Klaus Iohannis, obiectiv major în ce priveşte securitatea la Marea Neagră: „Trebuie să ne asumăm responsabilitatea. Rusia este şi va continua să fie ameninţarea imediată”

Preşedintele Klaus Iohannis se află la Haga, în Regatul Ţărilor de Jos, la reuniunea în format restrâns dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius.
Mircea Filipescu
27 iun. 2023, 22:34
Klaus Iohannis, obiectiv major în ce priveşte securitatea la Marea Neagră:

Klaus Iohannis participă la reuniune la invitaţia prim-ministrului Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, alături de preşedinţii Lituaniei şi Poloniei, premierii Albaniei, Belgiei şi Norvegiei şi de secretarul general al NATO.

Președintele discută cu liderii prezenți la întâlnire despre principalele teme de pe agenda Summitului, cu accent pe necesitatea progreselor concrete în implementarea integrală a deciziilor Summitului NATO de la Madrid din 2022 și adoptarea de noi măsuri, precum și pe sprijinul acordat Ucrainei, respectiv perspectivele accelerării procesului de aderare a acesteia la NATO.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, marţi seară, la finalul reuniunii de la Haga, despre importanţa consolidării suplimentare a NATO, implicit a României. ”Rusia este şi va continua să fie ameninţarea imediată şi cea mai directă la adresa securităţii euroatlantice”, a transmis şeful statului.

”România vrea să demonstreze că poate și este capabilă să investească în apărarea țării. Este timpul să facem un pas în față și să ne asumăm resposabilitatea.

Trebuie să fim eficienți în ceea ce facem, iar Ucraina rămâne principalul nostru obiectiv de susținere.

Trebuie să întărim relația cu Moldova, iar securitatea în Marea Neagră este o cheie foarte importantă pentru NATO”, a spus Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Piedone, după ce a semnat „ca primarul” la Colectiv: „Ca atribuţii cred că îmi voi păstra doar casa de căsătorii. Restul voi delega toate competenţele mele către minunaţii, bravii mei viceprimari, să simtă şi ei responsabilitatea semnăturii!”

 

”Prin urmare, trebuie să fim capabili şi pregătiţi pentru a ne consolida şi mai mult postura şi să continuăm să asigurăm sprijinul necesar pentru Ucraina şi pentru partenerii noştri cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova”, a adăugat preşedintele.

Iohannis consider că ”descurajarea şi apărarea reprezintă o direcţie de efort major în care sperăm să vedem implementarea completă a deciziilor luate la Summitul de la Madrid”.

”Alianţa are nevoie de o postură puternică, pe termen lung, o veritabilă Apărare Înaintată, capabilă să răspundă tuturor ameninţărilor. Dată fiind poziţionarea noastră strategică, România este interesată în mod deosebit de consolidarea suplimentară a Flancului Estic, printr-o abordare coerentă şi unitară. Aceasta înseamnă asigurarea forţelor, structurilor, capabilităţilor şi echipamentelor necesare, precum şi aranjamentele adecvate de comandă şi control”, a mai transmis preşedintele.

Iohannis apreciază că ”este vorba şi despre a demonstra că suntem capabili şi că dorim să susţinem toate aceste transformări cu un angajament consolidat de a investi în apărarea noastră”.

”Angajamentul de Investiţii pentru Apărare din 2014 a fost crucial în avansarea către o Alianţă mai puternică. Acum este vremea să mergem mai departe. România este gata să îşi asume toate responsabilităţile necesare. Astfel, aşa cum am anunţat deja la Madrid, începând de anul acesta, bugetul naţional pentru Apărare a crescut de la 2% la 2,5% din PIB”, a mai transmis Iohannis.

Acesta consideră că, pentru a fi eficientă, ”o Alianţă înseamnă şi o colaborare mai strânsă în beneficiul partenerilor noştri”.

”Ucraina rămâne în centrul eforturilor noastre. Summitul trebuie să aibă rezultate clare şi substanţiale pentru Kiev, prin avansarea sprijinului nostru politic şi practic, inclusiv pentru progresul concret, măsurabil al Ucrainei în ceea ce priveşte aderarea la NATO”, a mai afirmat şeful statului.

Război în Ucraina: O zonă de restaurante aglomerată din oraşul Kramatorsk, lovită de rachete
Potrivit acestuia, sprijinul României pentru Ucraina şi pentru aspiraţia sa de a deveni un Aliat cu drepturi depline este bine cunoscut.

”Vom continua să fim un susţinător ferm al Kievului. La Bucureşti, în 2008, Aliaţii au decis că Ucraina va deveni membru NATO. La Vilnius, trebuie să ducem acest angajament mai departe. Este vorba despre responsabilitate şi încredere în relaţia noastră cu Ucraina, dar este vorba şi despre credibilitate pentru Alianţă. La Vilnius, aşteptăm cu nerăbdare o întâlnire cu Preşedintele Zelenski, sperăm, în formatul noului Consiliu NATO-Ucraina”, a mai declarat Iohannis.

Acesta afirmă, de asemenea, că ”nu trebuie să uităm de partenerii noştri cei mai vulnerabili din regiune, mai ales Republica Moldova”.

”Securitatea sa şi cea a Ucrainei sunt conectate. Iar securitatea lor este legată de securitatea noastră transatlantică. Dacă acestea sunt mai puternice, regiunea noastră este mai puternică, Marea Neagră este mai sigură şi, astfel, întregul teritoriu Aliat este mai sigur”, a adăugat şeful statului.

El consideră că ”trebuie să continuăm să ne angajăm într-o cooperare strânsă cu Chişinăul, mai ales ţinând cont de eforturile uriaşe făcute de această ţară pentru a sprijini securitatea şi stabilitatea din regiune, de la începutul războiului”.

”Permiteţi-mi să închei prin a reconfirma angajamentul nostru neclintit pentru o Alianţă mai puternică. În calitate de Aliat dedicat, România va continua să acţioneze ca furnizor de securitate responsabil în regiunea Mării Negre.  Aştept cu nerăbdare Summitul de la Vilnius şi toate rezultatele sale concrete”, a încheiat Iohannis.

 

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce