Klaus Iohannis riscă suspendarea după numirea lui Florin Cîţu. Decizia CCR de la respingerea lui Orban a fost ignorată

Preşedintele Iohannis l-a desemnat miercuri seară pe Florin Cîţu ca prim ministru însărcinat cu formarea cabinetului.

RomaniaTV.net
26 feb. 2020, 18:25
Klaus Iohannis riscă suspendarea după numirea lui Florin Cîţu. Decizia CCR de la respingerea lui Orban a fost ignorată

Decizia lui Klaus Iohannis ar putea să aibă efecte devastatoare, dacă se constată că intră în conflict cu decizia CCR de luni, care stipula că preşedintele nu îl poate desemna tot pe Ludovic Orban, pentru că acesta nu ar avea cum să coaguleze o majoritate parlamentară, fiind proaspăt demis prin moţiune de cenzură.

„Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”, a comunicat luni CCR.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat luni că decizia nu se referă nominal la Ludovic Orban, ci la orice propunere făcută cu intenţia vădită de a pica la votul din parlament, ceea ce ar intra în contradicţie cu scopul de a forma o majoritate şi a obţine guvernarea.

În acest context, Florin Cîţu fiind unul dintre cei mai criticaţi miniştri ai cabinetului Orban, respins de două ori în comisiile de specialitate din parlament şi demis în 2019 pe moţiune simplă, ar putea fi considerat o numire care încalcă decizia CCR, motiv pentru care PSD ar putea cere suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis.

 

Decizia CCR

În ziua de 24 februarie 2020, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererile de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Preşedintele României şi Parlamentul României, cereri formulate de președintele Senatuluişi de președintele Camerei Deputaților. În şedinţa publică, în cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatuluiși a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020. 2. În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru.
 
 
Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului.•Argumentele reținute în motivarea soluțieipronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. Compartimentul Relații externe, relaț