Klaus Iohannis: Moţiunea de cenzură este un demers toxic. PSD vrea să arunce ţara în haos

Cu doar câteva ore înainte de votarea moţiunii de cenzură, preşedintele Klaus Iohannis face un apel către toţi parlamentarii, indiferent de partidul din care provin sau de orientarea politică, să nu devină "complici la un astfel de act iresponsabil".

31 aug. 2020, 07:34
Klaus Iohannis: Moţiunea de cenzură este un demers toxic. PSD vrea să arunce ţara în haos

„În cea mai dificilă perioadă pentru România din ultimii 30 de ani, PSD se luptă nu pentru binele și sănătatea cetățenilor, ci pentru a pune mâna pe putere cu orice preț. Cinismul cu care acest partid rupt total de interesele românilor își urmărește unicul scop de a ajunge din nou la resursele publice demonstrează clar că PSD este fundamental corupt de dorința de putere și nu se poate reforma, indiferent cine îl conduce.

Depunerea unei moțiuni de cenzură în această perioadă critică pentru viitorul României reprezintă un nou demers toxic, care riscă să pună în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19. De altfel, în aceste luni dramatice pentru români, în care cetățenii și autoritățile au făcut front comun pentru limitarea răspândirii coronavirusului, PSD s-a remarcat doar prin acțiuni de permanentă sabotare a acestui efort național.

Este cu atât mai iresponsabilă depunerea unei moțiuni de cenzură de către PSD cu cât tocmai acest partid a fost la guvernare în ultimii ani și a risipit fără discernământ banii publici, lăsând România complet nepregătită în fața unei astfel de crize. Care sunt criticile aduse Guvernului Orban? Că a reușit ca, în ciuda dezastrului găsit în bugetul statului, să găsească resurse pentru a susține cât mai multe categorii economice și sociale să treacă mai ușor prin această perioadă critică? Sau faptul că și-a asumat cu toată răspunderea gestionarea uneia dintre cele mai grave crize medicale, care a generat efecte negative în toate domeniile?

Moțiunea de cenzură împotriva actualului guvern nu are, așadar, niciun temei real. Depunerea ei într-un moment în care numai de instabilitate politică nu avem nevoie, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, este complet neavenită.

Citeşte şi MOŢIUNE DE CENZURĂ. Anunţ de ultimă oră al UDMR

Fac un apel către toți parlamentarii, indiferent de partidul din care provin sau de orientarea politică: nu deveniți complici la un astfel de act iresponsabil! Miza politică sau electorală nu trebuie să prevaleze sub nicio formă obiectivului prioritar național de a proteja sănătatea publică. Îmi exprim speranța că parlamentarii României înțeleg gravitatea momentului pe care țara noastră îl traversează și nu se vor alătura demersului PSD.

Moțiunea de cenzură este un instrument democratic, dar a risca să suprapui o criză politică peste o criză sanitară fără precedent reprezintă dovada cinismului și populismului duse la extrem. PSD nu a avut și nu are soluții pentru români, PSD vrea să arunce țara în haos doar pentru a mai câștiga câteva voturi potențiale în perspectiva alegerilor care se apropie”, transmite Klaus Iohannis. 

Citeşte şi REZULTAT MOŢIUNE DE CENZURĂ. PSD pierde un vot, deputatul Adrian Tudor a intrat în carantină

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului dezbate, luni, de la ora 14.00, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, iniţiată de 205 senatori şi deputaţi. În afară de PSD, Pro România şi ALDE au anunţat că votează „pentru”, iar USR şi PNL nu participă la vot. UDMR a precizat că decide până la ora şedinţei cum se va poziţiona, iar PSD se bazează pe voturile tuturor parlamentarilor proprii. Social-democraţii care nu se vor prezenta sau vor vota altfel decât a decis partidul nu vor mai face parte din echipa PSD, a anunţat prim-videpreşedintele formaţiunii, Sorin Grindeanu.

PSD, PRO România și ALDE au, teoretic, împreună voturile necesare pentru a da jos Guvernului Orban. În total, pe hârtie sunt 234 de voturi, suficiente pentru adoptarea moțiunii de cenzură (50+1=233 voturi necesare pentru adoptarea moțiunii de cenzură), iar cum PSD are o relație bună cu grupul Minorităților ar mai putea lua şi de aici şase voturi, ajungând teoretic la un total de 240.

Citeşte şi Ludovic Orban: Noi nu participăm la această poţiune de cianură! Este o procedură neconstituţională