Klaus Iohannis, prima reacție pe greva profesorilor: ”Și sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. E greu de crezut că toate revendicările vor fi satisfăcute de azi pe mâine”

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că solicitările dascălilor sunt legitime şi uşor de înţeles, dar avertizează că lucrurile nu pot fi rezolvate de azi pe mâine. ”Chestiunea rămâne în atenţia coaliţiei şi există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice care sigur că va veni cu soluţii pozitive şi pentru angajaţii din educaţie”, a mai spus Iohannis.

24 mai 2023, 14:21
Klaus Iohannis, prima reacție pe greva profesorilor: ”Și sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. E greu de crezut că toate revendicările vor fi satisfăcute de azi pe mâine”

Sindicalistii din educatie se pregatesc pentru o noua sedinta. De aceasta data, la discutie au fost invitati si mai multi ministri, intre care cel al Educatiei si cel de Finante. Intalnirea vizeaza greva profesorilor si cum ar trebuji procedat pe mai departe. Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că majoritatea solicitărior profesorilor sunt legitime, dar le transmite sindicaliștilor că nu pot fi rezolvate toate cererile peste noapte.

„Nu există nicio sincopă în discuţii şi sigur greva din învăţământ este o temă foarte serioasă şi sunt foarte bucuros că, în afară de faptul că legile educaţiei au fost adoptate în Parlament, chestiune care este notabilă, în sensul că de multă vreme legi ale educaţiei nu au mai fost adoptate în procedură ordinară în Parlamentul României, în afară de acestea, solicitările profesorilor, ale dascălilor la modul general, am mai spus-o, sunt în bună parte legitime, uşor de înţeles. Coaliţia este în situaţia să negocieze ceva şi mă bucură foarte mult că aceste negocieri se poartă real în format de coaliţie. Au existat mai multe întâlniri şi speranţa mea este să se termine amiabil”, a afirmat Klaus Iohannis, la Cotroceni.

Citește și: Greva profesorilor, ziua a 3-a. Sindicaliștii din Educație i-au invitat pe reprezentanții Guvernului la sediul FSLI

Şeful statului a precizat că „toată lumea a văzut disponibilitatea Guvernului, a premierului, a ministrei Educaţiei, doamna Deca, de a sprijini aceste solicitări”, și le-a cerut sindicatelor ”să vadă că o negociere se întâmplă în aşa fel încât părţile se întâlnesc undeva la mijloc”.

„S-au găsit soluţii pentru o serie de puncte revendicate de sindicate. Acestea, şi am avut o discuţie cu conducerea coaliţiei pe această temă, aceste promisiuni vor fi onorate, indiferent cum se duc negocierile, ce a promis Guvernul că este posibil va face. Pe de altă parte, şi sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în aşa fel încât părţile se întâlnesc undeva la mijloc. E greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute de azi pe mâine, dar chestiunea rămâne în atenţia coaliţiei şi există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice care sigur că va veni cu soluţii pozitive şi pentru angajaţii din educaţie. Asta despre grevă”, a completat preşedintele Klaus Iohannis.

Citește și: EXCLUSIV| Dana Budeanu, atac fără precedent la adresa lui Klaus Iohannis: ”Păi ce el are copii? El știe ce e aia să crești un copil”

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Simion Hăncescu a declarat, marţi, că nu este exclusă o prelungire a grevei pe mai multe săptămâni, dacă Guvernul vine cu propuneri ca cele de până acum. Premierul Nicolae Ciucă a precizat, miercuri, că în această după-amiază va avea o nouă întâlnire cu sindicatele din educaţie şi crede că împreună vor conveni asupra unei soluţii.