Klaus Iohannis, mesaj emoţionant de Ziua Naţională a României: Medicii au plătit un tribut greu. Sunt eroii acestui an!

Preşedintele României a ajuns, marţi, în Piaţa Arcului de Triumf şi a depus o coroană de flori în memoria eroilor, dar şi a victimelor pandemiei. Şeful Statului a susţinut un discurs cu ocazia Zilei Naţionale.

01 dec. 2020, 11:17
Klaus Iohannis, mesaj emoţionant de Ziua Naţională a României: Medicii au plătit un tribut greu. Sunt eroii acestui an!

Klaus Iohannis susţine că eroii acestui ani au fost medicii, care au plătit un tribut greu în contextul crizei sanitare generată de pandemia de coronavirus. Preşedintele le-a urat românilor „La Mulţi Ani” şi a felicitat societatea civilă.

Klaus Iohannis:  Criza sanitară și pandemia ne obligă să marcăm Ziua națională în alte registre.

„În această Piaţă, care a fost martora a atâtor sărbători, azi suntem mult mai puţini ca de obicei. Cadenţa militarilor, bucuruia din ochii copiilor ridicaţi în braţe de părinţi sau bunici emoţionaţi sunt imagini de care ne e dor şi pe care vrem să le revedem cât mai curând posibil. În acest cadru în care suntem acum, vegheaţi la fel ca în anii precedenţi, de Arcul de Triumf, acest simbol al sacrificiului şi al speranţei, urez românilor La Mulţi Ani, oriunde s-ar afla ei, sănătate şi optimism.

Niciodată, în ultimele decenii, nu am avut 1 Decembrie cu atâta îngrijorare. Criza sanitară și pandemia ne obligă să marcăm Ziua națională în alte registre. În fiecare zi, bărbați și femei curajoși luptă cu pandemia. De la începutul crizei, suntem fizic distanțați unii de alții, ne vedem mai rar și resimțim absența interacțiunii cu cei dragi, iar granițile par din nou a ne despărți. Și totuși nimic nu ne poate ține departe în spirit pentru a putea rememora marea realizare de acum mai bine de 100 de ani. Nimic nu ne împiedică să ne aducem aminte astăzi de toți care au contribuit la desăvârșirea statului român modern.”, a transmis Iohannis.

Preşedintele României: Efortul tuturor a fost și este unul uriaș.

„Istoria noastră a fost marcată de numeroase crize și etape dificile care au amenințat de multe ori chiar viața oamenilor, libertatea poporului și existența statului. Bunicii și părinții noștri au trecut prin războaie, s-au confruntat cu dezastre naturale, au suportat foameta, au fost victime ale celor mai întunecate regimuri politice. Ei au surmontat toate aceste grele încercări. Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor Române, Războiul de Independență, Marea Unire, Revoluția din 1989, integrarea în NATO și aderarea la UE sunt bornele României democratice de astăzi. Niciuna dintre aceste realizări nu au fost de la sine, iar generațiile care le-au înfăptuit au crezut mereu că România visată este un proiect realizabil prin muncă și sacrificu. În urmă cu 102 ani, la Alba Iulia, s-a decis unirea Transilvaniei cu România. Cine și-ar fi imaginat că acest moment de glorie avea să vină tocmai după un război cumplit, după ce țara fusese aproape ștearsă de pe hartă. Și totuși, s-a întâmplat.

Arcul de Triumf ne spune că izbânda vine când idealurile sunt înalte și sunt urmărite. El atestă că eroii au căzut la datorie pentru ca toți cetățenii acestei țări să cunoască o actuală contemporană cale a victoriei.

Suntem datori să păstrăm ca bunuri de mare preț libertatea și independența câștigate cu prețul vieții de atâtea generații de înaintași și să ne cinstim, așa cum se cuvine, eroii care au redat națiunii mândria și onoarea.

Dragi români, eroii au urmași în prezenți. Despre ei vreau să vorbesc și vreau să le dedic această zi. În acest an, foarte mulți români curajoși au fost în prima linie, luptându-se cu virusul și boala pentru viața și sănătatea semenilor. Efortul tuturor a fost și este unul uriaș.

Însă, durerea provocată de moartea celor dragi nu poate fi alinată cu nimic. Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an și pentru victimele acestui virus ucigaș și familiile lor. În numele tututor românilor, vă mulțumesc pentru altruismul vostru și pentru că vă părăsiți zilnic căminele pentru a merge în spitale și pentru a salva vieți. Cunoaștem efortul din martie încoace depus de personalul medical și ne vom aminti de tributul greu plătit de medici. Îi vom cinsti mereu pe cei cărora noi toți ne datorăm viața celor apropiați. Totodată, felicit societatea civilă. Fiecare epocă are momentul său culminant, fiecare generație are eroii săi. Sunt convins că, în viitor, cei care astăzi sunt copii își vor aminti de acest efort național, așa cum noi îi evocăm pe cei care au făcut Unirea sau au ieșit în stradă în decembrie 1989. Peste ani, vom putea fi mândri de modul în care românii au răspuns provocării. Generațiile următoare își vor aminti.”, a adăugat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Nu trebuie să ne temem de viitor. Viitorul îl construim împreună.

„Dragi români, astăzi este nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi. Scopul nostru trebuie să fie sprijinirea eforturilor în vederea depășirii acestei perioade dificile. Nu va fi ușor, dar sunt sigur că împreună vom reuși să ne apropiem cu fiecare zi de o revenire la vremurile normale. În România am văzut povești copleșitoare despre oameni care ajută, care se oferă voluntari, care donează spitalelor. Aceasta este Unirea românilor din anul 2020.

Drumul nostru înainte nu va fi ușor. Împreună și solidară cu partenerii europeni, România vede în această perioadă de criză momentul unei reporniri pentru creștere și prosperitate. Este momentul să reparăm stricăciuni, să dezvoltăm proiecte ambițioase. Peste câteva zile, românii vor avea din nou ocazia să aleargă un nou Parlament. Este acel moment în care putem construi o Românie al cărui viitor să fie mai mult decât o promisiune, un Parlament cu oameni onești, mai muncitori. De acțiunile fiecăruia dintre noi depinde ca tinerele generații să trăiască în pace, prosperitate. Nu trebuie să ne temem de viitor. Viitorul îl construim împreună. Sunt sigur că și de această dată vom reuși.

Uniți, solidari și hotărâți vom trece cu bine și peste această perioadă grea. Și după pandemie, ne vom întâlni din nou, vom fi împreună și vom spune că uniți am învins, că orice vom înfrunta mai departe tot uniți vom învinge. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români! Vă doresc multă sănătate”, a spus Iohannis.

Citeşte şi: Ceremonie restrânsă în Capitală de Ziua Națională a României. Președintele Iohannis, discurs Arcul de Triumf


loading...