Klaus Iohannis, exclus din pomenirea de la slujba de Înviere

La slujba de Înviere de la o biserică din Constanţa, preoţii au modificat o ectenie doar pentru a nu-l pomeni pe preşedintele României, Klaus Iohannis, care este creştin protestant luteran, membru al Bisericii Evanghelice.
Romania TV
29 apr. 2019, 12:47
Klaus Iohannis, exclus din pomenirea de la slujba de Înviere

Preoţii bisericii Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Constanţa au rostit în noaptea de Înviere o cerere din cadrul Ecteniei Mari modificată după bunul lor plac. Ei au îndemnat enoriaşii să se roage pentru „conducătorii ortodocşi“ ai ţării, deşi cărţile de cult nu fac referire la nominalizarea religiei conducătorilor ţării. Doar Sinodul Bisericii Ortodoxe Române poate modifica formulele care se rostesc de către preoţi în cadrul unei slujbe. „Pentru binecredinciosul popor român de pretutindeni, pentru cârmuitorii ţării noastre, pentru mai marii oraşelor şi ai satelor şi pentru iubitoarea de Hristos oaste, Domnului să ne rugăm”, sună Ectenia Mare, în formularea aprobată de Sfântul Sinod. Expresia „conducătorii ortodocşi“ a fost percepută ca fiind ciudată, dat fiind că nu toţi cei aflaţi la conducerea României sunt de această credinţă – începând cu preşedintele Klaus Iohannis, care este creştin protestant luteran, membru al Bisericii Evanghelice, scrie Adevarul.

Reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Tomisului au declarat pentru „Adevărul“ că această exprimare aparţine doar preoţilor respectivei biserici. „Ori au greşit, ori au vrut să dea o replică. Probabil e un semn de iritare faţă de anumite declaraţii ale unor lideri, ceea ce n-ar fi justificat ţinând cont chiar de semnificaţia acestei seri“, au spus aceştia.

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis, MESAJ DE PAŞTELE ORTODOX. „Dragi români, vă doresc sărbători luminate, cu linişte şi pace” VIDEO

Parohul bisericii „Sfănţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Constanţa este preotul Ciprian Stoichin, care ocupă şi funcţia de consilier administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului. Părintele Stoichin a fost trimis în judecată la începutul anului 2018, alături de IPS Teodosie, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată. DNA Constanţa l-a acuzat pe ierarh de mărturie mincinoasă, abuz în serviciu şi inducerea în eroare a organelor judiciare. Arhiepiscopul, spun anchetatorii, „în încercarea de a-şi crea o situaţie favorabilă în cadrul procesului penal”, a depus un denunţ împotriva mai multor persoane (inclusiv 2 angajaţi ai săi) prin care îi acuza de fraudarea fondurilor europene, în anul 2016. În realitate, procurorii afirmă că Teodosie nu a spus adevărul.

Citeşte şi: Mesajul Patriarhului Daniel de Paşte pentru români. „Paştele este sărbătoarea iertării, să zicem fraţilor şi celor care ne urăsc”

În săvârşirea acestor infracţiuni, procurorii au spus că Teodosie a fost ajutat de către consilierul său, Ciprin Stoichin. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis definitiv ca dosarul să fie retrimis la DNA pentru continuarea cercetărilor. Preotul Ciprian Stoichin a fost implicat şi într-un scandal sexual ce a zguduit Arhiepiscopia Tomisului. În anul 2013, în mass-media a apărut informaţia că preotul ar fi fost şantajat cu imagini compromiţătoare de către doi tineri, ambii teologi, unul dintre ei chiar membru al coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei.

Cei doi tineri, Marcel Marin şi Ionuţ Picu, i-ar fi cerut bani preotului ca să nu facă publice presupuse imagini compromiţătoare în care ierarhul ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o persoană la locuinţa căreia fusese chemat să oficieze anumite servicii religioase. Poliţiştii au stabilit, în urma cercetărilor, că femeia era, de fapt, o prostituată pusă de Marcel Marin şi Ionuţ Picu să-l compromită pe preot, ei fiind condamnaţi definitiv pentru şantaj, în iulie 2018, la câte 3 ani de închisoare cu executare. IPS Teodosie a fost audiat ca martor în acest dosar. Un alt slujitor al acestei biserici este preotul Ciprian Cojocaru, fost consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului. Preotul este trimis în judecată alături de IPS Teodosie şi de alţi clerici în dosarul „Nazarcea”, aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa. Slujitorii Domnului sunt acuzaţi de procurorii DNA de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Faptele au fost săvârşite tot în dosarul fermei Nazarcea, unde în perioada 2010-2016 Arhiepiscopia Tomisului ar fi obţinut ilegal bani din subvenţii APIA în valoare de 1,39 milioane de lei. Tot la aceeaşi biserică slujeşte şi preotul Florinel Apostol, care este la un pas de a-şi pierde această calitate, el fiind în plin proces de divorţ. Dosarul se judecă la Judecătoria Constanţa. Cel de-al patrulea slujitor este Tănase Caraiane, fost consilier juridic al Arhiepiscopiei Tomisului.

DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Haos pe Aeroportul Otopeni! Taxe ca în Europa, dar condiții ca în autogară: sunt de 6 ori mai mulți pasageri decât permite infrastructura
Capital.ro
Elena Udrea a luat decizia. Anunț după ieșirea din închisoare: Mă ocup de...
Playtech.ro
Se schimbă legea! Cum vor obține permisul de conducere tinerii șoferi care au avut categoria A1 și B1
DailyBusiness
Giganții Microsoft și Amazon disponibilizează sute de angajați din România
Adevarul
Un englez a înfruntat găștile de Alba-Neagra de pe Podul Londrei fiind scuipat, umilit și lovit: „Nu le e frică să te atace”
wowbiz.ro
"Dansez în întuneric, cu tine în brațele mele" Ce a apucat să-i spună Mihaela Rădulescu lui Felix Baumgartner înainte de moarte. Gestul sfâșietor care o va urmări toată viața
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Războiul viitorului. Provocarea lui Trump pentru Putin, în Ucraina
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
S-a încins! Aryna Sabalenka a postat imagini cu ea în bikini alături de iubitul milionar și musculos, din vacanța de cuplu
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Ce ar fi dus la moartea lui Felix Baumgartner. Presa italiană, unde tragedia a avut loc, face dezvăluiri după ce carabinierii au fost la fața locului
Playsport.ro
Soarta primei mașini electrice românești. Ce s-a întâmplat cu EV-ul produs la Cluj-Napoca, de fapt
Capital.ro
Legea care se impune la fiecare bloc, o dată la trei luni. Asociația de proprietari e obligată. Se aplică 8.000 de lei amendă pentru nerespectare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Calcule. Ce poți face, de fapt, cu alocația unui copil în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”