Klaus Iohannis, întâlnire cu omul lui Mike Pompeo: România să rămână un aliat predictibil, stabil și responsabil

Publicat: Joi, 10 Ianuarie 2019 19:05 // Actualizat: Joi, 10 Ianuarie 2019 19:05 // Sursa: romaniatv.net

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi, 10 ianuarie a.c., pe David Hale, Subsecretarul de stat pentru afaceri politice în Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în România.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, președintele României a reiterat angajamentul consecvent al țării noastre şi al său personal pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, subliniind, totodată, caracterul de excelență, substanța și dinamica acestuia.

"Totodată, Președintele Klaus Iohannis a asigurat că una dintre priorităţile cheie ale politicii externe a României rămâne întărirea relației transatlantice, din poziția de stat care este puternic dedicat în egală măsură atât proiectului european, cât şi Parteneriatului Strategic cu SUA.

În acest sens, Preşedintele României a evidențiat că Preşedinţia Consiliului UE, exercitată de țara noastră, reprezintă o oportunitate deosebită, inclusiv pentru promovarea şi consolidarea parteneriatului transatlantic. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că relaţia transatlantică este importantă atât pentru securitatea şi prosperitatea comune ale Uniunii Europene şi ale SUA, fiind în acelaşi timp şi elementul coeziv fundamental al NATO, cât şi pentru setul esenţial de valori democratice ale comunităţii occidentale din care facem parte împreună.

Președintele României a evidențiat angajamentul clar şi ferm al țării noastre de a acţiona ca furnizor de securitate şi stabilitate în regiune, precum și pentru împărţirea corectă a responsabilităților (fair burden sharing) în cadrul NATO, prin continuarea implementării măsurii de alocare a 2% pentru cheltuieli de apărare, cu rol important în realizarea coeziunii transatlantice. Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru consolidarea în continuare a Alianţei Nord-Atlantice, precum şi pentru întărirea Flancului Estic, a cărui coeziune este foarte importantă, inclusiv în contextul evoluţiilor de securitate recente din zona Mării Negre.

Subsecretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Afaceri Politice a exprimat mulţumirea şi aprecierea deosebite ale Statelor Unite pentru prietenia româno-americană şi pentru soliditatea Parteneriatului Strategic cu România, care este şi un aliat de încredere al SUA în NATO, inclusiv pentru relaţia foarte bună dintre Preşedintele Klaus Iohannis şi Preşedintele Donald Trump. Oficialul american a mulţumit pentru cooperarea bilaterală în domeniul securității şi pentru modul în care țara noastră îşi îndeplineşte angajamentele luate în cadru aliat, menţionând, printre altele, contribuţiile din Afganistan şi Irak, prezenţa militarilor români în nordul Flancului Estic al NATO, în Polonia, dar şi exemplul pe care ţara noastră îl dă în cadrul Alianţei prin alocarea a 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare.

De asemenea, Subsecretarul de Stat al SUA a confirmat importanţa pe care o are pentru SUA relaţia transatlantică şi întărirea NATO, mai ales în actualul context de securitate, şi a subliniat necesitatea întăririi rezilienţei statelor UE şi NATO în faţa provocărilor actuale de securitate, mai ales a celor de tip hibrid.

Oficialul american a evidențiat, totodată, importanța ca România să rămână un aliat predictibil, stabil și responsabil, care respectă şi promovează valorile democratice și statul de drept şi în care corupţia este combătută cu fermitate, şi a exprimat aprecierea deosebită şi sprijinul puternic ale Statelor Unite pentru eforturile şi determinarea Preşedintelui Klaus Iohannis în acest sens.

Cu prilejul întâlnirii a avut loc și un schimb de opinii cu privire la alte teme de interes de pe agenda internațională și regională, cu accent pe tematica securităţii energetice – fiind subliniat rolul foarte important al României în regiune pentru diminuarea dependenţei energetice, Vecinătatea Estică şi Procesul de Pace din Orientul Mijlociu", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
David Hale Klaus Iohannis NATO
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
10 ian 23:01
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Cred ca la momentul actual Romania e singura care merita sefia U.E.Europa e varza.
10 ian 22:34
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Unii vorbesc urat despre Romania fara interese financiare,adica Sc. 5 nu e de fapt in stapanirea Finanz Bank-ului.
10 ian 21:33
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Traiasca Romania si Dumnezeu sa binecuvanteze aceasta zi!''Nichita Stanescu - 56 De Ani
56 de ani voi trai, asemenea Colosului din Rhodos!
Imi vor inconjura un deget cu bratele, mirandu-se, se vor
speria de arama mea rasturnata, dar mai degraba am sa
te pierd, adolescenta, fruct trecator al toamnei, la un ospat''.
1
EUR
4.7787
RON
11 Dec
noapte 1 °
zi 6 °
Ultimele joburi adaugate
24 H