Klaus Iohannis, o nouă întâlnire de lucru cu guvernul său UPDATE

Publicat: Vineri, 06 Decembrie 2019 08:56 // Actualizat: Vineri, 06 Decembrie 2019 12:24 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Iohannis a promis că va fi mai implicat în al doilea mandat şi vrea să-şi onoreze promisiunea. Astfel, preşedintele a avut o nouă întâlnire cu premierul Ludovic Orban şi cu vicepremierul Raluca Turcan. La întâlnire a luat parte şi ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş.

UPDATE. Discuţiile preşedintelui cu Ludovic Orban şi cei doi membri ai Guvernului s-au finalizat după aproximativ două ore şi jumătate, transmite România TV

Potrivit programului oficial al premierului Ludovic Orban, vineri, de la ora 10.00, se întâlneşte cu preşedintele Klaus Iohannis. La întrevedere vor participa şi vicepremierul Raluca Turcan şi ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş.

Subiectele abordate se vor axa pe absorbţia fondurilor europene şi chestiuni urgente care trebuie rezolvate în acest domeniu.

Şi joi, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu mai mulţi reprezentanţi ai Guvernului, premierul precizând că rolul acestor discuţii periodice este de a stabili măsurile ”absolut necesare” care trebuie luate.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, după întâlnirea de lucru cu premierul şi cu mai mulţi miniştri: O nouă lege a pensiilor ar fi utilă

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul Ludovic Orban, cu vicepremierul Raluca Turcan. De asemenea, la întâlnire au participat şi miniştrii Muncii, Mediului şi Tineretului şi Sportului, pentru a discuta despre măsurile necesare care trebuie luate.

Transcrierea oficială a declaraţiilor preşedintelui

Jurnalist: Ați avut astăzi o întâlnire la Palatul Cotroceni. Ne puteți spune ce ați discutat cu Premierul?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: La Palatul Cotroceni am avut câteva discuții de lucru foarte bune cu Premierul și cu miniștrii de linie. M-au informat despre situația găsită la ministerele lor, despre planurile pe care le au și despre politicile publice pe care vor să le pună în practică, și vom continua seria discuțiilor. Iar acum am întâlnirea tradițională cu ambasadorii țările din Uniunea Europeană, întâlnire organizată de data aceasta de Președinția finlandeză. Este o discuție mai degrabă informală, un schimb util de idei și, în condițiile în care în România climatul politic s-a schimbat mult, în sensul că s-a îmbunătățit mult, și abordările noastre au revenit pe făgașul clar proeuropean, am foarte multe lucruri de spus ambasadorilor și aștept, evident, întrebările lor.

Jurnalist: Credeți că ar fi utilă o nouă lege a pensiilor? Pentru că domnul Orban vorbea despre un studiu care ar urma să se facă pentru a se contura o nouă lege a pensiilor.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu cred că o nouă lege a pensiilor ar fi utilă, în condițiile în care foarte mulți, și pensionari, și conducători de instituții publice, semnalează inegalități și inechități în actuala lege a pensiilor. Dar asta este o chestiune care nu se rezolvă nici într-o lună, nici în două. Sunt convins că Guvernul Orban va face o analiză serioasă, atentă, a chestiunilor și, în măsura în care va fi nevoie de o nouă lege, se va discuta la momentul potrivit.

Jurnalist: Considerați că asumarea răspunderii Guvernului pentru legea bugetului pe 2020 ar fi o variantă bună?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În condițiile unui guvern puternic minoritar, este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată care poate să funcționeze, pentru orice tip de lege. Constituția nu face diferențe între anumite tipuri de lege care pot sau n-ar putea fi asumate de Guvern. Orice lege poate să fie prezentată cu asumarea răspunderii Guvernului. Dar asta este strict o decizie a Guvernului și, dacă se va face, cu siguranță veți primi această informație de la Guvern și nu de la mine.

Jurnalist: Dar, în principiu, ați fi de acord cu această asumare a răspunderii pe buget, asta însemnând să nu mai fie dezbatere în Parlament? Deja au existat opinii diferite din partea partidelor parlamentare.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Întotdeauna există opinii diferite pe tot felul de teme publice. Nu doresc eu să fac afirmații despre această chestiune, dar vă spun că ar fi constituțional și este posibil să-și asume Guvernul răspunderea pentru orice fel de lege.

