Klaus Iohannis, rezervat în privinţa aderării României la Schengen, în ciuda opoziţiei Olandei: „Avem o şansă, dar nu o garanţie”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că România are o şansă de a adera la spaţiul Schengen, dar nu o garanţie, subliniind că rezultatul misiunii de evaluare care a fost în România este unul foarte bun, dar că mai sunt chestiuni ce trebuie în continuare clarificate.

20 oct. 2022, 16:46
Klaus Iohannis, rezervat în privinţa aderării României la Schengen, în ciuda opoziţiei Olandei: „Avem o şansă, dar nu o garanţie”

Klaus Iohannis a evidenţiat în declaraţia sa că, deşi România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen, votul în JAI (Consiliul Justiție și Afaceri Interne) este unul politic.

„Aderarea la Schengen este mult dorită de noi, şi după cum cred că este un fapt cunoscut de 11 ani, noi îndeplinim, practic, cerinţele tehnice. Aderarea nu s-a realizat fiindcă până la urmă există şi un vot politic în JAI care nu a avut loc până în momentul de faţă. Acum există o fereastră de oportunitate, adică avem o şansă, însă nu avem o garanţie. Ca să maximizăm şansele noastre am întreprins foarte multe demersuri.

Salut votul covârşitor din Parlamentul European. Am avut o misiune de evaluare, săptămâna trecută. Din informaţiile pe care le avem rezultatul e foarte bun pentru România, deci evaluarea a constatat că România stă foarte bine la capitolul acesta. Însă unele chestiuni, probabil tehnice, trebuie clarificate, dar şi politice şi pentru asta toată lumea e implicată la maxim”, a spus şeful statului înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.

Preşedintele Iohannis a salutat votul din Parlamentul European pentru rezoluţia privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen, subliniind că este un vot politic.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre actuala schemă de plafonare a prețurilor la energia electrică: ”Trebuie să găsim mecanisme pentru a supraviețui acestei faze dramatice a crizei energetice”

„Votul a fost covârşitor pentru accesul României, Bulgariei şi Croaţiei, însă decizia nu se ia acolo. A fost un vot politic, un semnal politic foarte important pentru noi”, a precizat Iohannis.

El a amintit de misiunea de evaluare care a fost în România, arătând că rezultatul este foarte bun pentru ţara noastră.

„Din informaţiile pe care le avem, rezultatul este foarte bun pentru România. Evaluarea a constatat că România stă foarte bine la capitolul acesta, însă este clar că anumite chestiuni trebuie în continuare foarte bine clarificate, probabil chiar şi unele tehnice, dar în special unele politice şi pentru asta toată lumea este implicată la maxim”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Citeşte şi: Parlamentul Olandei a votat împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen! Scad vertiginos şansele ţării noastre de a adera la spaţiul de liberă circulaţie