Klaus Iohannis, întâlnire cu partidele din coaliţie la Palatul Cotroceni. Discuţii pentru relansarea economiei

Preşedintele Klaus Iohannis va discuta, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor din coaliţia de guvernare despre stadiul elaborării Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare, au precizat surse politice citate de Ştiripesurse.

16 mart. 2021, 21:59
Klaus Iohannis, întâlnire cu partidele din coaliţie la Palatul Cotroceni. Discuţii pentru relansarea economiei

Întrevederea informală dintre Klaus Iohannis şi liderii coaliţiei de guvernare ar urma să aibă loc după şedinţa Executivului, programată să aibă loc la ora 13.

Potrivit Ştiripesurse, coaliţia de guvernare e aşteptată să ajungă la o variantă finală pe care să o discute cu preşedintele în aşa fel încât forma finală a PNRR să fie trimis la Bruxelles.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu cere dezbaterea PNRR în Parlament. „Nu este planul de redresare al unui partid, ci al României. Românii trebuie să ştie”

Ludovic Orban, preşedintele PNL, a prezentat stadiul elaborării PNRR, luni, în cadrul şedinţei de conducere a partidului.

„Obiectivul principal este de a utiliza cât mai eficient cele 30 de miliarde de euro de care beneficiază România pentru investiţii şi reforme în domeniul infrastructurii, educaţiei, sănătăţii, mediului, digitalizării, care este o componentă foarte importantă a PNRR, de asemenea în domeniul managementului apelor, sistemului de irigaţii, energiei verzi. Negocierile vor continua şi suntem optimişti că, în termenul stabilit la nivel european, România va pune pe masa Comisiei un PNRR care să ajute România în efortul de relansare cât mai rapidă a economiei şi de creştere a calităţii vieţii pentru cetăţenii români”, a spus Orban, la Palatul Parlamentului.

Planul Naţional de Reformă şi Rezilienţă prevede o sumă mai mare decât cea alocată, de 140%, din care Educaţia va avea 11%, iar Sănătatea 8,5%, a declarat joi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, la o dezbatere organizată de CursDeGuvernare.ro.

Ghinea a explicat că investiţiile pentru Transporturi vor rămâne semnificative

„Ne asumăm politic o negociere cu Comisia Europeană pe partea de alocări de autostrăzi. Suntem ţara care propune de departe cea mai mare sumă pentru autostrăzi. Credem că este nevoie de investiţie în autostrăzi, care se ridică la peste 10 miliarde de euro în următorii 7 ani. Va fi completată din PNRR şi din Programul Operaţional Transporturi, astfel încât să închidem datoria istorică către români de a avea autostrăzi care traversează Carpaţii – şi spre Transilvania şi spre Moldova şi spre Transilvania”, a afirmat Cristian Ghinea.

Citeşte şi: Cum ar putea pierde România banii europeni din PNRR. Sume importante, în pericol din cauza conflictelor politice

România primeşte cu 1,3 miliarde de euro mai puţin pentru PNRR. Guvernul a decis să meargă la negocierea primei forme a Planului Naţional de Reformă şi Rezilienţă cu o sumă mai mare decât cea alocată, probabil în jur de 135%, a declarat marţi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, la o dezbatere organizată de Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor.