cu AUR şi au dărâmat guvernul”, a precizat şeful statului.

Citeşte şi: Klaus Iohannis dinamitează USR: „S-a dat mare partid reformist. A abandonat guvernarea. Nu știu dacă prima rundă de consultări va duce la o soluție”