Klaus Iohannis, mesaj de ultimă oră: România sprijină Ucraina şi Moldova pentru integrarea în UE

Klaus Iohannis, semnal important în criza din Ucraina. România sprijină total integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, adăugând şi Republica Moldova pe lista de aşteptare.

01 mart. 2022, 08:21
Klaus Iohannis, mesaj de ultimă oră: România sprijină Ucraina şi Moldova pentru integrarea în UE

Președintele Klaus Iohannis transmite un mesaj prin care arată faptul că România sprijină total integrarea Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei în Uniunea Europeană.

”România sprijină total integrarea Ucrainei, la fel ca și integrarea Republicii Moldova și a Georgiei, în Uniunea Europa. Aceste țări sunt partenere cu familia europeană, iar România va face tot ce este posibil ca integrarea să devină o realitate”, scrie Klaus Iohannis.

Şi Parlamentul României afirmă, în declaraţia comună adoptată de plenul reunit al celor două Camere, că declanşarea invaziei ruse in noaptea de 23 spre 24 februarie 2022 este un atentat la vieţile şi destinele cetăţenilor ucraineni care şi-au dorit să poată exercita un drept fundamental în orice democraţie, respectiv dreptul de a-şi alege propria cale şi că Legislativul României reafirmă sprijinul ferm pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei.”Considerăm că Federaţia Rusă trebuie să suporte consecinţele acestui act profund ilegal”, mai spune Parlamentul.

E oficial! Volodimir Zelenski a semnat documentul prin care Ucraina să adere la Uniunea Europeană!
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat că România susţine aderarea Ucrainei, a Republicii Moldova şi a Georgiei la Uniunea Europeană, dar crede că o aderare rapidă este foarte greu de realizat.

“Perspectiva europeană a Ucrainei este o realitate. Şi Ucraina, dar şi Republica Moldova, şi Georgia au perspectiva de a fi într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, asta depinde de propriile performanţe, să fie membre ale Uniunii Europene. Nimeni nu poate să retragă această perspectivă acestor state. Este adevărat că în ultimii ani a existat un fel de reticenţă din partea unora dintre statele membre ale Uniunii Europene, mai ales din partea de vest a Uniunii, în a accepta introducerea în documentele UE a acestei referiri, la perspectiva europeană”, a explicat ministrul de externe.

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, are loc, marţi, urmând a fi discutată situaţia agresiunii din Ucraina şi implicaţiile asupra ţării noastre precum şi gestionarea unui eventual flux masiv de refugiaţi.

Şedinţă CSAT după invazia din Ucraina. Klaus Iohannis a vorbit la telefon cu Joe Biden
”Urgenţa nu este intrarea Ucrainei în UE, ci scoaterea Rusiei din Ucraina”, apreciază fostul preşedinte francez François Hollande, care consideră că Kievul are ”cu siguranţă o vacaţie” de a adera la UE mai târziu, după război

”Vom avea timp să examinăm această propunere, când se va fi terminat conflictul, iar Ucraina îşi va fi regăsit integritatea şi independenţa”, a declarat François Hollande într-un intevu acordat cotidianului regional La Montagne.

”Fără îndoială, (Ucraina) va fi primită favorabil şi cu grja de a nu fi pusă într-o poziţie pe care nu o poate susţine în plan economic. Pentru moment, (o aderare a Ucrainei la UE) nu este nici o prioritate şi nici de actualitate”, subliniază fostul şef al statului francez.

”Actualitatea este o ajutare la maximum a ucrainenilor să depăşească această oroare care este războiul şi să termine cu invazia unei ţări care are, cu siguranţă, o vocaţie de a adera la Uniunea Europeană”, apreciază el.

Fostul preşedinte al Franţei reacţiona astfel în urma unei declaraţii a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a îndemnat luni UE să primească Ucraina ca membră ”neîntârziat”, ”prntr-o nouă procedură specială”.

”Sunt sigur că este drept, sunt sigur că este posibil”, sublinia luni, într-o înregstrare video, Volodimir Zelenski.