Klaus Iohannis: Rusia este o ameninţare majoră la adresa sistemului nostru democratic

Şeful statului apreciază că ”această criză, cea mai gravă de la sfârşitul Celui de-al Doilea Război Mondial, a întărit unitatea şi hotărârea noastră de a ne apăra stilul nostru de viaţă democratică”.

16 mai 2023, 23:24
Klaus Iohannis: Rusia este o ameninţare majoră la adresa sistemului nostru democratic

Preşedintele Klaus Iohannis, care a coprezidat, marţi, la Reykjavik, o masă rotundă pe tema protejării democraţiei afirmă că, în ultimii ani, ”continentul european s-a confruntat cu provocări semnificative”. Discuţia despre democraţie şi protejarea acesteia devine, potrivit şefului statului, şi mai importantă în contextul războiului din Ucraina.

”Am coprezidat astăzi, la Reykjavik, împreună cu Prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, masa rotundă «Protejarea democraţiei în vremuri de încercare – riscuri, rezilienţă şi reangajare». Este o temă care ne preocupă mai ales în contextul în care, prin agresiunea sa împotriva Ucrainei, Rusia este o ameninţare majoră la adresa sistemului nostru democratic”, a scris, marţi seară, pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis participă la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, în Islanda

Potrivit acestuia, în ultimii ani, ”continentul european s-a confruntat cu provocări semnificative, de la pandemia de COVID-19 până la valul uriaş de dezinformare, care a facilitat reapariţia naţionalismului exacerbat”.

”Valorile democratice, spaţiul civic, libertatea presei, diversitatea sunt toate supuse presiunilor în Europa. Este acum mai important ca niciodată să consolidăm democraţiile participative, să încurajăm implicarea societăţii civile în susţinerea drepturilor fundamentale şi să promovăm educaţia în spiritul valorilor care ne definesc, pentru a construi pace şi stabilitate de durată şi, în cele din urmă, pentru a oferi tuturor prosperitate”, a mai transmis preşedintele.

În mesajul transmis în deschiderea dezbaterii, Iohannis a apreciat că organizarea unui Summit al Consiliului Europei, cel mai puternic promotor şi apărător al democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept pe continentul nostru, este extrem de importantă.

Klaus Iohannis a promulgat legea care scade taxa de solidaritate. Cât ar trebui să plătească acum OMV Petrom

”Salut eforturile Secretarului General al Consiliului Europei şi ale Preşedinţiei islandeze de a organiza acest Summit. Prin agresiunea sa ilegală împotriva Ucrainei, Rusia a încălcat flagrant dreptul internaţional şi a ameninţat grav sistemul nostru democratic. Războiul declanşat de Rusia reprezintă un atac împotriva valorilor şi principiilor noastre comune”, a mai declatrat preşedintele.

Şeful statului apreciază că ”această criză, cea mai gravă de la sfârşitul Celui de-al Doilea Război Mondial, a întărit unitatea şi hotărârea noastră de a ne apăra stilul nostru de viaţă democratică”.

”Democraţiile s-au unit în sprijinul Ucrainei şi al cetăţenilor săi. Totodată, ne-am unit în sprijinul tuturor celor care luptă pentru libertate, pentru democraţie, împotriva intimidării, a autoritarismului şi a tiraniei (…) Discursul de instigare la ură, mai ales pe platformele social media, dezinformarea, manipularea, violenţa împotriva jurnaliştilor, influenţele maligne sunt doar câteva exemple ale efectelor acestor crize în întreaga Europă”, a mai transmis Iohannis în deschiderea evenimnentului.