Iohannis: României i se vor tăia 3 miliarde de euro fonduri UE dacă intră în vigoare rectificarea bugetară. Fără acord cu FMI

Președintele României, Klaus Iohannis, a sugerat că nu va semna legea care prevede majorarea salariilor profesorilor cu 25 % și a pensiilor cu 40%.

RomaniaTV.net
23 sept. 2020, 14:57
Iohannis: României i se vor tăia 3 miliarde de euro fonduri UE dacă intră în vigoare rectificarea bugetară. Fără acord cu FMI

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Palatul Cotroceni, după ce Parlamentul a aprobat marți rectificarea bugetară cu amendamentul privind creșterea punctului de pensie cu 40%, că oficiali europeni i-au spus că „daca aceasta rectificare intra in vigoare, ni se vor taia aproximativ 3 miliarde de euro din fonduri europene pentru ca incalcam mai multe prevederi alte tratatelor, deci este o posibilitate. Agentiile de rating cu siguranta vor schimba ratingul de tara in mult mai rau daca aceste cheltuieli imense ar fi operate”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: „Nu văd motive pentru un lockdown”. Unde ar reveni măsuri din starea de urgență

„Este o chestiune pe care am mai discutat-o. Este de dorit să crească salariile profesorilor și pensiile.  Și eu mi le doresc și Guvernul. Au fost făcuți pași în acest sens. Chiar dacă ne dorim trebuie să ținem cont de context (…). Ceea ce ieri a votat o majoritate de un PSD total iresponsabil a împovocat PIB-ul pe anul viitor. Nu există atâția bani. Banii au fost reduși la un minim. Chiar dacă ne dorim trebuie să așteptăm un moment prielnic”, a mai declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis susține că actualul Guvern nu dorește să crească taxele și impozitele, de aceea nu se dorește o creștere a cheltuielilor bugetare. De asemenea, Iohannis a spus că nu s-a vehiculat o colaborare cu cei de la Fondul Monetar Internațional.

”Păi noi tocmai asta vrem să evităm! Vrem să evităm creșterea taxelor și impozitelor, noi vrem să repornim economia, să putem din nou crește veniturile. Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI!”, a spus Klaus Iohannis.