Klaus Iohannis primeşte şi premiul Carol cel Mare, după distincţia Otto cel Mare

Preşedintele Klaus Iohannis va lua parte vineri la videoconferinţa "Charlemagne Prize Europa Summit", organizată de Societatea pentru Conferirea Premiului Internaţional "Carol cel Mare" al oraşului Aachen. Iohannis a mai participat, în urmă cu aproximativ o lună, la festivitatea de decernare a Premiului "Otto cel Mare”, la Magdeburg, în Germania, unde a primit distincția pentru "onorarea marilor merite în procesul european de unificare”.

RomaniaTV.net
13 nov. 2020, 09:18
Klaus Iohannis primeşte şi premiul Carol cel Mare, după distincţia Otto cel Mare

Klaus Iohannis va susţine alocuţiunea principală în cadrul panelului intitulat „Depăşirea discrepanţelor din interiorul Uniunii Europene”.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la eveniment vor participa înalţi oficiali germani şi europeni, foşti laureaţi ai premiului internaţional „Carol cel Mare”, alături de analişti, jurnalişti şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Premiul internaţional „Carol cel Mare” este conferit, anual, în oraşul Aachen, personalităţilor publice sau organizaţiilor care s-au remarcat prin implicarea deosebită în favoarea unităţii europene sau cooperării între statele membre. Distincţia este acordată în memoria împăratului Carol cel Mare, întemeietorul Imperiului Carolingian, primul împărat recunoscut în Europa de Vest după căderea Imperiului Roman de Apus, care a domnit şi a fost înmormântat la Aachen.

Preşedintele Iohannis, pe aceeaşi listă cu Angela Merkel şi Papa Francisc

Pe lista laureaţilor se află părinţii fondatori ai Comunităţii Europene, arhitecţii Uniunii Europene moderne şi reprezentanţii mişcărilor democratice din Europa Centrală şi de Est. Printre personalităţile marcante care au primit acest premiu se numără Winston Churchill, Henry Kissinger, Vaclav Havel, Jean-Claude Juncker, Angela Merkel, Donald Tusk, Herman Van Rompuy, Martin Schulz, Papa Francisc, Simone Veil, Regele Juan Carlos al Spaniei sau Papa Ioan Paul al II-lea, care a primit, în 2004, singurul Premiu Extraordinar „Carol cel Mare” acordat până în prezent. Ultimii doi laureaţi au fost preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, în 2018, şi secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în 2019.

Preşedintele Iohannis este laureatul pentru anul 2020 al Premiului internaţional „Carol cel Mare” al oraşului Aachen. Din cauza pandemiei de COVID-19, ceremonia de decernare a premiului, iniţial programată pentru data de 21 mai 2020, a fost amânată pentru data de 13 mai 2021, la Aachen.

Iohannis nu este la prima distincţie primită în Germania

Pe 14 octombrie, Klaus Iohannis a primit, tot în Germania, premiul „Otto cel Mare” („Kaiser-Otto-Preis 2020″), pentru „onorarea marilor merite în procesul european de unificare”.

Ceremonia de decernare a premiului a avut loc la Domul din Magdeburg (Catedrala Sfinților Mauritius și Katharina), loc simbolic, cu semnificație deosebită pentru istoria Europei, care adăpostește de peste 1000 de ani mormântul lui Otto I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman.

Premiul „Otto cel Mare” este acordat, o dată la doi ani, personalităților și organizațiilor care au merite deosebite în procesul european de unificare și în promovarea gândirii europene. Distincția a fost acordată pentru prima dată în anul în 2005, cu ocazia aniversării a 1200 de ani de existență a orașului Magdeburg.

Printre personalitățile cărora li s-a decernat până în prezent această distincţie se numără Cancelarul Germaniei Angela Merkel, fostul Preşedinte al Germaniei Richard von Weizsäcker, fostul Președinte al Letoniei Vaira Vīķe-Freiberga, precum și fostul Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Federica Mogherini.

Citeşte şi: Klaus Iohannis va primi în Germania un premiu care i-a fost decernat şi Angelei Merkel