Klaus Iohannis, prima reacţie după ce Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat. „Orice demers menit să clarifice suspiciunile este binevenit”

Klaus Iohannis a anunţat că decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de etică a Universităţii Naţionale de Apărare este una "corectă şi necesară", a informat Administraţia Prezidenţială.

18 ian. 2022, 18:10
Klaus Iohannis, prima reacţie după ce Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat. „Orice demers menit să clarifice suspiciunile este binevenit”

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că îşi menţine poziţia reiterată în nenumărate declaraţii publice privind combaterea fenomenului plagiatului şi importanţa integrităţii academice.

„Preşedintele României consideră corectă şi necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spaţiul public fiind binevenit. Până la o decizie finală a instituţiilor abilitate, preşedintele Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect”, se arată într-un răspuns al Administraţiei Prezidenţiale, pentru Agerpres.

De asemenea, Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” a anunţat, marţi, că a cerut Comisiei de etică universitară să verifice ”existenţa unor similitudini cu alte lucrări ştiinţifice”, în teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă.

”Urmare la informaţiile apărute în mass-media şi a solicitării domnului Nicolae-Ionel Ciucă, adresată Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, vă informăm că la nivelul instituţiei noastre au fost iniţiate demersurile legale, prin intermediul Comisiei de etică universitară, de verificare a respectării standardelor de calitate şi de etică universitară, cu privire la existenţa unor similitudini cu alte lucrări ştiinţifice, în cadrul tezei de doctorat cu titlul «Dimensiunea angajării Armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale», susţinută de autorul tezei în anul 2003″, a transmis, marţi, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138, potrivit Press One.

Citeşte şi: PNL pune tunurile pe Rafila: „E loc de mai multe măsuri”. Rafila: „Sistemul nu a fost conceput şi pregătit să facă faţă unei crize precum pandemia de Covid-19”

Klaus Iohannis, prima reacţie după ce Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat. Cum se apără premierul

În replică, premierul a transmis că teza sa de doctorat este rodul cercetării ştiinţifice din anii de studii doctorale şi reflectă munca depusă.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, printr-un punct de vedere oficial, că solicită analizarea lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp – Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susţinut teza de doctorat care are un pronunţat caracter specific domeniului Ştiinţe Militare.

Citeşte şi: Emilia Şercan îl acuză pe premier că şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Reacţia lui Nicolae Ciucă: Am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp

În campania prezidențială din anul 2014, atunci când Klaus Iohannis a candidat pentru prima dată la președinția României, a făcut declarații, într-o dezbatere electorală de la B1TV, referitoare la plagiatul lui Victor Ponta, contracandidatul său din turul doi. Candidatul PNL la vremea aceea, Iohannis a spus că ”oriunde în lume politician care este prins că a plagiat și numai trei rânduri este obligat să se retragă din politică”.