Klaus Iohannis, indignat de acţiunea Avocatului Poporului: Acţionează în beneficiul unui singur om

Preşedintele Klaus Iohannis este ”indignat” de demersul Avocatului Poporului de a ataca la CCR articolul 2 din Legea 90/2001, fiind surprins că acesta acţionează ”în beneficiul unui singur om”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

05 ian. 2017, 13:33
Klaus Iohannis, indignat de acţiunea Avocatului Poporului: Acţionează în beneficiul unui singur om

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Dobrovolschi, a mai spus că preşedintele României este surprins şi de ”rapiditatea cu care Avocatul Poporului doreşte să devină util noii majorităţii politice”.

„Preşedintele trage un semnal de alarmă ca toţi românii să înţeleagă cât de pericolos este acest demers, care poate deschide poarta condamnaţilor penal să ne conducă”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Declaratia integrală a purtătorului de cuvânt

„Președintele României este indignat de acțiunea din această dimineață a Avocatului Poporului, o acțiune cu un unic beneficiar. În același timp, Președintele României este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului dorește să devină util noii majorități politice, printr-un demers care apără dreptul persoanelor condamnate penal de a ne conduce.

În 2001, România era într-un plin proces de integrare în Uniunea Europeană și în NATO. Vă amintiți demersurile din perioada respectivă. Atunci a fost adoptată o lege prin care persoanele condamnate penal nu mai aveau dreptul să fie miniștri, respectiv Prim-miniștri.

În 16 ani, nimeni, niciodată, nu a considerat că este o problemă acest criteriu de moralitate pentru viața politică din România. În 16 ani, Avocatul Poporului, indiferent de numele persoanei care a ocupat această funcție, nu a considerat că textul legii reprezintă probleme pentru drepturile și libertățile cetățenești.

Drept urmare, această lege, în acest interval lung, nu a fost contestată, pentru că, până la urmă, este în interesul tuturor ca societatea să fie condusă de persoane integre.

Aș vrea să fac acum referire la câteva texte din Constituția României, texte care sunt foarte importante în acest context. Mai întâi, aș vrea să vorbesc despre articolul 58, alineatul 1 din Constituția României. Este vorba despre rolul Avocatului Poporului. Ce ne spune acest articol? Rolul Avocatului Poporului este cel de a apăra drepturile și libertățile persoanelor fizice. Strădaniile unei persoane condamnate penal de a deveni Premier nu intră în agenda Avocatului Poporului, nu ar trebui să se afle printre obiectivele Avocatului Poporului.

Să mergem mai departe și să consultăm din nou textul Constituției României. De această dată, vă invit să ne uităm la articolul 16, alineatul 3 din aceeași Constituție a României, care ne spune că funcțiile și demnitățile publice se exercită în condițiile legii. Cu alte cuvinte, nu trebuie să fii un expert în chestiuni de legislație ca să înțelegi că legea fundamentală vorbește și despre alte criterii prin care o persoană poate să ajungă să ocupă o astfel de demnitate. Chiar indică și recomandă legiuitorului să stabilească astfel de criterii.

Președintele României, așa cum știți, de foarte multe ori a subliniat că este foarte important să avem legi clare, dar, în contextul pe care l-am prezentat aici, în fața dumneavoastră, se pune o altă problemă.

Drept urmare, Președintele României trage un semnal de alarmă, pentru că toți românii trebuie să înțeleagă cât de periculos este un astfel de demers. Practic, prin demersul Avocatului Poporului, se poate deschide poarta condamnaților penali să ajungă să ne conducă, să ocupe funcții înalte în stat”

Citeşte şi: Băsescu, despre sesizarea Avocatului Poporului la CCR: Motivarea e absolut puerilă. De văzut şi metamorfoza lui Dorneanu

Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat joi că motivarea Avocatului Poporului în cazul sesizării la CCR a legii care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului este puerilă, susținând că Victor Ciorbea a rămas ”același supus al PSD”.

„Am văzut parte din motivare. Motivarea este absolut puerilă pentru că uitați-vă în legislația care îi privește pe magistrați și ei au aceeași restricție, dacă au avut o condamnare nu mai pot fi magistrați. Sunt și alte categorii care au astfel de restricții. Este evident că Victor Ciorbea a rămas același supus al PSD-ului, probabil datoriile, ratele la bănci îl fac să fie foarte supus, însă a intrat în jocul perfect al lui Dragnea. Nu a făcut sesizarea înainte ca să poată instala un Guvern marionetă și o face acum în speranța că Valer Dorneanu va avea alt punct de vedere decât acela pe care l-a avut când a semnat legea în calitate de președinte al Camerei Deputaților în 2001. Este interesant de văzut și metamorfoza la Valer Dorneanu, dacă este ceva de văzut”, a spus Traian Băsescu, la Parlament, conform Agerpres.

Citeşte şi: Avocatul Poporului a trimis la CCR sesizarea la legea care interzice persoanelor condamnate să fie în Guvern

Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în situație de incompatibilitate. Potrivit Avocatului Poporului, „prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerințele constituționale de previzibilitate și proporționalitate a legii și nu permit recunoașterea dreptului la diferență pentru ocuparea, în condiții de egalitate și fără restricții nerezonabile, a unei funcții ce implică exercițiul autorității de stat”.