Iohannis a sesizat CCR pe bugetul pe 2019: „E bugetul ruşinii naţionale. Guvernarea PSD a eşuat”. CCR a stabilit termen pe 6 martie

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat dur Guvernul PSD - ALDE condus de premierul Viorica Dăncilă. "Acest guvern este incapabil să conducă România", a spus şeful statului. Iohannis a anunţat că a decis să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa bugetului pe 2019, explicând că el nu respectă obligații asumate față de UE, încalcă unele drepturi fundamentale și se aduce atingere principiului descentralizării si subsidiarității. Tot vineri, Curtea Constituţională a României a anunţat că a înregistrat sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019 şi că va lua în discuţie sesizarea de neconstituţionalitate în data de 6 martie.

RomaniaTV.net
22 feb. 2019, 08:22
Iohannis a sesizat CCR pe bugetul pe 2019: „E bugetul ruşinii naţionale. Guvernarea PSD a eşuat”. CCR a stabilit termen pe 6 martie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că bugetul pe 2019 este unul nerealist, supraevaluat şi întârziat, catalogând PSD „incompetent şi incapabil să conducă România”.

„Un lucru este clar: guvernarea PSD a eșuat. În spitale, probleme peste probleme. Educația este subfinanțată, economia României este bulversată, mai ales după Ordonanţa 114, dată în mare taină la sfârșitul anului trecut. De autostrăzi, nici nu poate fi vorba. Despre justiție? Păi, întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiției şi a statului de drept din România, cu obiectivul clar din partea PSD de a pune mâna pe justiție, de a politiza justiția, ca ei să-şi rezolve dosarele penale. De fapt, PSD nici nu guvernează pentru români şi pentru România, PSD guvernează pentru Dragnea. PSD este incompetent şi incapabil să conducă România”, a afirmat peşedintele Iohannis, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a criticat şi bugetul pe 2019, pe care l-a numit „bugetul ruşinii naţionale”.

„Despre buget, Bugetul rușinii naționale – asta este bugetul propus pentru 2019, Bugetul rușinii naționale. Este un buget nerealist, supraevaluat şi întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereușitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit „Bugetul Investiției” și asta este prima mare minciună din buget. Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD bugetul trei luni de zile, fiindcă, în conformitate cu legea în vigoare, în 15 noiembrie trebuia prezentat în Parlament bugetul. Suntem la sfârșitul lui februarie. Păi, vă spun eu de ce au întârziat: ei nu vor să se realizeze investiții, fiindcă nu au bani. De aceea au întârziat bugetul cu trei luni de zile.

Acum câteva zile, un ministru PSD, întrebat fiind cum e cu spitalele regionale, mult discutatele, promisele spitale regionale, răspuns stupefiant, zicea ministrul PSD că avem bani pentru proiectare. Auzi, în al treilea an de guvernare au bani pentru proiectare. Aceștia nici nu vor să realizeze spitalele. Nu vor să realizeze investiții publice. Promit și nu fac. În schimb, dacă este vorba despre ei, au de unde.”, a mai spus Klaus Iohannis.

„PSD a avut grijă să aloce sume imense, sume imense pentru finanțarea partidelor politice. 150.000.000 va primi PSD din finanțarea partidelor. 150.000.000 din 270.000.000 propuse pentru finanțarea partidelor. De 20 de ori mai mult decât în anul electoral 2016. Deci PSD și-a tras bani de 20 de ori mai mult decât în anul electoral 2016. Pentru asta au bani. O victimă sigură a acestui buget, o victimă foarte sigură este administrația locală, comunitățile locale din România primesc un miliard de lei mai puțin decât în anul trecut, un miliard de lei mai puțin, o mie de milioane de lei mai puțin decât anul trecut.

Cum să lucreze primăriile fără acești bani, cum să-și realizeze investiţiile? Evident că nu și le pot realiza. Primăriile vor trebuie să abandoneze investiții locale importante pentru a face față acestui buget. Există însă, din păcate, și aspecte de neconstituționalitate în acest buget. Bugetul rușinii naționale nu doar că pune în pericol economia românească, are aspecte clare de neconstituționalitate. Nu se respectă obligații asumate de România față de Uniunea Europeană, din care facem parte. Se încalcă unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal. Se aduce atingere principiului descentralizării și principiului subsidiarității”, a mai spus şeful statului.

Preşedinrele Klaus Iohannis a anunţat că va sesiza CCR în privinţa bugetului. 

