Klaus Iohannis, către tinerii magistraţi: Independenţa justiţiei şi statul de drept sunt vitale. În caz contrar cetăţenii iau atitudine

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că independența justiției și statul de drept sunt vitale, arătând că decidenții politici nu au voie să abandoneze aceste principii, deoarece, în caz contrar, cetățenii iau atitudine.

31 ian. 2017, 13:41
Klaus Iohannis, către tinerii magistraţi: Independenţa justiţiei şi statul de drept sunt vitale. În caz contrar cetăţenii iau atitudine

„Independența justiției și garantarea statului de drept sunt cuvinte des uzitate în discursurile politice. Atât de des uzitate, încât unii oameni politici ar putea chiar să creadă că le pot folosi ca pretext pentru decizii care pun în pericol tocmai independența justiției și statul de drept. Dar când unii uită de aceste repere, reacția societății poate fi fermă, ceea ce demonstrează cât de importante sunt. Chiar vitale! Indiferent de legitimitatea invocată în acțiunile lor, decidenții politici nu au voie să abandoneze principiile fundamentale ale democrației. În caz contrar, cetățenii iau atitudine pentru a readuce lucrurile pe făgașul lor corect”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu noii absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii.

El a subliniat că românii au demonstrat că își doresc să trăiască într-o societate în care „principiul conform căruia nimeni și nimic nu poate fi mai presus de lege este pe deplin respectat”.

Discursul complet al preşedintelui, transmis de Administraţia Prezidenţială:

„Domnule Președinte al Curții Constituționale,
Doamnă Președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție,
Domnule Procuror general,
Doamnă Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii,
Doamnă Director al Institutului Național al Magistraturii,
Onorați membri ai CSM,
Doamnelor și domnilor judecători și procurori,
Stimați invitați,

Vă felicit pentru absolvirea Institutului Național al Magistraturii și învestirea oficială în calitatea de judecători și procurori! Îmi amintesc bine de ziua în care v-am semnat decretele și recunosc că semnez multe hârtii, dar acestea, cu mare plăcere!

Constituția spune că «Justiția se înfăptuiește în numele legii, este unică, imparțială și egală pentru toți».

Aceste principii constituționale – legalitatea, imparţialitatea, egalitatea şi unicitatea justiției – trebuie să vă definească nu doar activitatea profesională, ci și conduita individuală.

Şi nu o spun doar eu, ca Preşedinte al României. Întreaga societate românească aşteaptă acest lucru de la dumneavoastră.

Independența justiției și garantarea statului de drept sunt cuvinte des uzitate în discursurile politice. Atât de des uzitate, încât unii oameni politici ar putea chiar să creadă că le pot folosi ca pretext pentru decizii care pun în pericol tocmai independența justiției și statul de drept.

Dar când unii uită de aceste repere, reacția societății poate fi fermă, ceea ce demonstrează cât de importante sunt. Chiar vitale!

Indiferent de legitimitatea invocată în acţiunile lor, decidenţii politici nu au voie să abandoneze principiile fundamentale ale democraţiei. În caz contrar, cetăţenii iau atitudine pentru a readuce lucrurile pe făgașul lor corect.

Și românii au demonstrat că îşi doresc să trăiască într-o societate în care principiul conform căruia nimeni şi nimic nu poate fi mai presus de lege este pe deplin respectat.

Doamnelor şi domnilor,

Judecătorii şi procurorii nu sunt doar cei care trebuie să acţioneze în baza principiilor constituţionale enunţate, ci trebuie să fie repere de moralitate în societate.

Aşadar, deciziile dumneavoastră sunt importante și în plan social. Nu uitați niciun moment de cetăţean! Nu uitaţi de faptul că justiţia este în slujba cetăţeanului!

Vă încurajez să nu faceţi niciun pas înapoi de la misiunea dumneavoastră, oricât de greu poate să fie în anumite situaţii. Dacă simţiţi că asupra dumneavoastră se fac presiuni, rezistaţi-le!

Nu uitaţi că un politician sau altul sunt vremelnici într-o funcţie de decizie, pe când legea şi Constituţia sunt deasupra oricărui partizanat politic.

Vă doresc mult succes și am convingerea că vă veți alătura unui corp de profesioniști care este permanent ghidat de reperele legalității, echității și responsabilității! Felicitări!”

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a dat marţi aviz consultativ asupra bugetelor instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, după ce Guvernul a cerut, vineri, un punct de vedere. Preşedintele Klaus Iohannis a criticat diminuarea bugetelor SRI, SIE, STS şi SPP, însă premierul Sorin Grindeanu a spus că nu vor fi operate modificări.