Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă premier: „Criza politică trebuie să se încheie”

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă în funcția de prim-ministru al României, în urma consultărilor cu partidele de la Palatul Cotroceni.

21 oct. 2021, 13:57

UPDATE

: Președintele Klaus Iohannis, a semnat joi, 21 octombrie 2021, decretul privind desemnarea lui Nicolae-Ionel Ciucă în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Klaus Iohannis, declarații LIVE după consultări:

-Bună ziua! Tocmai am încheiat consultările cu formațiunile parlamentare, consultări pentru găsirea unei soluții guvernamentale. Discuțiile de astăzi au fost considerabil mai bune, după părerea mea, decât ultimele discuții. Am reiterat la fiecare întâlnire că acum este nevoie de o soluție reală.

-Acum criza politică trebuie să se încheie! Acum este nevoie de un guvern care se apucă să rezolve problemele care îi preocupă și pe români! Trebuie să terminăm cu această criză de preocupări care țin doar de politicieni. Această criză a durat deja prea mult. Este inadmisibil să continuăm în acest stil. Avem criza pandemică, avem o situație dramatică în spitalele din România, iarna bate la ușă, prețurile la energie cresc și chiar dacă acum avem soluții pentru aceste chestiuni este nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a pune în practică soluțiile pe care le-am gândit.

-În acest sens, am fost foarte mulțumit și bucuros că Partidul Național Liberal a venit cu o nouă abordare. S-a votat acolo în unanimitate un candidat care mi-a fost propus în persoana domnului Nicolae Ciucă, aici prezent.

-Analizând întreaga situație, discuțiile și trăgând concluziile care se impun, am decis să-l desemnez drept candidat pentru funcția de Prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă. L-am invitat să vină împreună cu mine în fața dumneavoastră și îl rog în continuare să spună câteva cuvinte.

-Domnule Prim-ministru desemnat, vă doresc mult succes în negocieri și în formarea Guvernului! Iar dumneavoastră vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!

Primele declarații făcute de Nicolae Ciucă după ce a fost desemnat premier:

-Am înțeles încredințarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate pe care trebuie să îl avem în aceste momente dificile pentru a putea depăși situația de criză în care ne aflăm, astfel încât cetățenii să poată să beneficieze de tot ceea ce poate un Guvern în deplinătatea sa să ofere prin deciziile și acțiunile pe care le întreprinde.

-În acest sens, vom negocia cu toate forțele responsabile astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reușim să alcătuim Guvernul și, de asemenea, să negociem cu toate forțele responsabile astfel încât Guvernul propus să poată să fie aprobat în Parlament. Vă mulțumesc!

Citește și Cine este Nicolae Ciucă, propunerea lui Klaus Iohannis pentru funcția prim-ministru

Știre inițială

Președintele Klaus Iohannis a avut consultări cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de premier.

Nicolae Ciucă este varianta cu care s-a prezentat PNL pentru funcția de premier. Potrivit unor surse, Florin Cîțu ar urma să fie șef al Senatului. Totodată, în ceea ce privește portofoliile ministerelor, acestea ar fi împărțite astfel: La Ministerul Sănătății ar fi Nelu Tătaru, la Ministerul de Interne – Lucian Bode, Ministerul Energiei – Virgil Popescu, Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu, iar la Ministerul Educației ar rămâne tot Sorin Cîmpeanu.

Dacian Cioloș, președintele USR, a spus că partidul său nu susține un guvern minoritar, atâta vreme cât există posibilitatea unui guvern cu puteri depline, din care să facă parte. Cioloș a dat de înțeles, astfel, că USR e dispus să refacă cu coaliția cu Nicolae Ciucă premier.

Citește și Florin Cîțu, după consultările cu Iohannis: Eu l-am propus pe Ciucă premier. Acum mizăm pe responsabilitatea parlamentarilor. E important să avem un guvern cu puteri depline

La rândul său, Kelemen Hunor, liderul UDMR, a spus că nu exclude varianta Nicolae Ciucă, dar că nu crede că un premier militar este cea mai bună opțiune într-o democrație.

PSD a spus că nu se pune problema să facă parte dintr-un guvern dacă nu desemnează premierul. „Ați început cu un neadevăr, PNL nu are opțiuni. Ca să ai o opțiune trebuie să ai dialog între PSD și PNL, nu a existat un dialog. PSD a câștigat alegerile, deci nu poate face parte dintr-un guvern dacă nu desemnează premierul”, a declarat Ciolacu.

Citește și Consultări la Palatul Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier. PNL l-a propus pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier