Declaraţiile lui Klaus Iohannis după şedinţa CSAT: „Se impune creşterea procentului din PIB pentru Apărare” VIDEO

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reuneşte marţi, la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis.

01 mart. 2022, 13:53
Declaraţiile lui Klaus Iohannis după şedinţa CSAT: „Se impune creşterea procentului din PIB pentru Apărare” VIDEO

UPDATE

: „Suntem indignații de atacul brutal al Rusiei și nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență. Este un conflict fără sens. Deplangem pierderile de vieti omenesti cauzate de un conflict militar fara sens. Dar idiferent de deznodamantul acestui conflict, avem deja un invingator, poporul ucrainean, care a devenit un simbol al lupei pentru libertate.

Agresiunea Rusiei a generat o reacție de solidaritate fără precedent. UE demonstrează din nou că e o mare familie, că împreună suntem mai puternici. Apratenența României la UE și NATO, dublată de parteneriatul strategic cu SUA, reprezintă cel mai mare câștig din ultimii 30 de ani.

România a fost și e implicată în toate deciziile aliate și sprijină Ucraina și cetățenii săi care caută refugiu. Le mulțumesc tuturor românilor care ajută autoritățile. Am decis azi în CSAT următoarele măsuri:

Intensificăm la nivel bilateral și aliat demersurile petnru consolidarea posturii defensive pe flancul estic NATO prin forțe aliate.

În contextul general, este necesară susținerea pe diverse dimeniuni a Republii Moldova, confruntată cu un val de refugiați. Am decis o serie de măsuri de sprijin.

Am decis azi înființarea unei Facilități logistice, un hub care să permită colectarea donațiilor internaționale către Ucraina.

Prezenta criză arată că din punct de vedere strategic sunt necesare noi acțiuni ale României pe două dimensiuni. Primul – e nevoie de creșterea capacității de apărare a României. Se impune creșterea procentului din PIB pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5%.

Se impune realziarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile”, a declarat Klaus Iohannis.

Ştirea iniţială

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), are loc, marţi, urmând a fi discutată situaţia agresiunii din Ucraina şi implicaţiile asupra ţării noastre precum şi gestionarea unui eventual flux masiv de refugiaţi.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la evoluţiile privind situaţia de securitate euroatlantică în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi implicaţiile pentru România;

Un alt subiect se referă la măsurile pentru gestionarea integrată a unui eventual flux masiv de refugiaţi/persoane strămutate pe teritoriul naţional, în contextul securitar internaţional.

Klaus Iohannis, discuție de urgență cu Joe Biden și alți lideri globali aliați. Care e următorul pas pe care îl va face NATO

În cadrul şedinţei Consiliului vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale.

O şedinţă CSAT a fost convocată şi joi, imediat după atacul Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după şedinţa CSAT pe tema situaţiei din Ucraina, că Federaţia Rusă a ales calea reprobabilă a violenţei armate masive împotriva unui stat suveran, a ales forţa tancurilor în detrimentul vieţilor cetăţenilor, iar România condamnă ferm această agresiune.
Preşedintele a reluat afirmaţia potrivit căreia niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranţa sa, adăugând că România nu va fi atrasa în conflictul militar din Ucraina.

E oficial! Volodimir Zelenski a semnat documentul prin care Ucraina să adere la Uniunea Europeană!
De asemenea, Iohannis a anunţat că România este pregătită să facă faţă oricăror consecinţe economice şi umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia şi Ucraina. ”Oricât de mult rău ar încerca să facă, ultimii revizionişti ai istoriei trebuie să ştie că lumea pe care vor să o reînvie a apus demult”, a conchis el.

Potrivit datelor oficiale, numărul persoanelor are sosesc în România din Ucraina este în continuă creştere, fiind organizat un grup de lucru la nivelul Guvernului pentru a centraliza ofertele de sprijin şi cererile de ajutor.

O şedinţă a CSAT a avut loc şi joia trecută, având ca temă implicaţiile asupra securităţii euroatlantice în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

La finalul reuniunii, şeful statului a afirmat că România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina, iar românii nu trebuie să se teamă pentru siguranţa lor.

„Dragi români, ştiu că sunteţi îngrijoraţi de conflictul care are loc nu departe de graniţele ţării noastre, dar vă asigur: niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranţa sa şi a familiei sale”, a spus preşedintele Iohannis.

De asemenea, el a subliniat că România este pregătită să facă faţă oricăror consecinţe economice şi umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia şi Ucraina