Klaus Iohannis, întâlnire cu lideri europeni şi africani la summitul din Malta. VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns miercuri în Malta, unde participă la summitul privind imigraţia şi la Consiliul extraordinar care va avea aceeaşi temă. Prima reuniune a început deja miercuri seara, în Valetta, întâlnire care reuneşte liderii Uniunii Europene, dar şi reprezentanţi ai mai multor ţări din Africa.   

11 nov. 2015, 19:22
Klaus Iohannis, întâlnire cu lideri europeni şi africani la summitul din Malta. VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la Palatul Cotroceni, că va merge la două întâlniri importante, în Malta, pe tema migraţiei. 

Citeşte şi: Klaus Iohannis pleacă în Malta: Voi avea două întâlniri foarte importante

Şeful statului a precizat, într-o declaraţie de presă susţinută înainte de plecarea sa, că România nu şi-a schimbat poziţia faţă de acest dosar.
   
„Scopul acestei întâlniri este de a găsi cele mai bune căi pentru a opri migraţia”, a precizat Iohannis, care a explicat că summit-ul îşi propune să găsească soluţii pentru valul migraţionist care ameninţă sudul Uniunii Europene. 

Potrivit programului oficial al vizitei, summit-ul va continua şi joi, când preşedintele Iohannis va participa la ceremonia semnării documentului pentru înfiinţarea Fondului Fiduciar pentru Africa (EUTF Africa). Acesta a fost aprobat de Uniunea Europeană pentru a ajuta financiar ţările din Africa în eforturile de a combate efectele fluxului migraţionist.
    
Joi va avea loc în Malta şi un Consiliu European extraordinar, care va avea ca temă centrală tot migraţia, însă abordarea va fi una „generală”, a spus Klaus Iohannis. 

Un summit al șefilor de stat și de guvern din peste 50 de state europene și africane a început miercuri seară la La Valletta, având drept obiectiv declarat identificarea unor răspunsuri comune la criza migrației care destabilizează Europa, scrie Agerpres.

„Trebuie să ne unim, atât țările de origine, cât și cele de destinație”, a declarat în deschiderea acestui summit între liderii de pe cele două continente prim-ministrul maltez Joseph Muscat, calificând reuniunea drept o ocazie fără precedent de a coopera.

Țările africane și europene „au interese comune” să încerce să limiteze fluxul migranților, a spus la rândul său șeful executivului UE, Jean-Claude Juncker, la sosire.

UE trebuie să ajute Africa și „africanii trebuie să ne ajute să limităm fluxul de migranți sau chiar să îl stopăm”, a apreciat el.

„Europa și Africa nu pot să se ignore”, a declarat președintele Senegalului, Macky Sall, care este și președinte în exercițiu al Comunității economice a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO). „Împreună trebuie să refuzăm stigmatizarea, politica baricadelor”, a mai afirmat Sall.

Poziția sa a fost împărtășită de toți liderii participanți la reuniune. „Singurul mod de a gestiona acest fenomen este s-o facem împreună”, a subliniat șefa diplomației europene, Federica Mogherini.

Fondul pentru Africa, în valoare de 1,8 miliarde de euro și care urmează să fie lansat cu prilejul summitului din Malta, este „unul dintre instrumentele necesare”, „dar nu este vorba doar despre bani”, a adăugat ea.

„Acest fond nu poate acoperi toate nevoile pentru că acestea sunt enorme”, a subliniat președintele Nigerului, Issoufou Mahamadou.

„Este necesar un tratament echitabil între migranții din sud și cei din alte părți”, a subliniat în fața presei la sosirea la summit omologul său senegalez.

Readmisia migranților ilegali repatriați din Europa, pe care UE dorește să o accelereze, „este un subiect dificil”, a recunoscut Macky Sall, vorbind despre migranți „care au sfidat moartea, în condiții oribile”. Readmisia „depinde și de condițiile care vor fi create”, a spus la rândul să președintele Nigerului.

Pentru „cei care sunt deja în Europa, ar trebui să avem o discuție sinceră, să vedem câți dintre ei pot fi integrați”, a pledat președintele senegalez.

Planul de acțiune care ar urma să fie adoptat în urma summitului „va combate migrația ilegală și va face mai mult pentru a le da oamenilor mai multe posibilități legale de a începe să lucreze în Europa”, a promis la rândul său cancelarul german Angela Merkel.