Klaus Iohannis: pregătirea bugetului Preşedinţiei Consiliului European, predată acestei instituţii

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că în cadrul Consiliului European s-a decis ca pregătirea cadrului financiar multianual să fie predată preşedinţiei acestei instituţii.

13 dec. 2019, 10:19
Klaus Iohannis: pregătirea bugetului Preşedinţiei Consiliului European, predată acestei instituţii

„Chestiunea legată de Cadrul Financiar Multianual – a fost discutată şi am hotărât, noi toţi împreună, să predăm pregătirea acestui buget Preşedinţiei Consiliului European, fiindcă, în măsura în care s-a lucrat la acest proiect, până acum nu s-a obţinut progresul pe care l-am aşteptat. Deci, începând de acum, nu va mai fi această chestiune în răspunderea Preşedinţiei rotative, ci se va găsi la Preşedinţia Consiliului European. Au fost şi alte teme importante pe care le-am discutat aseară”, a declarat Iohannis, potrivit Agerpres.

Şeful statului a precizat că o altă discuţie abordată în cadrul Consiliului European a fost despre climă.

„Obiectivul principal a fost de a obţine aşa numita neutralitate climatică pentru Uniunea Europeană până în 2050. Acest obiectiv a fost discutat şi marea majoritate dintre noi au agreat că Uniunea Europeană doreşte acest lucru. Aici vreau să fac încă două remarci care sunt foarte importante pentru publicul general, să înţeleagă despre ce vorbim aici, de fapt. Neutralitatea climatică înseamnă că ajungem la un nivel de emisii atât de redus, încât practic nu se mai produc schimbări climatice. E un obiectiv foarte ambiţios. Însă, până atunci, avem obiectivul clar şi tehnic stabilit, 2030, şi acest obiectiv este asumat ferm de Uniunea Europeană şi România stă destul de bine în ceea ce priveşte atingerea ţintelor pentru 2030. Asta ca să înţeleagă toată lumea de acasă că noi lucrăm înspre reducerea emisiilor şi lucrăm cu succes remarcabil în UE”, a explicat Iohannis.

Citeşte şi Iohannis: Perspectiva negativă de rating a Standard & Poor’s, cauzată de cheltuiala excesivă şi bugetul prost făcut de guvernul PSD

Preşedintele a subliniat că protecţia naturii şi evitarea unei catastrofe climatice sunt lucruri „extrem de importante”. „Facem ceva practic, concret. Nu am obţinut unanimitate şi această chestiune se va relua în iunie anul viitor, dar progresul este unul semnificativ şi îmbucurător”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Klaus Iohannis a adăugat că în cursul zilei va mai participa la un Euro Summit în format extins unde se vor discuta aspecte legate de Uniunea bancară. „Vom avea mai târziu o discuţie pe Articolul 50, adică despre Brexit, şi prevăd astăzi discuţii, de asemenea, cu rezultate pozitive”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis se află, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.