Klaus Iohannis i-a mulţumit lui Joe Biden pentru lupta împotriva pandemiei de coronavirus

Preşedintele Iohannis a amintit şi de faptul că ţara noastră a donat deja doze de vaccin anti-COVID-19 către Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Egipt, Tunisia şi Vietnam.

22 sept. 2021, 21:57
Klaus Iohannis i-a mulţumit lui Joe Biden pentru lupta împotriva pandemiei de coronavirus

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat miercuri, la Summitul Global pe tema coordonării răspunsului internaţional în contextul pandemiei de COVID-19, importanţa solidarităţii, afirmând că modalitatea cea mai bună de a garanta siguranţa este un acces echitabil la vaccinurile care salvează vieţi, precum şi la terapii şi diagnostice.

„Îi mulţumesc preşedintelui Biden pentru iniţiativa de a coordona răspunsul internaţional la cea mai importantă ameninţare actuală – noul coronavirus. Pentru a ieşi învingători din această luptă este extrem de important să gândim şi să planificăm la nivel global. Solidaritatea este un imperativ global. Cred că modalitatea cea mai bună de a ne garanta siguranţa este un acces echitabil la vaccinurile care salvează vieţi, precum şi la terapii şi diagnostice”, a spus Iohannis, în cadrul intervenţiei în sistem videoconferinţă la acest eveniment.

Ludovic Orban respinge propunerea lui Klaus Iohannis ca vaccinarea să devină obligatorie: „Să se dea alternative, ca testarea RT-PCR”
El a arătat că România găzduieşte rescEU – un mecanism strategic pentru rezerve medicale şi distribuţie al Uniunii Europene, ca parte a eforturilor internaţionale de combatere a pandemiei. De asemenea, şeful statului a amintit că România a ajutat alte ţări în eforturile acestora de a atenua efectele devastatoare ale pandemiei, prin trimiterea de echipe medicale în Italia, Republica Moldova şi Tunisia, dar şi în Statele Unite ale Americii, subliniind contribuţia românească din luna mai a anului trecut, cu personal medical şi experţi dislocaţi în Alabama.

Preşedintele Iohannis a amintit şi de faptul că ţara noastră a donat deja doze de vaccin anti-COVID-19 către Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Egipt, Tunisia şi Vietnam.

Iohannis anunţă vaccinare obligatorie anti-COVID pentru anumite categorii. „Nu este normal ca unii medici să dea mesaje anti-vaccin”
„România se angajează şi este implicată în susţinerea ambiţioasei agende de consolidare a arhitecturii de securitate a sănătăţii din lume, în vederea construirii unui sistem global care este rezilient şi mai adecvat gestionării crizelor neprevăzute, precum este această pandemie”, a conchis şeful statului.

Preşedintele Iohannis a participat la Summitul Global la invitaţia preşedintelui SUA, Joe Biden, care a organizat evenimentul în marja Adunării Generale a ONU.

Şeful statului conduce, de marţi până joi, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care se desfăşoară la New York.

Preşedintele Iohannis a discutat cu secretarul general al OIF despre colaborarea în domeniile educaţiei şi cercetării

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, la New York, o întrevedere bilaterală cu secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), Louise Mushikiwabo, în marja participării la segmentul la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale transmis AGERPRES, discuţiile au vizat o paletă largă de subiecte privind cooperarea României cu OIF, pornind de la rolul ţării noastre de stat-far al Francofoniei în regiune şi în lume.

Totodată, a fost abordată tema pregătirilor pentru cel de-al XVIII-lea Sommet al Francofoniei (Tunisia, insula Djerba, 20-21 noiembrie 2021), dedicat Conectivităţii în diversitate şi tehnologiei digitale ca vector de dezvoltare şi de solidaritate în spaţiul francofon.

În cursul dialogului bilateral, o atenţie deosebită a fost acordată colaborării pe palierul iniţiativelor din sfera educaţiei şi cercetării. În context, preşedintele Iohannis a salutat deschiderea secretarului general Louise Mushikiwabo de a împărtăşi cu statele membre OIF şi în parteneriat cu Organizaţia concluziile, axele identificate şi strategiile pentru un sistem educaţional performant şi îmbunătăţit, aşa cum vor rezulta din aplicarea proiectului „România Educată”, lansat la iniţiativa preşedintelui României.

Secretarul general al OIF a salutat rolul pe care România îl joacă la nivelul Organizaţiei, inclusiv în planul solidarităţii intra-francofone, apreciind, între altele, contribuţia voluntară a României pentru fondul de solidaritate creat de Organizaţia Internaţională a Francofoniei pentru femei, La Francophonie avec Elles, precum şi acordarea – în mod neîntrerupt, începând cu anul 2007 – de burse doctorale şi post-doctorale de cercetare prin programul „Eugen Ionescu” şi acordarea de contribuţii voluntare umanitare şi de dezvoltare internaţională, în principal prin intermediul agenţiilor ONU prezente în teren.