Klaus Iohannis: „După data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măşti”

Klaus Iohannis a anunţat că după data de 15 mai românii vor fi obligaţi să poarte măşti atunci când circulă în spaţiul public. De asemenea, preşedintele a precizat că, după această dată, cetăţenii nu vor mai trebui să completeze declaraţii cu privire la locurile în care se deplasează. Până la această dată, însă, toate restricţiile rămân valabile.

RomaniaTV.net
22 apr. 2020, 05:44

Klaus Iohannis, noi detalii despre planul de relaxare
  • Aşa vom arăta după 15 mai în spaţiile publice închise şi atunci când folosim transportul public în comun. Ca să ne auzim mai bine voi da jos masca.
  • Am avut astăzi o nouă întâlnire cu premierul Orban şi cu un grup de miniştri şi consilieri pentru a începe să detaliem ceea ce am anunţat ieri – aşa numitul planul de relaxare. Este vorba evident despre relaxarea măsurilor pe care le-am luat pentru protecţia populaţiei.  
  • Vom avea un scurt timp un plan detaliat pe care îl vom prezenta public. 
  • Am considerat că unele dintre chestiunile care ne privesc pe toţi, vă privesc pe toţi, trebuie anunţate din timp ca să ne pregătim. 

Masca de protecţie va deveni obligatorie după 15 mai

 • Una dintre aceste măsuri este legată de masca de protecţie.
 • Am decis astăzi ca, după data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măşti în spaţiile publice închise şi atunci când folosim mijloacele de transport în comun.
 • Această măsură nu este limitată în timp şi vom putea să renunţăm la purtarea măştii poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control şi nu mai există riscul infectării.

Declaraţia pentru ieşirea din casă, eliminată după 15 mai

 • O a doua măsură pe care am decis-o şi cu siguranţă va bucura pe foarte mulţi români.
 • După data de 15 mai, după ce se epuizează actuala stare de urgenţă, vom renunţa la restrângerile ce privesc persoane. Deci nu vom prelungi restricţiile de deplasări individuale.
 • Vom putea să ne deplasăm în spaţiile publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem şi de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mişcare individuală.

Ce restricţii se păstrează

 • Pentru protecţia generală a populaţiei şi pentru protecţia individuală, multe restrângeri vor rămâne în continuare. În acest fel, vor rămâne cu siguranţă în vigoare o vreme, după 15 mai. Interdicţiile pentru adunările publice, pentru manifestări de tot felul. Vor rămâne şi alte interdicţii în vigoare, dar aceasta nu va rămâne în vigoare şi mi s-a părut important să vă dau această veste ca să avem cu toţii această perspectivă după 15 mai.
 • Până în 15 mai, până când se epuizează actuala stare de urgenţă, toate restricţiile rămân în vigoare. Până în 15 mai, staţi acasă! După 15 mai vom putea să ne mişcăm mai liber, însă viaţa nu va reveni din păcate la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea aceastei pandemii.

Klaus Iohannis, despre când va începe şcoala

 • Vom avea un plan de relaxare în paşi. Vom stabili exact care activitate, când poate să înceapă.
 • O activitate extrem de importantă este activitatea şcolară şi chiar în aceasytă după amiază voi avea o întâlnire cu conducerea Ministerului Educaţiei pentru a începe să elaborăm un plan concret pentru revenirea elevilor la şcoală. Cum va arăt acest plan, va fi prezentat public în momentul în care este elaborat cu toate detaliile aferente.
 • În paralel, se lucrează la o analiză şi la un plan care va prevedea cum se va reveni în activitatea economică, în special în zonele care au fost puternic restricţionate, de exemplu, zona comercială.
 • Să nu ne imaginăm că totul revine la normal în 15 mai. Unele restricţii vor dispărea, multe altele din păcate vor rămâne în picioare şi pas cu pas, după un calendar care ţine de evoluţia cazurile de COVID-19, vom încerca să intrăm în ceea ce se numeşte într-o nouă normalitate.
 • Specialiştii, medicii, experţii ne spun că virusul nu va dispărea. Va trebui să găsim o modalitate de trai cu acest virus, cu această epidemie.
 • Pe măsură de interdicţiile impuse de autorităţi vor fi luate înapoi, răspunderea fiecăruia dintre noi va deveni mai mare pentru toţi, în mod special pentru categoriile vulnerabile – cei mai în vârstă cei cu alte afecţiuni. Vor trebui să aibă mai multă grijă de ei şi noi va trebui să avem mai multă grijă cum interacţionăm cu persoanele care sunt mai expuse riscului de infectare.
 • Pe parcurs, cum vom avea noi date, vom comunica public acest lucru.

La întâlnire au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, conform Agerpres.

De la începutul stării de urgenţă, preşedintele Klaus Iohannis a avut mai multe şedinţe pe tema COVID-19 cu membri ai Guvernului.

Klaus Iohannis: „După 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare”


loading...
Partenerii noștri