„Pentru toate acestea, voi sesiza astăzi Curtea Constituțională a României pe Bugetul 2019 – Bugetul rușinii naționale. Aceeași soartă de sesizare a Curții Constituționale o va avea și Legea de aprobare a plafoanelor, pe care tot astăzi o voi trimite spre analiză Curții Constituționale a României.”, a mai spus Klaus Iohannis.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat legea bugetului pe 2019 şi miercuri, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale, care a spus că bugetul de stat pe 2019 „nu e destinat progresului României, ci bunăstării PSD”.

„Bugetul pentru anul 2019, croit din imaginația PSD pe baza unor cifre exagerat de optimiste, reprezintă o nouă dovadă a iresponsabilității și modului defectuos prin care social-democrații au decis să guverneze România. În pofida numeroaselor semnale de alarmă cu privire la sustenabilitate, PSD a mers înainte cu bugetul, așa cum a decis de fapt grupul restrâns de la vârful acestui partid, care are interese paralele cu cele ale românilor”, a atras atenţia purtătorul de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale.

Potrivit Administraţiei prezidenţiale, „bugetul de stat pentru anul 2019 face rabat de la cele mai elementare condiții de legalitate și procedură”.

„Întârzierea neexplicată nici până în prezent a bugetului denotă de fapt lipsa de soluții a Guvernului PSD, soluții pentru problemele reale ale cetățenilor. Un Guvern care și-a demonstrat în repetate rânduri limitele, un Guvern al imposturii, incompetenței, care a picat cu brio, iată, și acest test important – acela de a construi un buget credibil, sustenabil și la timp pentru nevoile românilor.

Mai grav, la baza elaborării sale nu au stat prioritățile României, ci nevoile PSD de a aloca banii publici în mod discreționar, în propriul beneficiu politic și pentru a asigura resurse pentru clientelă.

„Însăilarea neprofesionistă trecută pe repede înainte de PSD prin Parlament, fără dezbateri reale, pune în pericol stabilitatea economică a României. Președintele Klaus Iohannis subliniază că bugetul votat de către coaliția majoritară este presărat cu estimări suprarealiste și, de fapt, nu ține cont de contextul economic. Taxele și impozitele majorate de PSD, dobânzile mai mari, prețurile care au crescut constant, reducând, de fapt, puterea de cumpărare, sunt elemente care arată că și în 2019 situația economică va fi mult sub așteptările pe care, de fapt, se bazează Guvernul”, a mai spus Mădălina Dobrovischi.

În opinia şefului statului, „este ridicol să caracterizezi bugetul pe 2019 drept un buget dedicat investițiilor, când cifrele indică un buget mai degrabă de austeritate, cu finanțare de subzistență, cu zero investiții pe anumite zone, cu nevoia de reorganizări și chiar disponibilizări generate de lipsa de fonduri pentru cheltuielile curente”.

„În realitate, bugetul amputează investițiile din fonduri naționale la nivel local față de anul precedent și introduce prevederi bugetare din pix în privința fondurilor europene. Sunt prevederi lipsite de credibilitate în raport cu capacitatea scăzută a guvernului, deja demonstrată, de absorbție a acestora. Pentru ca România să se modernizeze, ar fi trebuit ca fondurile să fie alocate către programe de investiții reale, nu către camarila de partid”, a mai precizat purtătorul de cuvând al Preşedinţiei.

„Dacă prin asumarea acestui buget al subdezvoltării, PSD nu a făcut decât să își demonstreze încă o dată iresponsabilitatea politică, Partidul Național Liberal a obținut o victorie importantă în Parlament pentru milioane de familii din România. Susținerea și adoptarea amendamentului PNL de majorare a alocațiilor pentru copii este o măsură necesară și mai mult decât binevenită, care, în mod condamnabil, să ne amintim, s-a lovit de opoziția fermă a Partidului Social Democrat.

Președintele Klaus Iohannis subliniază că nicăieri în programul de guvernare nu sunt menționate creșterile enorme de fonduri alocate partidelor parlamentare, creșteri care se regăsesc în bugetul de stat pe anul în curs și de care PSD profită în cea mai mare măsură. De asemenea, programul de guvernare al PSD nu include nici transferarea unor servicii sociale în sarcina bugetelor locale, schimbare prin care bugetele locale resimt presiuni bugetare suplimentare, cu efectul sacrificării investițiilor indispensabile pentru calitatea vieții cetățenilor la nivelul comunităților locale”, a mai susţinut Mădălin Dobrovolschi.

 

Şeful statului a atras atenţia că „și în 2019 rămân acut subfinanțate sectoare cu adevărat prioritare, precum sănătatea, educația, infrastructura, de a căror dezvoltare ar beneficia, evident, toții românii”.