Jurnalist: Vor fi suficienți bani pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, inclusiv pentru majorarea punctului de pensie? V-a garantat cumva ministrul muncii veniturile?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Solicitarea mea pentru Guvernul Orban a fost să vină cu un proiect de buget care acoperă necesarul pe anul viitor și, evident, să fie cât mai aproape de limita acceptată de deficit, de 3% din PIB.

"Eu cred că o nouă lege a pensiilor ar fi utilă în condiţiile în care foarte mulţi şi pensionari, şi conducători de instituţii publice semnalează inegalităţi şi inechităţi în actuala lege a pensiilor, dar asta este o chestiune care nu se rezolvă nici într-o lună, nici în două. Sunt convins că Guvernul Orban va face o analiză serioasă, atentă, a chestiunilor şi în măsura în care va fi nevoie de o nouă lege se va discuta la momentul potrivit", a spus Iohannis.

Întrebat dacă în cadrul discuţiilor avute la Cotroceni cu premierul Orban şi ministrul Muncii a primit asigurări că în bugetul de anul viitor vor fi suficienţi bani pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, inclusiv pentru majorarea punctului de pensie, preşedintele a precizat: "Solicitarea mea pentru Guvernul Orban a fost să vină cu un proiect de buget care acoperă necesarul pe anul viitor şi, evident, să fie cât mai aproape de limita acceptată de deficit - de 3% din PIB".

Şeful statului a făcut declaraţia înainte de întâlnirea cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti.

_______________

Întâlnirea dintre Klaus Iohannis şi Cabinetul Orban va avea loc de la ora 10.00 la Palatul Cotroceni.

La întâlnire va participa premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan şi miniştrii Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, Tineretului şi Sportului, Marian Ionuţ Stroe, Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

Ludovic Orban a declarat că pe agenda întâlnirii se regăseşte "analiza obişnuită a situaţiei pe care am găsit-o, a planului pe termen lung şi stabilirea măsurilor imediate absolut necesare”.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai avut astfel de întâlniri cu reprezentanţi ai Executivului, iar Ludovic Orban a anunţat că întrunirile de lucru vor fi periodice.

Citeşte şi: Klaus Iohannis promite că va fi mai activ

Klaus Iohannis a promis că va fi mai activ în cel de-al doilea mandat la Cotroceni. "Va fi un mandat mult mai intens şi cu rezultate semnificative",  afirma Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni astăzi cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, cu prilejul reuniunii tradiţionale semestriale organizate de statul membru care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Citeşte şi FOTOGRAFIA ZILEI: Klaus şi Carmen Iohannis, puşi pe glume la summitul NATO de la Londra

Cu acest prilej, şeful statului va sublinia importanţa menţinerii unităţii şi coeziunii în Uniunea Europeană în vederea identificării soluţiilor comune pentru provocările cu care Uniunea se confruntă, fie că este vorba de negocierea viitorului buget, de combaterea schimbărilor climatice sau asigurarea securităţii cetăţenilor europeni.

Totodată, Klaus Iohannis va evidenţia principiile majore care vor ghida acţiunea României la nivel european: nevoia de se a evita diviziunile între statele membre, mai multă convergenţă şi echitate, apropierea Uniunii de cetăţenii săi.

Nu în ultimul rând, preşedintele Iohannis va susţine faptul că, în perioada următoare, priorităţile cuprinse în Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024, pe care liderii europeni le-au convenit, vor trebui să fie puse în practică.

Cu privire la viitorul buget al UE, Preşedintele Klaus Iohannis va arăta de ce este esenţial să se ajungă la un acord privind un viitor buget echilibrat, care să răspundă atât noilor priorităţi ale Uniunii, cât şi nevoii de finanţare corespunzătoare pentru politicile tradiţionale, respectiv coeziunea şi politica agricolă comună.

 
loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Guvern Klaus Iohannis Ludovic Orban
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7786
RON
23 Jan
noapte 0 °
zi 8 °
Ultimele joburi adaugate
24 H